Ξεχωριστή ημέρα η 12η Αυγούστου του 2011 για την ακριτική Κάσο. Όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, η ιδιαιτερότητα της ημέρας είχε να κάνει με την αγκυροβολία και προσωρινή παραμονή του πλοίου της άγονης γραμμής, για πρώτη φορά, στο λιμάνι του νησιού λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών! Ο καπετάνιος του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελη" Διαμαντής Παπαγεωργίου, κρίνοντας ότι η συνέχιση του ταξιδιού προς Κρήτη και Πειραιά εγκυμονεί κινδύνους για το πλοίο, το πλήρωμα και τους επιβάτες του, κάτω από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα στο Καρπάθιο και το Ανατολικό Κρητικό, ζήτησε την άδεια της εταιρείας του (ΑΝΕΚ LINES) και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κάσου, το οποίο πολλές συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια ως προς την ασφάλεια και την άρτια κατασκευή του.
Σημαντική βοήθεια στον ασφαλή ελλιμενισμό του πλοίου προσέφερε το πλήρωμα του ψαροκάϊκου "Σταυρούλα", που με επικεφαλής τον Μανώλη Σκόρδο παρέλαβε τον αριστερό πλωριό κάβο του "Πρέβελη" και τον πέρασε στην πίντα του δυτικού ακρομώλιου.
Επίμονο και διαπεραστικό το "κλάμα" του καταπέλτη, που έφθανε μέχρι τις παρυφές του οικισμού, καθώς το πλοίο μετεκινείτο από τη ρεστία, πότε δεξιά και πότε αριστερά, ξύνοντας το ντόκο. Αρκετοί επιβάτες, που είχαν επιβιβαστεί στη Ρόδο και στην Κάρπαθο και είχαν προορισμό την Κρήτη ή τον Πειραιά, βρήκαν την ευκαιρία να αποβιβαστούν στην Κάσο και να πάρουν μια γεύση, μικρή έστω, του φιλόξενου αυτού τόπου. Το Φρυ γέμισε ξαφνικά από κόσμο! Τον "άγνωστο" περαστικό επισκέπτη που τόσο λείπει από τα μικρά και ξεχασμένα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Αρκετοί μάλιστα σχολίασαν αστειευόμενοι ότι ένα τέτοιο απαγορευτικό στην Κάσο μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία του νησιού και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο!
Δεν έχασα πάντως την ευκαιρία να ανέβω στη γέφυρα του πλοίου και να συζητήσω με τον καπετάν Διαμαντή Παπαγεωργίου, που έχει ήδη πάρει για τους Κασιώτες την θέση που είχε στην καρδιά τους ο καπετάν Μανώλης Φραγκιαδάκης την εποχή που προσέγγιζε στο νησί τους με το "Βιτσέντζος Κορνάρος". Οι Κασιώτες αναγνωρίζοντας μάλιστα τις υπηρεσίες του καπετάν Μανώλη τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη της Κάσου και έδωσαν το όνομά του στον προβλήτα όπου προσέγγιζε το "Κορνάρος".
Ιωσήφ Παπαδόπουλος : Καλημέρα καπετάν Διαμαντή και καλώς ήρθες στην Κάσο.
Διαμαντής Παπαγεωργίου : Καλημέρα και καλώς σας βρήκα.
Ι.Π. : Είναι η πρώτη φορά που παραμένει το πλοίο της γραμμής στην Κάσο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και δεν συνεχίζει το ταξίδι του προς Κρήτη ή Κάρπαθο.
Δ.Π. : Δεν μπορούσε το πλοίο να ταξιδεύσει προς την Σητεία με τις παρούσες καιρικές συνθήκες και η παραμονή του στο λιμάνι της Κάσου ήταν η καλύτερη λύση. Μιλήσαμε με το γραφείο, το γραφείο συναίνεσε, ενημερώσαμε τους επιβάτες οι οποίοι και το αποδέχθηκαν. Κάποιοι μάλιστα, όπως ενημερώθηκα από την reception, μας έδωσαν συγχαρητήρια για την απόφασή μας να μη συνεχίσουμε το ταξίδι προς Κρήτη. Μένουμε λοιπόν εδώ κρίνοντας πως το λιμάνι της Κάσου αποτελεί για το πλοίο ασφαλές αγκυροβόλιο. Το ασφαλές αγκυροβόλιο βεβαίως είναι θεωρητικό γιατί, από ό,τι έχω πληροφορηθεί, κάποιες φορές το πλοίο αυτό περνούσε έξω απ' το λιμάνι, σφύριζε και έφευγε. Τελικώς, για μένα, το λιμάνι της Κάσου αποτελεί ένα ασφαλές αγκυροβόλιο. Θα έπρεπε πάντως το Λιμεναρχείο εδώ να έχει ένα ανεμόμετρο...
Ι.Π. : Έχεις δέσει και κάβο ασφαλείας όπως είδα.
Δ.Π. : Ναι, η λεντία μας, και ευχαριστούμε τα παιδιά που μας βοήθησαν και ήρθαν εθελοντικά με το καίκι να πάρουν τη λεντία και να την περάσουν στην πίντα του λιμανιού.
Ι.Π. : Ξέρεις ότι είναι πολύ σημαντικό για τους Κασιώτες αυτό που έκανες σήμερα. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε που βλέπουν ένα πλοίο της γραμμής, με το μέγεθος που έχει το "Πρέβελη", να αγκυροβολεί και να παραμένει επί ώρες στο λιμάνι της Κάσου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Δ.Π. : Δεν ήταν εύκολο αλλά "βοήθησε" ο καιρός και δέσαμε με ασφάλεια.
Ι.Π. : Σε ποια περιοχή ταξίδευες προτού έρθεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο;
Δ.Π. : Ήμουν καπετάνιος της Παροναξίας, Τήνου, Μυκόνου κ.λπ.
Ι.Π. : Ξέρεις από ανέμους λοιπόν!
Δ.Π. : Ε, ναι!
Ι.Π. : Ξέρεις βέβαια ότι οι Κασιώτες σε έχουν περί πολλού και έχουν να λένε ότι δεν τους αφήνεις χωρίς να προσεγγίσεις.
Δ.Π. : Επειδή κατάγομαι από τη Σάμο κι'έχουμε κι' εμείς άγονο νησί, τους Φούρνους, και στενοχωριόμαστε όταν το πλοίο περνάει και δεν δένει στους Φούρνους, έτσι και στο "Πρέβελη" μάς έχει γίνει βίωμα πια ότι δεν μπορούμε να περνάμε από την Κάσο και να φεύγουμε χωρίς να προσεγγίζουμε. Δηλαδή πρέπει να γίνεται πραγματικός χαμός για να αναγκαστούμε μια φορά να περάσουμε χωρίς να δέσουμε στο Φρυ! Τέτοιος χαμός που να μη σηκώνει αμφισβήτηση από κανένα! Ούτε από το πλήρωμα, ούτε από μένα, ούτε από τους ντόπιους. Μου έχουν δείξει φωτογραφίες με Γρεγοτραμουντάνα και το κύμα να περνάει σε ύψος τις κολώνες του λιμανιού! Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν προσεγγίζεις καν.
Ι.Π. : Τώρα θα πάει όλο το δρομολόγιο πίσω;
Δ.Π. : Εμείς ενημερώσαμε το γραφείο και από κει και πέρα η εταιρεία θα δει πώς θα ρυθμιστεί το θέμα, συζητώντας με τα κατά τόπους πρακτορεία της και τα λιμεναρχεία. Προφανώς κάποια καθυστέρηση που θα έχουμε εδώ θα φέρει κάποιο ανεκτέλεστο δρομολόγιο. Θα δούμε. Το δελτίο καιρού μιλάει για οκτάρι, αλλά αυτό δεν είναι οκτάρι, είναι εννιά καραμπινάτο που για κάποιους λόγους δεν έχει δοθεί...
Ι.Π. : Υπάρχουν επιβάτες που έχουν ήδη αποβιβαστεί στην Κάσο αλλά έχουν προορισμό την Κρήτη και τον Πειραιά. Πώς θα τους ειδοποιήσετε όταν θα είστε έτοιμοι για τον απόπλου;
Δ.Π. : Τους ενημερώσαμε πολλές φορές από τα μεγάφωνα προτού αποβιβαστούν. Επειδή μάλιστα δεν θα απομακρυνθούν, το πλοίο θα σφυρίζει μισή ώρα περίπου πριν τον απόπλου ώστε να επιβιβαστούν όλοι εγκαίρως. Αν δεν σιγουρευτούμε ότι έχουν επιστρέψει όλοι, δεν θα φύγουμε.
Ι.Π. : Θέλω, ευκαιρίας δοθείσης, να σε ρωτήσω κάτι καπετάν Διαμαντή. Πόσα μέτρα μήκος είναι το "Πρέβελη" και πόσα μέτρα πιστεύεις ότι περισσεύουν από το ακρόπλωρο του πλοίου μέχρι τις πέτρες του προσήνεμου μώλου;
Δ.Π. : Το "Πρέβελη" έχει μήκος 140 μέτρα και από την πλώρη του μέχρι τον προσήνεμο μώλο είναι άλλα 70 περίπου μέτρα. Πριν από λίγο καιρό μου είπαν από την εταιρεία ότι σκέφτονταν να βάλουν το "Κρήτη Ι" στη γραμμή της Κάσου. Το "Κρήτη Ι" είναι καράβι μήκους 200 μέτρων, μαζί με τον καταπέλτη. Τους απάντησα ότι αν βάλετε το πλοίο στη γραμμή αυτή, που θα είναι κόσμημα, που πιάνει εύκολα τα 22 μίλια ταχύτητα, υπολογίστε μια έως δύο φορές χαμένες προσεγγίσεις τον χρόνο στην Κάσο και μια φορά να χαθεί η Ανάφη λόγω μικρού σχετικώς βάθους του λιμανιού της. Το σκεφτόντουσαν λοιπόν. Εγώ ζούσα για να πουν το "ναι". Ήθελα δηλαδή πολύ να έρθω μ' αυτό το βαπόρι στην Κάσο!
Μια φορά, όταν για 20 μέρες έδεσε το "Λισσός", με φώναξαν απ' το γραφείο για να πάω το "Κρήτη ΙΙ" στη γραμμή Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Το ξέρω λοιπόν το καράβι, μπορώ να πω ότι "το έχω" και μάλιστα τους είπα ότι πορώ να το ταξιδέψω στη γραμμή αυτή ακόμη και κατά την διάρκεια του χειμώνα!
Ι.Π. : Ποιος είναι ο χειρότερος καιρός κατά την γνώμη σου όταν προσεγγίζεις το λιμάνι της Κάσου;
Δ.Π. : Ο Σορόκος είναι ο χειρότερος καιρός γιατί σε "κτίζει" μέσα και γεια σου. Αν δεν πιάσει η άγκυρα καλά και δεν πιάσει δεξί κάβο γρήγορα το καράβι, χαίρετε! Και θα σου πω και τούτο. Ένας καπετάνιος που είναι στη δύση της καριέρας του, αποφεύγει τις "γκαγκστερικές" γραμμές. Φυλάει την υστεροφημία του. Αυτά τα παιδιά τραβάνε όλο το ζόρι (μου δείχνει τον Α΄ Μηχανικό που εκείνη τη στιγμή ανέβηκε στη γέφυρα). Αυτά τα παιδιά, που δεν σταματάει καθόλου το βαπόρι, πες μου πού να αλλάξουν λάδια, πού να αλλάξουν φίλτρα, πού να αλλάξουν μια βαλβίδα! Οι μηχανικοί σ' αυτό το βαπόρι τραβάνε το μεγαλύτερο ζόρι.
Ι.Π. : Καλή παραμονή λοιπόν, ελπίζω αυτή να μην είναι μακρόχρονη, αν και θα είχε πλάκα να μείνετε μέχρι αύριο!
Δ.Π. : Θα το ήθελα πολύ, προσωπικώς, γιατί έχουμε κλείσει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα στο 5Χ5 του νησιού! Το πλήρωμα του "Πρέβελη" με αντίπαλο την ομάδα της Κάσου! Θα γίνει χαμός! (γελάει).
Αυτά είπαμε με τον καπεταν Διαμαντή κι' εγώ αρκέστηκα να απαθανατίσω το "Πρέβελη" από διάφορες οπτικές γωνίες μέχρις ότου γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι ακούστηκαν τα επαναλαμβανόμενα ηχητικά σήματα από την μπουρού του πλοίου που καλούσαν τους επιβάτες να επιστρέψουν σ' αυτό για τον απόπλου. Ένας απόπλους που είχε όλα εκείνα τα "έκτακτα" χαρακτηριστικά του κατάπλου, με την πλώρη του "Πρέβελη" να σημαδεύει στην αρχή την τραμουντάνα και να παίζει σαν το δελφίνι με τα πελώρια κύματα, και αμέσως μετά να γυρίζει προς την όστρια περνώντας κάτω απ' την Κάσο και φθάνοντας μετά από τέσσερις ώρες στη Σητεία. Ο καπετάν Διαμαντής, θέλοντας προφανώς να μην ταλαιπωρήσει τους επιβάτες του και βλέποντας πως ο καιρός δεν είχε κοπάσει, επέλεξε να κροσάρει την θάλασσα μεταξύ Κάσου και Σητείας βάζοντας το κύμα στην πλωριά μάσκα...