Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα ψευδή και συκοφαντικά σχόλια του "κυρίου" Ηλία Μαλανδρή εναντίον μου.

Το φατσοβιβλίο, όπως και όλα τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-απομόνωσης, έχει μεταβληθεί σε χωματερή και πτυελοδοχείο από δήθεν "κυρίους", με όνομα και επώνυμο, οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος και το κουράγιο να αντιπαρατεθούν ευθέως και με επιχειρήματα με αυτούς με τους οποίους διαφωνούν ή με αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι τους έθιξαν, αναρτώντας τις αντιρρήσεις τους στο σχετικό έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας που, υποθετικώς, τους έθιξε, ώστε να πάρουν και την απάντηση. Το κάνουν λοιπόν εκεί που γνωρίζουν ότι αυτός προς τον οποίον απευθύνονται τα κακοήθη σχόλιά τους δεν θα τα διαβάσει ή στην καλύτερη περίπτωση δεν θα μπορέσει να απαντήσει γιατί, απλούστατα, δεν έχει λογαριασμό σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης - απομόνωσης. Το άκρον άωτον της τσάμπα μαγκιάς δηλαδή.

Επειδή όμως, όπως λέει ο λαός, αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, κάποιοι φίλοι με ενημέρωσαν ότι ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής ανάρτησε στη σελίδα του στο φατσοβιβλίο ένα λιβελλογράφημα εναντίον μου το οποίο, περιέργως, φιλοξένησε και η κυρία Haidi Jafroudi, κατά κόσμον Χάϊντι Παπαδάκη, στη δική της σελίδα στο ομώνυμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης-απομόνωσης. Τα εμετικά σχόλια του "κυρίου" Ηλία Μαλανδρή τα έχω αναρτήσει στο τέλος της δικής μου απάντησης.

Κατ' αρχάς, προτού απαντήσω λέξη προς λέξη στον επιεικώς απαράδεκτο (για να μη χρησιμοποιήσω προς το παρόν άλλες βαρύτερες λέξεις) "κύριο" Ηλία Μαλανδρή, πρέπει να πω, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, ότι δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων οι οποίοι όταν τους φτύνουν νομίζουν πως βρέχει. Κατά δεύτερον θέλω να εκφράσω την εύλογη απορία μου : Πότε τα σκέφτηκε όλα αυτά για μένα ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής; Την ώρα που συζητούσε μαζί μου λίγο πριν αρχίσει η συναυλία, όταν κουνούσε με κατανόηση το κεφάλι του στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες μου για την επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά της κυρίας Κικής Δημητριάδη ή αργότερα κάτω από τις αφόρητες πιέσεις κάποιων τρίτων; Από όσα γράφει πάντως βγαίνει το συμπέρασμα ότι πολλά από αυτά που εμέσσει, αν όχι όλα, τα κουβαλάει μέσα του από τότε που γνωριστήκαμε. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είναι διπλά κατακριτέος γιατί, εκτός από συκοφάντης, ψεύτης και λασπολόγος, είναι και δίμουρος, όπως αποκαλούν οι Κασιώτες αυτούς που άλλα λένε εμπρός και άλλα πίσω σου...

Με τον "κύριο" Ηλία Μαλανδρή γνωριστήκαμε το 2003. Στην Κάσο, βεβαίως, και κατά την διάρκεια των συναυλιών του Μάριου Φραγκούλη, πού αλλού; Εγώ, άλλωστε, ένας "ερασιτέχνης φωτογράφος-ντοκιμαντερίστας" είμαι, όπως λέει. Δεν έχω λοιπόν τις δικές του περγαμηνές ούτε τις άκρες και τις γνωριμίες ώστε να μπορώ να κινούμαι με ευχέρεια στους χώρους των μέσων της δημόσιας επικοινωνίας και να εισπράττω αυτά που θα μου αναλογούσαν από την "ερασιτεχνική" έστω ενασχόλησή μου με τον φακό. Τον συνάντησα όμως μια φορά και στο τηλεοπτικό κανάλι "Seven X", όπου ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής είχε τότε πρόσβαση. Βλέποντας την "ερασιτεχνική" δουλειά μου θέλησε να με προωθήσει τότε στο κανάλι εκείνο. Γιατί να προωθήσει έναν "ερασιτέχνη φωτογράφο-ντοκιμαντερίστα", ποτέ δεν κατάλαβα. Δεν "έκατσε" όμως εκείνη η συνεργασία κι' εγώ απεχώρησα. Τι είχα, τι έχασα.

Ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής ωστόσο έχει κοντή μνήμη ή, σε διαφορετική περίπτωση, προσποιείται πως ξεχνά. Θα τον βοηθήσω λοιπόν να φρεσκάρει λίγο τη μνήμη του διορθώνοντας συγχρόνως τα πολλά λάθη (εσκεμμένα προφανώς) που περιέχει το λιβελλογράφημά του, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, εκμεταλλεύτηκαν και άλλοι, "συμπατριώτες" και μη, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν τη χολή τους εναντίον μου (π.χ. Αντώνης Καρελλάς, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Δήμητρα Τζιουμάκα, Mariand VP, Φωτεινή Δημητρίου κ.α.), ενώ κάποιοι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Νικήτας Καμπούρης (!?), εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους κάνοντας "like".

1. Αναφέρει λοιπόν ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής ότι "έχω πολλές φορές επωφεληθεί οικονομικά από προγράμματα που παρουσιάζονται σε τοπικά κανάλια νησιών και έχω εξασφαλίσει κονδύλια από τις δημοτικές αρχές για τοπικιστική διαφήμιση". Θα έπρεπε όμως, ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής, να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτή μου τη δράση διαφορετικά κινδυνεύει να  απολογηθεί στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ο οποίος θα εκδικάσει τη μηνυτήρια αναφορά και αγωγή που θα του υποβάλλω για συκοφαντική μου δυσφήμιση, εφ' όσον δεν ζητήσει εγγράφως συγγνώμη γι' αυτές τις κακοήθεις ανακρίβειες.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ λοιπόν "κύριε" Ηλία Μαλανδρή έχω επωφεληθεί οικονομικά από προγράμματα δημοτικών νησιωτικών αρχών ή τοπικών καναλιών για όσα έχω κάνει για την προβολή τους. Προφανώς κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια γιατί εσείς, σαν επαγγελματίας που είστε, ουδέποτε θα κάνατε κάτι τέτοιο χωρίς να ζητήσετε αμοιβή. Ομολογώ ότι ήταν λάθος μου να μην ζητώ χρήματα για όσα έχω κάνει μέχρι τώρα για την προβολή των ακριτικών κυρίως νησιών του Αιγαίου αλλά, βλέπετε, σας διέφυγε ότι εγώ διαθέτω ένα στοιχείο που δεν έχουν οι επαγγελματίες του είδους σας. Είμαι ρομαντικός και, συνεπώς όχι φιλοχρήματος.

2. Το ντοκυμαντέρ για το νησί της Κάσου, το οποίο ισχυρίζεται ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής ότι θέλησα να κάνω πριν από δέκα χρόνια, πράγματι το έκανα. Όλοι το θυμούνται. Ήταν το καλοκαίρι του 2004 όταν με την βοήθεια της κόρης μου Ντόρας Παπαδοπούλου, η οποία έκανε την ξενάγηση και την αφήγηση, βιντεοσκόπησα κάθε γωνιά της Κάσου και με τη βοήθεια του μοντέρ κ. Μιχάλη Καρβούνη βγήκε ένα ταξιδιωτικό φιλμ 90 λεπτών με τίτλο "Κάσος. Στο σταυροδρόμι της ψυχής". Αυτό που δεν γνωρίζει - ή προσποιείται πως αγνοεί - ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής, είναι ότι για εκείνο το ντοκυμαντέρ δεν εισέπραξα ούτε ένα ευρώ από τον Δήμο Κάσου. Οι μόνες μου απολαβές ήταν το συμβολικό κόστος με το οποίο πούλησα μερικές δεκάδες dvd (για να αντιμετωπίσω τα έξοδα του μοντάζ και της εκτύπωσης).

Αφού όμως ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής πάει τη βαλίτσα πιο μακριά από εκεί που μπορεί να την μεταφέρει, θα του πω και τα εξής ώστε να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

Γνωρίζετε "κύριε" Ηλία Μαλανδρή ότι ο Δήμος Κάσου (επί δημαρχίας Δημ. Ερωτόκριτου) προκήρυξε, λίγο μετά την ολοκλήρωση του δικού μου ντοκυμαντέρ, έναν ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό για την δημιουργία ενός διαφημιστικού dvd; Γνωρίζετε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού εκείνου δημοσιεύτηκε μόνο σε μια επαρχιακή εφημερίδα της Ρόδου με αποτέλεσμα να μην πάρει μεγάλη δημοσιότητα και τελικώς τον διαγωνισμό να κερδίσει ο ένας και μοναδικός που έλαβε γνώση και έδειξε ενδιαφέρον; Γνωρίζετε ότι το ποσό που πήρε ο νικητής του διαγωνισμού για ένα ντοκυμαντέρ 45 λεπτών ήταν 33.500 ευρώ; Γνωρίζετε ότι ο νικητής του διαγωνισμού ήταν συγγενής μέλους του τότε δημοτικού συμβουλίου; Όταν έκλεισε ο διαγωνισμός και έμαθα τι είχε συμβεί, εκδήλωσα το παράπονό μου στον τότε δημοτικό σύμβουλο του Δημ. Ερωτόκριτου κ. Γιώργο Πυλωνίτη. Τον ρώτησα γιατί δεν μου είπε τίποτε για τον διαγωνισμό εκείνο, αφού γνώριζε πολύ καλά πως είχα τις προδιαγραφές και το ενδιαφέρον να υποβάλλω κι' εγώ μια προσφορά. Ξέρετε "κύριε" Ηλία Μαλανδρή τι μου απάντησε ο κ. Γιώργος Πυλωνίτης; "Α κακόμοιρε, το ξέχασα...". Φαντασθείτε ότι λίγες ημέρες πριν κλείσει ο διαγωνισμός είχα δωρίσει ένα dvd του ντοκυμαντέρ που είχα κάνει στον κ. Γιώργο Πυλωνίτη...

Πάμε όμως και πιο κάτω. Το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ, για το οποίο τώρα με εγκαλείτε, το ανέβασα για να "οικονομήσω" και στο διαδικτυακό περιοδικό μου στις 5 Φεβρουρίου του 2009: http://www.ribandsea.com/travels/27-2009-02-04-19-11-24 Ξέρετε, "κύριε" Ηλία Μαλανδρή, στο διαδικτυακό περιοδικό μου http://www.ribandsea.com/ μπορεί να σερφάρει όποιος θέλει ελεύθερα και να κατεβάσει αυτά που έχουν αναρτηθεί, χωρίς να πληρώσει συνδρομή ή πνευματικά δικαιώματα. Εγώ "ερασιτέχνης" είμαι άλλωστε, είναι θράσος συνεπώς να μιλάω για πνευματικά δικαιώματα, έτσι δεν είναι; Θα πάμε όμως και σ' αυτό. Ένα ένα...

Δεν σταμάτησα όμως εκεί. Και πάλι για να τα "οικονομήσω", ανέβασα στο διαδικτυακό περιοδικό μου μια τηλεοπτική εκπομπή (δύο ημίωρα) που είχα κάνει στον ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ την άνοιξη του 2007 με τίτλο "Πάσχα στην Κάσο" : http://www.ribandsea.com/travels/1289-pasxa-stin-kaso Και πάλι δεν πήρα δεκάρα τσακιστή από τον Δήμο. Για την Κάσο "σας" το έκανα "κύριε" Ηλία Μαλανδρή. Δεν το έκανα τσάμπα βεβαίως. Πήρα τα έξοδα της παραγωγής από την εταιρεία του κ. Κώστα Γκολφινόπουλου, για τα οποία εξέδωσα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Η επιλογή όμως της Κάσου ήταν δική μου "κύριε" Ηλία Μαλανδρή. Θα μπορούσα να βιντεοσκοπήσω το Πάσχα στην Όλυμπο της Καρπάθου, επί παραδείγματι, όπως έκανα τον Απρίλιο του 2012: http://www.ribandsea.com/travels/677-2012-04-29-19-40-19 Ρωτήστε τον πρόεδρο της Κοινότητας της Ολύμπου πόσα χρήματα μου έδωσε για εκείνο το "ερασιτεχνικό" ταξιδιωτικό άρθρο και ντοκυμαντέρ διάρκειας 52 λεπτών της ώρας. Είμαι τόσο οργισμένος που θα μπορούσα άφοβα να σας βρίσω χυδαία "κύριε" Ηλία Μαλανδρή, αλλά δεν θα το κάνω γιατί εγώ έχω επίπεδο και έχω μάθει να αντιπαρατίθεμαι με στοιχεία και όχι με πομφόλυγες όπως εσείς.

Δεν σταμάτησα όμως ούτε σ' εκείνες τις δύο εκπομπές για την Κάσο. Αφιέρωσα τον χρόνο άλλων δύο ημίωρων εκπομπών μου στο νησί που, άγνωστο γιατί, αγάπησα, με την ευκαιρία του γάμου του Αντώνη Καραγιαννάκη και της Έλλης στην Αγία Μαρίνα : http://www.ribandsea.com/memo/986-antonis-kai-elli-eis-gamou-koinonian-stin-kaso Ρωτήστε τον Αντώνη πόσα χρήματα μου έδωσε. Θα σας πει ότι όχι μόνο δεν του ζήτησα χρήματα, αλλά του έκανα δώρο και το dvd. Θα σας πω μάλιστα - αυτό σίγουρα δεν το γνωρίζετε - ότι πήγα εκείνη τη φορά στην Κάσο με το μικρό φουσκωτό μου σκάφος. Πράγματα δηλαδή εντελώς εξωπραγματικά για σας που ταξιδεύετε μόνο με συμβατικά μέσα μεταφοράς και έχετε μάθει να πληρώνεστε για τη δουλειά σας...

Θέλετε και συνέχεια; Ορίστε! Γύρισα ένα, όμορφο πιστεύω, βίντεο, αν κρίνει κανείς από την επισκεψιμότητα και τα θετικά σχόλια που είχε στο YouTube, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, είχε και πάλι θέμα του την Κάσο και τους ανθρώπους της. Τίτλος του : "Τζίμης Καλαβρέζος. Ο σκαροφονιάς της Κάσου" : http://www.ribandsea.com/fishing/111-2009-05-13-07-12-46 Κρίμα που δεν ζει ο αξέχαστος εκείνος άνθρωπος για να σας πει πόσα χρήματα μου έδωσε για να βιντεοσκοπήσω εκείνο τον εκπληκτικό τρόπο που είχε για να σαγηνεύει τους σκάρους. Ζει όμως η γυναίκα του και τα παιδιά του. Ρωτήστε τους. Τη συνταγή μόνο πώς να μαγειρεύω τους σκάρους μου έδωσε on camera ο αείμνηστος Τζίμης...

Πάμε πιο κάτω. Το πανηγύρι της Παναγιάς το έχετε προβάλει "κύριε" Μαλανδρή σαν γνήσιος Κασιώτης και επαγγελματίας σκηνοθέτης που είστε; Εγώ, που είμαι ξενικός και "ερασιτέχνης", το πρόβαλα και μάλιστα όχι μόνο μία φορά! Τόσο στο περιοδικό "Νέμεσις" της Λιάνας Κανέλλη, όσο και στο διαδικτυακό περιοδικό μου και στο YouTube : http://www.ribandsea.com/articles/1226-animera-tis-panagias-stin-kaso

Το παραδοσιακό Κασιώτικο πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου; Για ρίξτε μια ματιά εδώ : http://www.ribandsea.com/articles/1445-paradosiako-kasiotiko-glenti-ston-ai-fanoyri Χωρίς χρήματα κι' αυτό έτσι; Για να εξηγούμεθα δηλαδή.

Το πανηγύρι στο Έλλερος; : http://www.ribandsea.com/articles/1607-to-panigyri-tis-panagias-tou-ellerou-stin-kaso

Δείτε άλλο ένα προτού σταματήσω την απαρρίθμηση : http://www.ribandsea.com/travels/1121-kasos-i-mikri-patrida-tis-kardias-mou

Είναι τόσα πολλά τα άρθρα και τα videos που έχω γράψει και δημιουργήσει κατά καιρούς για την Κάσο, χωρίς να πάρω ποτέ δεκάρα τσακιστή από κανένα, που δεν θα έφτανε ο χώρος ενός πολυσέλιδου περιοδικού να τα χωρέσει όλα! Οι Κασιώτες ξέρουν "κύριε" Ηλία Μαλανδρή. Γι' αυτό απορώ πώς βρέθηκαν αυτοί οι ελάχιστοι έστω συμπατριώτες (εγώ έτσι θα τους αποκαλώ) να επικροτήσουν τις αηδίες που γράψατε. Δεν βαριέσαι. Έμαθα πια. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος...

3. Την Αποστολή Αγάπης που διοργάνωσα το 2003 την γνωρίζετε "κύριε" Μαλανδρή; http://www.ribandsea.com/memo/642-2003 Και αν δεν γνωρίζετε ρωτήστε να σας πουν τι προσεφέρθη τότε στα σχολεία, στο ιατρείο, στον Δήμο, στον σύλλογο των νέων και στον λιμενικό σταθμό της Κάσου. Τότε που 72 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα κατέπλευσαν στο λιμάνι του νησιού και πάνω από 200 άτομα έδωσαν ζωή στην Κάσο σε μια εποχή που ήταν εκτός τουριστικής περιόδου. Ρίξτε μια ματιά στην τιμητική πλάκα που υπάρχει στον τοίχο της αίθουσας εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου. Δεν ζήτησα εγώ να γραφτεί εκεί το όνομά μου. Ουδέποτε ζήτησα κάτι τέτοιο για όσα προσέφερα αφιλοκερδώς από το 1982 μέχρι σήμερα στην Κάσο. Ο τότε Γυμνασιάρχης όμως Νίκος Ξενάκης επέμενε να με τιμήσει για την προσφορά μου εκείνη και τον ευχαριστώ. Αν ζητούσα πλακέτες και χειροκρότημα θα απαιτούσα να τοποθετηθεί το όνομά μου και στη μεγάλη ένστυπο άγκυρα που κοσμεί το Ηρώο στο Φρυ, την οποία με δικά μου έξοδα και την πολύτιμη βοήθεια του φίλου μου αυτοδύτη Κώστα Θωκταρίδη βγάλαμε από τον βυθό της Μακράς και την δώρισα στον Δήμο Κάσου όταν δήμαρχος ήταν ο κ. Γ. Κακομανώλης. http://www.ribandsea.com/memo/818-2002

4. Την Ιατρική Εκστρατεία Αγάπης που διοργάνωσα με την συμμετοχή του "Ιατρικού Κέντρου Ίασις Πειραιώς" το 2004 την γνωρίζετε "κύριε" Ηλία Μαλανδρή; Για ρίξτε μια ματιά εδώ σας παρακαλώ : http://www.ribandsea.com/memo/636-2004

5. Γνωρίζετε ότι τα περισσότερα ημερολόγια του "Συλλόγου των Κασιωτών της Αθήνας" και του "Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων" στη συνέχεια, έγιναν με δικές μου "ερασιτεχνικές" φωτογραφίες; Ρωτήστε τα διοικητικά τους συμβούλια πόσα χρήματα μου έδωσαν γι' αυτό. Φαίνεται πως κάποιοι ενοχλούνται από αυτό το συνεχές και αφιλοκερδές ενδιαφέρον μου για το νησί. Δεν εξηγείται αλλοιώς αυτό το μένος και η εμπάθειά τους εναντίον μου. Κάτι σαν την κατσίκα του γείτονα ένα πράγμα. Και ενώ θα μπορούσα να περνώ τις καλοκαιρινές μου διακοπές εκεί που με τιμούν για την προσφορά μου (όπως π.χ. στο νησί του Άη Στράτη του οποίου είμαι επίτιμος δημότης) εγώ επιμένω να έρχομαι και να προσφέρω στην Κάσο όπου με λιθοβολούν!

6. Γνωρίζετε ότι είμαι ο μόνος μέχρι σήμερα που έχει φωτογραφήσει όλους τους οικισμούς της Κάσου από αέρος; Σας είπε κάποιος ότι μου έδωσε χρήματα όταν αυτές οι φωτογραφίες μου χρησιμοποιήθηκαν για την εκτύπωση ημερολογίων, βιβλίων, κυπέλλων κ.λπ.; Ευκαιρίας δοθείσης μάλιστα θα αναφέρω εδώ, επειδή κάποια πράγματα πρέπει κάποτε να λέγονται, ότι πριν από μερικά χρόνια πληροφορήθηκα πως κάποιες φωτογραφίες μου φιγουράριζαν σε αναμνηστικά που πουλούσε η κυρία Νικολέττα Σοφίλα. Όταν την ρώτησα γιατί το έκανε, χωρίς τουλάχιστον να με ρωτήσει, εκείνη απάντησε πως της διέφυγε και πως είχε στο μυαλό της να μου το πει. Κουβέντα βεβαίως για συγγνώμη ή πνευματικά δικαιώματα. Ελπίζω να μην σας είπε η κυρία Νικολέττα ότι την πήγα στα δικαστήρια για εκείνη την παράλειψή της. Μόνο προχθές θυμήθηκε η κυρία Νικολέττα Σοφίλα να θυμώσει και να με απειλήσει επειδή από λάθος εκτίμηση έγραψα πως πρέπει να πληρώθηκε για την βιντεοσκόπηση της συναυλίας του Μάριου Φραγκούλη. Πριν προλάβει βεβαίως να μου τα "ψάλλει" εγώ είχα φροντίσει ήδη να διαγράψω το σχόλιό μου και να της ζητήσω εγγράφως συγγνώμη : http://www.ribandsea.com/readers/1990-diamartyria-tis-kyrias-nikolettas-sofila-gia-sxolio-se-arthro-mou

Πολλές φωτογραφίες μου, επίσης, φιγουράρουν εδώ κι' εκεί χωρίς κανείς ποτέ να ζητήσει την άδειά μου και χωρίς να αναφέρεται το όνομά μου, έστω σαν δημιουργού τους. Ήθελα να ήξερα τι στο καλό βρίσκουν όλοι αυτοί στις "ερασιτεχνικές" φωτογραφίες μου και τις ανακυκλώνουν...

7. Μέχρι σήμερα πάντως ουδέποτε εκφράσατε, "κύριε" Ηλία Μαλανδρή, την δυσαρέσκειά σας για τα βιντεάκια των συναυλιών του Μάριου Φραγκούλη στην Κάσο, που ανέβασα στο YouTube και στο διαδικτυακό περιοδικό μου. Θα πρέπει βεβαίως εδώ να βάλω και κάποια άλλα πράγματα στη θέση τους γιατί είναι ηλίου φαεινότερο πως με όσα ψευδή γεγονότα εν γνώσει σας επικαλείστε αποβλέπετε αφ' ενός μεν να δημιουργήσετε δυσμενείς εντυπώσεις εις βάρος μου, αφ' ετέρου να στηρίξετε τα αίολα "επιχειρήματά" σας. Η ανάρτηση λοιπόν πάσης φύσεως βίντεο στο YouTube, τα οποία περιέχουν πνευματικά δικαιώματα ξένα προς τον δημιουργό του βίντεο, δεν παίρνουν χρήματα από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται επί αυτών. Αυτό το γνωρίζουν και οι κότες. Συνεπώς, όλα τα videos του Μάριου Φραγκούλη από τις συναυλίες του στη Μπούκα της Κάσου τα ανάρτησα στο YouTube με αποκλειστικό σκοπό να προβάλλω τον Μάριο Φραγκούλη και την Κάσο. Τόσο απλά! Όταν μάλιστα λίγο πριν αρχίσει η φετινή συναυλία εκφράσατε το παράπονο γιατί δεν έχω ανεβάσει στο YouTube και την συναυλία στην οποία συμμετείχατε ενεργά κι' εσείς (θυμάστε, εκείνη με τα πλωτά φέρετρα και τα κεριά) σας απάντησα ότι θα το κάνω στο μέλλον. Δεν ήθελα βεβαίως να σας πληγώσω και γι' αυτό σας απάντησα έτσι. Στην πραγματικότητα δεν ανέβασα εκείνη τη συναυλία γιατί η θλιβερή εικόνα της εισόδου ενόχλησε την αισθητική μου. Ελπίζω να μου επιτρέπετε να έχω κι' εγώ μια άποψη σαν ένας "ερασιτέχνης ντοκιμαντερίστας" που είμαι. Εκτιμώ βεβαίως την υψηλή τεχνική και το νόημα που θέλατε να δώσετε στο ξεκίνημα εκείνης της συναυλίας, επιτρέψτε μου όμως να πιστεύω ότι τα Αυγουστιάτικα βράδια στη Μπούκα αξίζουν μιας πιο αισιόδοξης και χαρούμενης μεταχείρισης. Την ίδια άλλωστε άποψη θυμάμαι ότι είχαν όλοι σχεδόν οι θεατές εκείνης της συναυλίας.

8. Πάμε τώρα στην "ταλαιπωρία" στην οποία τάχα σας είχα υποβάλει "κύριε" Ηλία Μαλανδρή, τον Αύγουστο του 2004 στη Μακρά. Τότε που, πράγματι, εξ αιτίας ενός ανθρώπινου λάθους μου, αφού δεν είχα προλάβει να  εξοικειωθώ με την καινούργια επαγγελματική βιντεοκάμερα που είχα αγοράσει λίγο πριν φύγω εκείνο το καλοκαίρι για την Κάσο, δεν συνέδεσα σωστά το ασύρματο μικρόφωνο με αποτέλεσμα να μην ακουστεί η φωνή του Μάριου αλλά και της κόρης μου.

Κατ' αρχάς, λοιπόν, σας υπενθυμίζω ότι εκείνη η λήψη δεν έγινε στη Μακρά αλλά στ' Αρμάθια. Σας συγχωρώ όμως. Είναι άλλωστε το πιο αθώο από τα υπόλοιπα ψεύδη σας. Δείτε το βίντεο στο YouTube, το οποίο μάλιστα και πάλι ψευδώς ισχυίζεστε ότι ποτέ δεν προεβλήθη : https://www.youtube.com/watch?v=4jdVbq1JYQ0 Ιδού τι είχα γράψει τότε στα σχόλια κάτω από το βίντεο :

"Μια σύντομη περιπλάνηση του μεγάλου Έλληνα τροβαδούρου Μάριου Φραγκούλη στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Υπαπαντής και στην εκπληκτική παραλία και θάλασσα των Αρμαθιών, που ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών νησιών που περιβάλλουν την Κάσο. Τον συνόδευσαν ο Κασιώτης σκηνοθέτης Ηλίας Μαλανδρής, ο δημοσιογράφος Ιωσήφ Παπαδόπουλος και η παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής "σε φόντο γαλάζιο" Ντόρα Παπαδοπούλου, η οποία άκουσε τον Μάριο Φραγκούλη να της περιγράφει την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάσο, να της μιλάει για την δουλειά του και να της εκμυστηρεύεται τα μελλοντικά του σχέδια. Από κάποιο απρόβλεπτο ωστόσο τεχνικό πρόβλημα, η συνέντευξη εκείνη δεν κατεγράφη, δυστυχώς, ηχητικά. Έτσι, προκειμένου τα πλάνα που κατέγραψε η βιντεοκάμερα να διασωθούν και να μη μπουν στο αρχείο, "ντύθηκαν" με τρία υπέροχα τραγούδια του Μάριου Φραγκούλη".

9. Θα πρέπει να σας πω ότι το διαδικτυακό περιοδικό μου http://www.ribandsea.com/ αποτελεί τη μοναδική παρηγοριά ενός Λειτουργού δημοσιογράφου ο οποίος, λόγω της δυσκαμψίας που έχει απέναντι στα συστημικά μέσα μαζικής εξαπάτησης, ατύχησε (ή μάλλον ευτύχησε) να μην εργάζεται σ' αυτά και συνεπώς να αναγκάζεται να ασκεί άλλο επάγγελμα προκειμένου να τα φέρει βόλτα. Σφουγγοκωλάριος και υπηρέτρια εγώ δεν θα γίνω κανενός μεγαλοεργολάβου "κύριε" Μαλανδρή. Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να γράφω τις απόψεις μου και να κάνω αυτό που δεν κάνουν, ως ώφειλαν, άλλοι διάσημοι "συνάδελφοί" μου και αυτό ουδείς μπορεί ή έχει το δικαίωμα να μου το στερήσει! Να προβάλλω δηλαδή την ακριτική και ξεχασμένη Ελλάδα, που τόσο αγαπώ, και συγχρόνως να ασκώ κριτική σε κάθε ανήθικη εξουσία. Κεντρική ή Περιφερειακή. Αυτό όμως, όπως αποδεικνύεται, είναι το "λάθος" μου και γι' αυτό εισπράττω σήμερα αυτή τη χολή ΚΑΙ εκ μέρους σας. Είναι όμως επιλογή ζωής για μένα αυτή η στάση "κύριε" Μαλανδρή και δεν πρόκειται να κάνω πίσω έναντι οιουδήποτε τιμήματος και έναντι οιασδήποτε απειλής.

Μάθετε λοιπόν "κύριε" Μαλανδρή ότι δεν έχω κανένα χρηματικό έσοδο από το διαδικτυακό περιοδικό μου. Τα μόνα "έσοδα" που έχω είναι τα δωρεάν εισιτήρια που μου παρέχουν οι ναυτιλιακές εταιρείες που προβάλλονται σ' αυτό. Ευχαριστώ τις εταιρείες αυτές, οι υπεύθυνοι των οποίων εκτιμούν το έργο μου και μου παρέχουν την δυνατότητα να ταξιδεύω δωρεάν στα νησιά του Αιγαίου με τα καράβια τους. Οι υπόλοιποι τρεις διαφημιζόμενοι είναι φίλοι μου και έχω κάθε δικαίωμα να τους παρέχω δωρεάν διαφημιστικό χώρο αφού με τιμούν με την αγάπη τους και με εξυπηρετούν με δωρεάν παροχή υπηρεσιών όποτε χρειαστώ κάτι που έχει σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς τους. Δεν τα λέω βεβαίως όλα αυτά με σκοπό να απολογηθώ σε σας! Θέλω απλώς να καταλάβετε ότι με συκοφαντείτε με βάση εντελώς ανυπόστατα στοιχεία.

10. Για το αν εσείς είστε βέρος Κασιώτης αλλά δεν έχετε την δημοτικότητα του Δήμου Κάσου, δεν θα απολογηθώ εγώ! Ούτε θα απολογηθώ βεβαίως για το πώς και γιατί έγινα εγώ δημότης Κάσου και έχω δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι! Σας παραπέμπω στα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, και βεβαίως του Δήμου Κάσου. Εκεί θα δείτε βάσει ποίου νόμου μετέφερα τα δικαιώματά μου στην Κάσο. Σας ενημερώνω πάντως ότι η σύζυγός μου είναι Κασιακής καταγωγής και η γιαγιά της Αικατερίνη Νικητάκη ήταν γραμμένη σε οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Κάσου επί δημαρχίας Καταλάνου. Κανονικά θα έπρεπε να με συγχαρείτε γι' αυτή την επιλογή μου και όχι να απειλείτε ότι θα ζητήσετε την διαγραφή μου! Έλεος! Προς τι τόση εμπάθεια; Ποίου το χατήρι κάνετε και εκφράζεστε μ' αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο εναντίον του Ιωσήφ Παπαδόπουλου, τον οποίο στολίζετε με όλα αυτά τα "κοσμητικά" επίθετα που δεν θέλω τώρα να επαναλάβω; Και τι νομίζετε δηλαδή; Ότι έχετε το δικαίωμα να απαιτείτε την διαγραφή μου από το Δημοτολόγιο του Δήμου Κάσου και την αποπομπή μου από κάθε πολιτιστική εκδήλωση που θα γίνει στο μέλλον στο νησί; Ξεκαβαλείστε λίγο το καλάμι γιατί θα ζαλιστείτε εκεί ψηλά που ανεβήκατε! Και μη νομίζετε ότι θα σας κάνω το χατήρι να φύγω από την Κάσο επειδή το ζητάτε εσείς! Αν φύγω, θα φύγω όποτε θέλω και επειδή το θέλω εγώ!

Όσο για το "ποιος ξέρει από πού κρατάει η σκούφια μου" θα σας πω ότι είναι τιμή μου που γεννήθηκα στον Πειραιά, είναι τιμή μου που ο πατέρας μου υπήρξε Έλληνας πρόσφυγας από την Κων/πολη και τιμή μου επίσης που η μητέρα μου γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ είχε συγγενική σχέση με τον ήρωα της Επανάστασης Μάρκο Μπότσαρη. Αυτά όσον αφορά την καταγωγή μου. Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν είναι Κασιώτης "κύριε" Μαλανδρή δεν είναι Έλληνας, κατά το "πας μη Έλλην βάραβαρος"! Αρκετά μ' αυτόν τον ακατανόητο ρατσισμό!

Με τον κύριο Οικονομίδη, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να βγάλει για άλλη μία φορά τη χολή του, δεν θα ασχοληθώ. Ασχολήθηκα αρκετά μαζί του στο άρθρο μου με τίτλο : "Η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη στο Βεάκειο θέτρο του Πειραιά" και νομίζω ότι είναι ανώφελο και περιττό να επανέλθω : http://www.ribandsea.com/waves/1221-i-synavlia-tou-mariou-fragkoyli-sto-veakeio-tou-peiraia

Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι : Το βίντεο το οποίο ανάρτησα στο YouTube, και για το οποίο τόσος θόρυβος δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο Βεάκειο, ήταν διάρκειας δεκατεσσάρων μόλις λεπτών. Στο YouTube αναρτήθηκαν πολλά βιντεάκια από εκείνη την συναυλία, μεγαλύτερης διάρκειας από το δικό μου και με αμφίβολης ποιότητας εικόνα και λήψη αλλά, περίεργως, μόνο το δικό μου ενόχλησε! Ένα παράδειγμα : https://www.youtube.com/watch?v=c7vcxeXPoec

Καταλάβατε γιατί διαμαρτύρομαι; Είτε θέλετε να το παραδεχθείτε είτε όχι, γίνονται διακρίσεις εις βάρος μου. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος ενοχλεί, οι άλλοι όχι στο όνομα, τάχα, της κατάχρησης πνευματικών δικαιωμάτων και οικονομικών απολαβών!  Κάτι ανάλογο έγινε με την φετινή συναυλία του Μάριου στη Μπούκα. Ενώ σε μένα απαγορεύτηκε δια ροπάλου η βιντεοσκόπηση και ενώ είχα δώσει τη ρητή διαβεβαίωση ότι το προϊόν της βιντεοσκόπησης θα είναι αποκλειστικώς για προσωπική μου χρήση, στο YouTube υπάρχουν ήδη αναρτημένα βιντεάκια από την συναυλία αυτή : https://www.youtube.com/watch?v=FLz59S-ENNg&feature=youtu.be

11. Ισχυρίζεστε ότι δεν τιμώ και δεν αναγνωρίζω την αξία του Μάριου Φραγκούλη. Ψεύδεστε! Ιδού τι έγραψα στο άρθρο μου για την συναυλία του στο Βεάκειο του Πειραιά τον Ιούλιο του 2013 :

"Θα πρέπει πάντως κάποια στιγμή να κατανοήσουν οι συντελεστές των συναυλιών του Μάριου Φραγκούλη, και όχι μόνο, ότι οποιοσδήποτε νομιμοποιείται να βιντεοσκοπήσει μια δημόσια εκδήλωση, εφ' όσον βεβαίως δεν το κάνει με απώτερο σκοπό να καταχραστεί ξένα πνευματικά δικαιώματα και να αποκομίσει χρηματικό όφελος με την διανομή οπτικοακουστικού υλικού. Θα πρότεινα, μάλιστα, να απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση σε άτομα που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή άλλα "ευκίνητα" οπτικοακουστικά μέσα, δεδομένου ότι το προϊόν της καταγραφής και η προβολή του δεν θα είναι αντάξιο της ποιότητας του καλλιτέχνη, πολύ περισσότερο ενός καλλιτέχνη με την αξία του Μάριου Φραγκούλη.".

12. Ουδεμία ένσταση διετύπωσα σχετικώς με την επίδοση αναμνηστικών στους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή. Αυτό άλλωστε δεν το γνώριζα, αφού οι επιδόσεις αυτές έγιναν μετά την αποχώρησή μου από τον χώρο της συναυλίας και ενώ κοιμόμουν στο αυτοκινούμενό μου στον Εμπορειό. Τώρα το μαθαίνω αυτό από σας! Την ένστασή μου την είχα, και συνεχίζω να την έχω, για την ανακοίνωση από μικροφώνου της αναγόρευσης του Γιώργου Περρή σε επίτιμο δημότη Κάσου. Μια απόφαση την οποία δεν γνωρίζει η πλευρά της αντιπολίτευσης και για την λήψη της οποίας ουδέποτε μπήκε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο! Θυμάστε τι έγραψα;

"Μετά τον Μάριο Φραγκούλη επίτιμος δημότης έγινε και ο Γιώργος Περρής! Γιατί; Επειδή έχει συμμετάσχει, λέει,  σε μερικές συναυλίες του Μάριου Φραγκούλη, αγάπησε ξαφνικά πολύ την Κάσο και την θεωρεί πατρίδα του! Η απόφαση πάντως, όπως έμαθα, δεν ετέθη υπ' όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διανομή τίτλων λοιπόν σε ευκαιριακούς "ευεργέτες" και σιχτίρισμα ανθρώπων με συνεχή εθελοντική και αφιλοκερδή προσφορά, κατ' επιλογήν!".

Μπορεί να ενοχλεί κάποιους η τοποθέτησή μου, είναι όμως πέρα για πέρα ειλικρινής, έχει ηθικό έρισμα και είναι λογική. Αν ο Γιώργος Περρής ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Κάσου, μήπως για τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο πρέπει να στήσει ο Δήμος Κάσου τον αδριάντα του στο Ηρώο; Αστειεύομαι βεβαίως! Ουδέποτε θα ζητούσα ή θα αποδεχόμουν κάτι τέτοιο, ακόμη και μετά θάνατον!

13. Ισχυριστήκατε επίσης, και πάλι ψευδώς, ότι το YouTube με τιμώρησε τον Ιούλιο του 2013 απαγορεύοντάς μου κάθε ανάρτηση βίντεο επί 6 μήνες! Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική "κύριε" Ηλία Μαλανδρή και καλό θα ήταν να ενημερώνεστε προτού εκφράσετε τέτοιου είδους απόψεις. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι το YouTube με "τιμώρησε", τρόπον τινά, μετά την καταγγελία που έκανε εναντίον μου ο τότε σκηνοθέτης του Μάριου Φραγκούλη κ. Νίκος Οικονομίδης. Η "τιμωρία" όμως αυτή έγκειτο στην απαγόρευση να ανεβάζω επί 6 μήνες βιντεάκια διάρκειας μεγαλύτερης των 20 λεπτών. Και για του λόγου το αληθές :

Η γιορτή του μελιού στην Κάσο (Σεπτέμβριος 2013) σε 4 συνέχειες (λόγω ακριβώς της "τιμωρίας" που προανέφερα) : https://www.youtube.com/watch?v=Hnr3CDoluVg

Συζήτηση με τον Δήμαρχου Καρπάθου Μιχ. Χανιώτη τον Σεπτέμβριο του 2013 (επίσης σε 4 συνέχειες) : https://www.youtube.com/watch?v=zfO2yNYgmkQ

Αρμάθια! : https://www.youtube.com/watch?v=6VDE0kRh_kk

Με τον "Ναυτίλο" στην Κων/πολη (Νοέμβριος 2013) σε 5 συνέχειες : https://www.youtube.com/watch?v=frmXaSGIfic

Και άλλα 50 σχεδόν βιντεάκια που ανέβασα στο YouTube μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και έληξε η 6μηνη "τιμωρία" μου. Προσέξτε λοιπόν τι γράφετε "κύριε" Ηλία Μαλανδρή! Πάνω στη φούρια σας να με θάψετε κάνατε λάθη στα εργαλεία ταφής! Και παίρνετε στον λαιμό σας και άλλους "πρόθυμους" συμπατριώτες που γράφουν κι' αυτοί ό,τι τους κατέβει. Δεν θα ασχοληθώ όμως μ' αυτούς. Θα πω μόνο ότι τους λυπάμαι επειδή παρασύρονται με τόση ευκολία από αναξιόπιστους σχολιαστές...

14. Είναι επίσης ψευδές ότι τα βιντεάκια από τις παλιές συναυλίες του Μάριου στη Μπούκα, που έχω ανεβάσει στο YouTube, έχουν αφαιρεθεί :

Συναυλία 2003 : https://www.youtube.com/watch?v=ZfezHck6VX8

Συναυλία 2004 : https://www.youtube.com/watch?v=Xwr-WKN6kTw

Συναυλία 2005 : https://www.youtube.com/watch?v=UzJ-a8_78eY

Συναυλία 2009 : https://www.youtube.com/watch?v=0dn7n00S514

Αν το επιθυμείτε βεβαίως μπορώ να τα κατεβάσω αμέσως. Δεν θα με στενοχωρήσει διόλου αυτό, σας διαβεβαιώ. Νομίζω όμως ότι οι μόνοι που θα ζημιωθούν από μια τέτοια καθυστερημένη απαίτηση θα είναι ο Μάριος Φραγκούλης και η Κάσος φυσικά. Εγώ, ούτως ή άλλως, είτε τα αφήσω είτε τα διαγράψω δεν έχω κανένα χρηματικό όφελος.

Θα μπορούσα να διαψεύσω με επιχειρήματα όλα τα κατάπτυστα σχόλιά σας, λέξη προς λέξη. Αηδίασα όμως και σταματώ εδώ. Ας σας κρίνουν αυτοί που γνωρίζουν ποια είναι η στάση του Ιωσήφ Παπαδόπουλου τα τελευταία 33 χρόνια, αλλά και αυτοί που θα διαβάσουν με προσοχή την απάντησή μου αυτή και θα διαπιστώσουν πόσο άδικος ήσαστε μαζί του. Ελπίζω ότι θα ανασκευάσετε τα κατάπτυστα σχόλιά σας και θα ζητήσετε μια συγγνώμη ώστε να μην υπάρξει συνέχεια...

Έρχομαι τώρα στο άτομο που φιλοξένησε (ή ενδεχομένως και παρακίνησε) τα παραληρηματικά, ψευδή, ανακριβή και συκοφαντικά σχόλια του "κυρίου" Ηλία Μαλανδρή, την κυρία Haidi Jafroudi, κατά κόσμον κυρία Χάϊντι Παπαδάκη. Υπενθυμίζω λοιπόν, τόσο στην κυρία Χάϊντι Παπαδάκη όσο και στον σύζυγό της κ. Νίκο Παπαδάκη, ότι λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της φετινής συναυλίας, σε μια συνάντηση που είχα μαζί τους στο "Blue Mare" του Νικήτα Καμπούρη, με παρακάλεσαν να παρευρεθώ στην εκδήλωση. Όταν τους απάντησα ότι μετά την συμπεριφορά του Μάριου Φραγκούλη και του σκηνοθέτη του Νίκου Οικονομίδη τον Ιούλιο του 2013 δεν πρόκειται ποτέ πια να παρευρεθώ ή να βιντεοσκοπήσω συναυλία του διάσημου τενόρου, μου είπαν και οι δύο ότι θα μεσολαβήσουν ώστε να λήξει αυτή η παρεξήγηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγα τελικώς στη συναυλία, ελπίζοντας πως το ζήτημα είχε διευθετηθεί. Αντ' αυτού αντιμετώπισα τόσο την αψυχολόγητη συμπεριφορά της παραγωγού κυρίας Κικής Δημητριάδη, όσο και την οργή της κυρίας Χάϊντι Παπαδάκη, η οποία όρμησε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στο σπίτι της οικογενείας του κ. Γωργίου Κουτλάκη, ο οποίος με φιλοξενούσε, ουρλιάζοντας και απαιτώντας να σταματήσω τη βιντεοσκόπηση και να αποχωρήσω! Απορώ πάντως με την παθητική στάση του κ. Νίκου Παπαδάκη ο οποίος δεν αντιδρά σε όλα αυτά και δεν δίνει ένα τέλος σ' αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες.

Δεν θα συνεχίσω άλλο. Η κυρία Χάϊντι Παπαδάκη έχει όλο τον χρόνο να διαγράψει από τον τοίχο της όλα τα κακόβουλα, εμετικά και συκοφαντικά σχόλια του "κυρίου" Ηλία Μαλανδρή που έκανε εις βάρος μου. Αν δεν το κάνει δεν θα ευθύνομαι εγώ για την συνέχεια. Την παρακαλώ να μην το εκλάβει αυτό σαν απειλή. Πρόκειται απλώς για νόμιμη άμυνα σε άδικη και συκοφαντική επίθεση που δέχθηκα εκ μέρους του "κυρίου" Ηλία Μαλανδρή και όσων τον "συνεχάρησαν" για την συμπεριφορά του...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Πάντοτε επωνύμως και εγγράφως.

Παραθέτω τα σχόλια που έκανε ο "κύριος" Ηλίας Μαλανδρής χωρίς διορθώσεις :

Πρώτο σχόλιο.

Ένας ερασιτέχνης φωτογράφος-ντοκιμαντερίστας που πολλές φορές έχει ωφεληθεί οικονομικά από προγράμματα που παρουσιάζονται σε τοπικά κανάλια νησιών και εξασφαλίζει κονδύλια από τις δημοτικές αρχές για τοπικιστική διαφήμιση. Έτσι τουλάχιστον μας παρουσιάστηκε πριν από δέκα χρόνια ζητώντας να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το νησί και ζητώντας μια συνέντευξη από τον Μάριο Φραγκούλη, η οποία του βέβαια του δόθηκε χωρίς δεύτερη συζήτηση καθώς ο Μάριος θα έκανε οτιδήποτε για να στηρίξει τον τόπο του. Συνέντευξη που δεν παρουσιάστηκε ποτέ καθώς ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής που μας είχε επί ώρες στον καυτό ήλιο της Μακράς, είχε ξεχάσει να ελέγξει τον ήχο του κι έτσι η συνέντευξη ήταν όλη άχρηστη. Ο κύριος Παπαδόπουλος όμως δεν αρκέστηκε σε αυτήν την ταλαιπωρία. Επί χρόνια δίχως καμιά άδεια και αγνοώντας επιδεικτικά κάθε νομοθεσία περί της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων ανέβαζε στο site του τις παραστάσεις μας στο νησί, με την ανοχή μου βέβαια καθώς η ευγένεια και η πεποίθηση πως το κάνει για να προβάλλει το νησί μας, με εμπόδιζε από το να του καταθέσω μήνυση καθώς αυτές αποτελούσαν απαράβατο πνευματικό μου δημιούργημα μια και ήμουν ο σκηνοθέτης τους. (ομολογώ πως εν πολλοίς με σταμάτησε ο Μάριος καθώς δεν ήθελε να σκιαστεί η προσφορά του από καμιά ενέργεια που θα δυσαρεστούσε το νησί, αγνοώντας πως ο κύριος αυτός ουδεμία σχέση έχει με το νησί). Όμως δυστυχώς η ευγένεια στις μέρες μας προσμετράται ως αδυναμία. Έτσι ο πολυμήχανος αυτός κύριος έφτασε στο σημείο να καταγράψει τον Ιούλιο του 2013 συναυλία του Μάριου Φραγκούλη που καμία σχέση δεν είχε με την Κάσο, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά και να την ανεβάσει αδιαφορώντας για όλα με τσαμπουκά και καουμποϊλίκι στο ytube, ολόκληρη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον Μάριο από τους παραγωγούς που όταν πήγαν να τον σταματήσουν θρασύτατα τους απάντησε ψευδώς πως δήθεν την μαγνητοσκοπεί για λογαριασμό του Μάριου Φραγκούλη. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ytube τον κατήγγειλε και οι συναυλίες της Κάσου βέβαια καθώς και το Βεάκειο κατέβηκαν πάραυτα επιβάλλοντάς του και περιοριστικούς όρους να μην μπορεί να ανεβάσει τίποτα στο site του για έξι μήνες. Σήμερα επανέρχεται δημιουργώντας προβλήματα ρίχνοντας λάσπη και συνεχίζοντας με νταηλίκι να καταγράφει συναυλίες παρότι του ζητήθηκε από έμένα προσωπικά σε συννενόηση με τον Μάριο στα πλαίσια της ευγένειας, αν θέλει να καταγράψει να το κάνει με νόμιμο τρόπο για να μην δημιουργούνται προβλήματα καθώς η συναυλία που παρουσιάσε έχει παραγωγό και επιμελητή, οι οποίοι κατέχουν τα δικαιώματα. Ο κύριος Παπαδόπουλος όμως παριστάνει το θύμα που του στερούν το δικαίωμά του, προβάλλοντας νόμους τους οποίους βεβαίως ερμηνεύει όπως θέλει. Είμαι σίγουρος ωστόσο πως έχει παραβρεθεί σε παραστάσεις στις οποίες ρητώς και κατηγορηματικώς αναφέρεται πως απαγορεύεται η λήψη βίντεο και φωτογραφιών. Είναι όλοι αυτοί παράνομοι και ο μόνος νόμιμος είναι ο ίδιος άραγε; Βεβαιως παραδέχομαι ότι τα τελευταία χρόνια η λήψη κυρίως από τηλέφωνα και ερασιτεχνικές κάμερες είναι σύνηθες φαινόμενο και εν μέρει αποδεκτό όσο δεν προσβάλλει όμως το κεκτημένο πνευματικό δικαίωμα της καθ ολοκληρίαν προβολής.Με δυο λόγια μπορείς να βάλεις ένα τραγούδι αλλά όχι όλο το έργο και δίχως οικονομικό όφελος. Ο κύριος Παπαδόπουλος όμως διατηρώντας σελίδα διαδικτιακή προσελκύει ή επιθυμεί να προσελκύσει διαφημίσεις χρησιμοποιώντας το έργο άλλου δημιουργού κι αυτό είναι καταφανώς παράνομο. Ο κύριος Παπαδόπουλος λοιπόν παραποιεί την ιστορία για να καλύψει το γεγονός πως δεν ετίθετο ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, καθώς αυτή έχει χαθεί προ χρόνων πολλών. Κατά συνέπεια ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση της παραγωγού, η οποία έχει να δώσει λογαριασμό στους δημιουργούς που θα μπορούσαν να την καταγγείλουν δημιουργώντας της προβλήματα στην περίπτωση δημόσιας προβολής του πνευματικού τους έργου. Αλλά μου προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση ότι ο κύριος Παπαδόπουλος ούτε κατέγραψε ούτε ανέβασε ποτέ στο site του τις θαυμάσιες παραστάσεις που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια η θεατρική ομάδα του νησιού, πραγματοποιώντας αληθινό πολιτιστικό έργο ανάπτυξης ανυπολόγιστης αξίας για τον τόπο. Μήπως γιατί αυτές δεν έχουν γι αυτον κανένα όφελος απλώς τις αγνοεί; Δεν έχω καμιά διάθεση να ασχοληθώ με τα πολιτικά της Κάσου αλλά διαβάζοντας τα παραληρήματά του δεν μπορώ να μην αναρρωτηθώ μήπως επειδή γνωρίζει πως δεν πρόκειται να επωφεληθεί από την παρούσα δημοτική αρχή ρίχνει τη γνωστή λάσπη, στην οποία κατά ένα μέρος οφείλεται και η αποχή του Μάριου από το νησί; Όταν πονάς τον τόπο σου και μάλιστα ένα τόπο που δεν τον γνώρισες μικρός αλλά τον αγάπησες ολοκληρωτικά γιατί σε κέρδισε έτσι όπως μόνο η Κάσος ξέρει να κερδίζει και έρχεσαι τόσα χρόνια δίχως κανένα όφελος οικονομικό εντελώς αφιλοκερδώς και προβάλλεις το νησί σου και τους κατοίκους του σε όλο τον κόσμο, γιατί ο δικός μας Μάριος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έιναι ο διεθνής Μάριος Φραγκούλης, που τραγουδάει με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες παγκόσμια στα μεγαλύτερα θέατρα. Και πάει σε όλα τα διεθνή μέσα και μιλάει για την Κάσο. Κι έχει όραμα για την Κάσο. Και το αποκαλύπτω σήμερα, για όσα χρόνια γινόταν οι συναυλίες η μόνη του έννοια στα υπερατλαντικά μας τηλέφωνα ήταν τι θα κάνει το καλοκαίρι στην Κάσο. Γι αυτόν τον άνθρωπο είναι ντροπή να λες πως έχει επωφεληθεί τόσα χρόνια για όσα κάνει. Αυτός ο καλλιτέχνης, αυτού του διαμετρήματος, παραδόθηκε ολοκληρωτικά στο νησί και στους συμπατριώτες του και σήμερα ξεχνώντας πικρίες και προσωπικά θέματα, ξανάρθε στο νησί με την προσωπική πρωτοβουλία και επιμονή της Χάϊντι και του Νίκι Παπαδάκη και την αρωγή του Δήμου, ο οποίος αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χωρας μας και δεν μπορεί να καλύψει πολιτιστικά γεγονότα μια και όλοι οι πολιτικοί μας άρχοντες θεωρούν τον πολιτισμό περιττή πολυτέλεια. Παρ' όλα αυτά με θυσίες έγινε ίσως η καλύτερη συναυλία του Μάριου στο νησί και το λέω χωρίς ενδοιασμό γιατί δεν την έκανα εγώ. Και υπήρξαν στιγμές αληθινής συγκίνησης όταν ο Μάριος με τον Κίκη έδωσαν τη δάδα στα νέα παιδιά, όταν ο Γιώργος με την ανερχόμενη πορεία του σε όλο τον κόσμο, ήρθε να συμβάλλει κι εκείνος αφιλοκερδώς στην υπέροχη βραδιά, είναι τουλάχιστον ντροπή να τους κατηγορείς μικρόψυχα αγνοώντας επιδεικτικά την προσφορά τους και ψέγοντας άκουσον άκουσον τον Δήμο που τους έδωσε αναμνηστικά τιμητικά βραβεία. Αλλά αντιλαμβάνομαι την μικροψυχία του εν΄λόγω κυρίου ως αυτό που έιναι πραγματικά: ένας ξένος που δεν θα νοιώσει ποτέ τι είναι αυτό που ενώνει τους Κασιώτες γιατί ποτέ του δεν θα γίνει. Έχουμε όμως ευθύνη όλοι μας αγαπητοί συμπατριώτες να μην αφήσουμε τέτοια στοιχεία να καταστρέφουν κάτι ωραίο, που βρίσκεται πάνω από πολιτικά οφέλη, πάνω από οικονομικές δραστηριότητες και να προστατέψουμε με νύχια και δόντια εμείς που πασχίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το γεγονός στο νησί μας να διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη απέναντι στην επιθυμία κάθε Παπαδόπουλου.

Δεύτερο σχόλιο.

Εναπόκειται στον καθένα να αντιληφθεί το πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει στον καλλιτέχνη που θαυμάζει. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία όσων βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο από συναυλίες περιορίζεται σε μικρά κομμάτια που λειτουργούν και διαφημιστικά κάνοντας και καλό στον εκάστοτε καλλιτέχνη έτσι ώστε να μην είναι αναγκαίος ο περιοριστικός όρος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο Ιωσήφ καταγράφει και ανεβάζει προς ίδιον ώφελος στη σελίδα του ολόκληρες τις συναυλίες, δίχως άδεια, δίχως να αποδίδει δικαιώματα στους συντελεστές που δεν είναι μόνο ο ένας καλλιτέχνης, αλλά μια ομάδα που εκτίθεται σε κάθε παράσταση. Η στάση του προσβάλλει όλους αυτούς τους εργαζόμενους. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συμμετέχοντες τεχνικοί, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί, δημιουργοί την στιγμή της κάθε παράστασης εργάζονται. Αυτή είναι η δουλειά τους για την οποία πρέπει να πληρώνονται, όπως πληρώνεται όλος ο κόσμος που δουλεύει. Επειδή το κοινό διασκεδάζει, δεν σημαίνει ότι για τον εκάστοτε συντελεστή είναι διασκέδαση αυτή η δουλειά η οποία πολλές φορές είναι κουραστική και επίπονη τόσο για τον τεχνικό που κουβαλάει και στήνει όσο και για τον καλλιτέχνη που λιώνει στις πρόβες. Για να προστατευθούν όλες αυτές οι ομάδες από την ασυδοσία εκμεταλευτών όπως ο Ιωσήφ, που θεωρεί ότι με την μαγκιά του γ... και δέρνει και πρέπει όλοι να κάνουνε τουμπεκί στην επιθυμία του, υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και τα συγγενικά δικαιώματα όσων συμμετέχουν σε μια συγκεκριμένη εκδήλωση. Δεν μπορείς να παίρνεις μια έτοιμη δουλειά, μια εργασία που για να βγει απαιτεί κόπο και ξενύχτια και να την εκμεταλεύεσαι δίχως να δινεις και λογαριασμό και μάλιστα θρασύτατα να ισχυρίζεσαι, ότι έχεις το δικαίωμα να το κάνεις, επειδή είναι σε δημόσιο χώρο. Ποιός νόμος σου δίνει αυτό το δικαίωμα; Τα αποσπάσματα νόμων που παραθέτει δεν έχουν καμιά ισχύ από την στιγμή που οι δημιουργοί του απαγορεύουν την μαγνητοσκόπηση και αυτό του έγινε πολλές φορές γνωστό και μάλιστα με περιοριστικούς όρους για τον ίδιο. Αυτό έχει καταπατήσει και γι αυτό θα δώσει λόγο στη δικαιοσύνη. Ο ίδιος απ' ότι μαθαίνω κρύβεται ως θρασύδειλος πίσω από την παραγραφή, ισχυριζόμενος ότι η ευγένειά μας να μην τον καταγγείλουμε τόσα χρόνια μεταφράζεται ως αποδοχή της πράξης του. Αγνοεί ωστόσο ότι η καταγγελία στο νομικό όργανο του διαδικτύου, αποτελεί μια χαρά απόδειξη της μη ανοχής μας και μάλιστα εμπρόθεσμα. Τον λόγο έχουν τα δικαστήρια στα οποία θα πρέπει να απαντήσει και σε σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως την σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείρηση από την επί πολλών ετών δημοτική αρχή - τη αγνοία του πρώην δημάρχου, όπως έμαθα- καθώς και την πολιτογράφηση του ως Κασιώτη με δικαίωμα ψήφου επάνω στο νησί και ακουσον άκουσον δικαίωμα να εκλεγεί κι όλας σε προσεχή αναμέτρηση. Εγώ που είμαι Κασιώτης κι από τους δυό γονείς μου και από τους γονείς των γονιών μου δεν έχω δικαίωμα να ψηφίζω στον τόπο μου παρ'ότι κατάγομαι απ' ευθείας από τον Κανταρζή γιατί λέει ο παππούς μου που τίμησε την Κάσο στη Διώρυγα όπως τόσοι και τόσοι Κασιώτες δεν γεννήθηκε στο νησί και ξαφνικά μαθαίνω ότι ο κύριος Σήφης που κανείς δεν ξέρει από που κρατά η σκούφια του κι ούτε με νοιάζει δηλαδή, πολιτογραφήθηκε Κασιώτης και μπορεί να αποφασίζει για τον τόπο μου, ενώ εγώ δεν μπορώ. Ζητώ την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και σαν μέλος της πολιτιστικής επιτροπής στην επόμενη συνάντηση θα θέσω ζήτημα χαρακτηρισμού του ως ανεπιθύμητου σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν πολιτιστικά δρώμενα στο νησί.