Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη: θεμέλιο και προπύργιο της Δημοκρατίας.

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

dikeosiniΣυνέντευξη του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου στο Crash [τεύχος 45, Απρίλιος 2017, σελ. 13]:

«Η πρώτη φορά που μου ζήτησε να κάνω κάτι ήταν τον Δεκέμβριο του 2015, αναφορικά με το γραφείο που διατηρούσε ο Σπίρτζης και ο Παππάς στη Συγγρού. Τότε είχα γράψει ότι δεν μπορώ να το πιστέψω ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί πραγματικά δεν πίστευα και δεν πιστεύω – το τονίζω – ότι μπορεί δύο υπουργοί να έχουν στήσει ένα γραφείο και από αυτό να αποκομίζουν χρήματα...

Το αρχικό δημοσίευμα ήταν στη στήλη του «Βηματοδότη», στο «ΒΗΜΑ», το οποίο μετέφερε στη Βουλή η ΝΔ με ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη. Το δικό μου «παράπτωμα» ήταν πως, εξηγώντας αυτά που είχε αναφέρει ο κ. Αυγενάκης στην ερώτησή του στη Βουλή, όπου μιλούσε γενικώς και αορίστως για ένα γραφείο, αφορούσε το συγκεκριμένο γραφείο των δύο υπουργών στη Συγγρού. Και είχα τονίσει πως δεν το πιστεύω. Αυτό θεωρήθηκε ότι είχε μία ειρωνική διάθεση. Τι να σου πω. Μπορεί και να είχε - ήταν και το ύφος της στήλης τέτοιο.

Η ουσία είναι πως ο Ψυχάρης, μέρες μετά, μπορεί και μήνα, με κάλεσε στο γραφείο του και μου ζήτησε να ανακαλέσω. Ευθέως. Του είπα πως το γραφείο υπάρχει. Του ανέφερα δε πως δεν πιστεύω πως αυτοί οι δύο υπουργοί κάνουν αυτή τη δουλειά. Και πως εγώ δεν έχω γράψει κάτι τέτοιο. Και τι μου λέει ο Ψυχάρης: «Σε παρακαλώ κάνε την ανασκευή, μου το ζήτησε ο Τσίπρας». Τον ρώτησα για ποιο λόγο. Και εκεί μου εξομολογήθηκε ότι αυτό το γεγονός μπορεί να λειτουργήσει θετικά έναντι των δικαστικών περιπετειών που είχε. Δεν έμαθα ποτέ αν το ζήτησε όντως ο Τσίπρας ή ήταν δικό του το άγχος για το πώς μπορούσαν να εξελιχτούν οι δικαστικές του περιπέτειες.

Αλλά δεν έχει σημασία πια. Η ουσία είναι ότι αυτό, η πίεση δηλαδή, συνεχίσθηκε για μέρες ακόμη και όταν λόγω της ασθενείας του βρισκόταν στο Λονδίνο για θεραπεία. Μου έστελνε μηνύματα λέγοντας πως πρέπει να ανακαλέσω. Ηταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Μεσολάβησαν και άλλοι άνθρωποι να με πείσουν να το κάνω. Πάντα στην ίδια λογική. Ο φόβος του ήταν μήπως τον προφυλακίσουν. Άρα, μια τέτοια ανασκευή θα μπορούσε να φτιάξει το κλίμα με το Μαξίμου. Πρέπει να σου πω ότι προβληματίστηκα πάρα πολύ. Σκέφτηκα τότε να παραιτηθώ. Να σηκωθώ να φύγω...».

[ΣΗΜ: τελικά ανασκεύασε].

Τηλεοπτικές άδειες, άναρχο επί 27ετία τηλεοπτικό τοπίο, οι διαπλεκόμενοι βοθροκαναλάρχες, TT, το ανάλγητο ΣτΕ που άφησε τα παιδάκια έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νοσοκομεία χωρίς νοσηλευτές, ENERGA, θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κωμάτων,  λίστα Lagarde, λίστα Μπόργιανς, πάταξη διαπλοκής, Μουλόπουλος αφεντικό στον ΔΟΛ,  hotspots, η ΔΕΗ στα βαποράκια της ΝΔ, SIEMENS, μείωση συντάξεων και αύξηση  συνταξιούχων, ανέργων, φόρων και εισφορών, 13η σύνταξη, αναθεώρηση Συντάγματος, απλή αναλογική, Εξεταστικές Επιτροπές, το Ελληνικό ως προαπαιτούμενο,  Καλογρίτσας, Τράπεζα Αττικής, capital controls, ΟΧΙ στο ΟΧΙ,  ραντεβού για χημειοθεραπεία σε 6 μήνες, 3.000 νοματαίοι κουκούλωσαν με λουλούδια τον Ρέμο αποθεώνοντάς τον.

Πνέει άνεμος αναδημιουργίας, μεταρρυθμίσεων και τομών σε βάθος. Κάθε καρέκλα και βούτα, κάθε έδρα και μίζα, κάθε υπουργικός θώκος και αρπαχτή. Φόρτος εργασίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο μαθαίνω. Τί θα κάναμε χωρίς Δικαιοσύνη; Αλλοίμονό μας!  

Σύντομο σχόλιο "Rib and Sea".

Σκέφτηκε, λέει, να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπαχρήστος αλλά, τελικώς, το σκέφτηκε καλύτερα και ανασκεύασε. Φλομώσαμε στους τσάμπα μάγκες!

Ιωσήφ Παπαδόπουλος