Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Να γιατί το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας του Υπουργείου Ναυτιλίας... ΔΕΝ ελέγχει τη θέση των μηχανοτρατών.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

vmsΣτην προσπάθειά μου να εξιχνιάσω το μυστήριο της ΜΗ παρακολούθησης των μηχανοτρατών http://www.ribandsea.com/waves/2883-oi-paranomes-mixanotrates-alonizoun-sta-rixa-me-tis-limenikes-arxes-na-kleinoun-ta-matia, μίλησα χθες με έναν καπετάνιο μηχανότρατας τον οποίο γνωρίζω από την εικοσιπενταετή εμπορική μου δραστηριότητα στον χώρο της αλιείας. "Θα σου πω κάποια πράγματα, αλλά σε παρακαλώ να μη με δώσεις. Καταλαβαίνεις γιατί". Αυτά μου είπε ο κάπτεν και, αφού του υποσχέθηκα πως κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να αποκαλύψω τις δημοσιογραφικές μου πηγές, συνέχισε :

"Όταν μπήκε σε εφαρμογή το σύστημα παρακολούθησης αλιείας με το σύστημα VMS, το Υπουργείο έστελνε σήμα κάθε δύο ώρες στις μηχανότρατες με σκοπό να παρακολουθεί την πορεία και τη θέση τους και να ελέγχει εάν παρανομούν. Στο διάστημα μεταξύ των δύο κλήσεων αλλοιώναμε το στίγμα και τη θέση του σκάφους, μέσω ενός λογισμικού που μας είχε δώσει μια από τις εταιρείες που πουλάει μηχανήματα VMS, μπαίναμε στις απαγορευμένες ζώνες, βγάζαμε τρία τελάρα μπαρμπούνια και ξαναμπαίναμε στη νόμιμη περιοχή! Μετά, το σύστημα αυτό άλλαξε. Το Υπουργείο άρχισε να στέλνει σήμα κάθε δέκα λεπτά με συνέπεια να μη μπορούμε πια να ξεφύγουμε! Παρ'όλα αυτά, εδώ και δύο περίπου μήνες, το σύστημα στο Υπουργείο είναι εκτός λειτουργίας!".

"Καλά, γιατί το κάνετε αυτό και ψαρεύετε στις απαγορευμένες περιοχές;".

"Δεν βγαίνει αλλοιώς το μεροκάματο ρε Σήφη!".

"Μα γι' αυτό φτάσατε ως εδώ κάπτεν. Γιατί η θάλασσα υπερ-αλιεύτηκε, με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο. Και αν συνεχίσετε μ' αυτή την τακτική, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν πουθενά αλιεύματα και θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε εντελώς την αλιευτική δραστηριότητα. Τη μεγαλύτερη ευθύνη βεβαίως την έχει η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο που κλείνει τα μάτια και είναι ανήμπορο να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα".

Αν υποθέσω τώρα εγώ ότι αυτός είναι ο λόγος που το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν ενέκρινε το αίτημά μου να συζητήσω on camera με τον Δ/ντή του Κέντρου Παρακολούθησης Σκαφών κ. Γιάννη Οικονομάκο θα έχω άδικο;  http://www.ribandsea.com/editorial/2906-to-ypourgeio-naftilias-mou-sterei-to-dikaioma-na-erevniso-to-thema-tis-parakoloythisis-ton-mixanotraton

Η έρευνα πάντως συνεχίζεται...

ΥΓ Το όνομα της εταιρείας που πουλούσε το λογισμικό και το οποίο, μέσω ενός laptop μπορούσε να επέμβει στο VMS και να αλλοιώσει το στίγμα του αλιευτικού, μου είναι ήδη γνωστό. Δεσμεύομαι να το ακανοινώσω μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα.