Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Cosmote βομβαρδίζει βρεφονηπιακό σταθμό στη Βάρκιζα με καρκινογόνο ακτινοβολία και με τις ευλογίες της Πολιτείας!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

keres.asyrmatou2Ο ευρύτερος οικισμός της Βάρκιζας, βορείως της πλαζ "Yabanaki", αναπτύχθηκε, κυρίως, τα τελευταία χρόνια. Στην περιοχή αυτή κυριαρχούσαν, παλαιότερα, γεωργικές δραστηριότητες, μέχρις ότου οι ανάγκες για την εξάπλωση του λεκανοπεδίου προς νότον και η ζήτηση οικοπέδων, για την ανέγερση μονοκατοικιών ή/και χαμηλού ύψους πολυκατοικιών, έκανε πολλούς ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμης γης να πουλήσουν τα οικόπεδά τους με αποτέλεσμα ο οικισμός της Βάρκιζας να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί προς την πλευρά της Βάρης αλλά και της παραλίας.

Το τεράστιο οικόπεδο του Ο.Τ.Ε., συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων, με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και tetra να "στολίζουν" την οροφή του, δεν ενοχλούσε, αρχικώς, καθώς η περιοχή δεν ήταν οικιστική ζώνη. Σήμερα, όμως, το οικόπεδο του Ο.Τ.Ε. και οι κεραίες περιβάλλονται από πολυτελείς, κατά κανόνα, κατοικίες, ενώ σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων λειτουργεί βρεφονηπιακός σταθμός, με το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Βάρκιζας να απέχουν κι' αυτά 300 μόλις μέτρα από το σημείο εκπομπής της καρκινογόνου ακτινοβολίας.

Τα παιδιά, οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται, ως γνωστόν, πιο ευάλωτοι στις τεχνητές ακτινοβολίες. Ιδιαίτερα οι παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες, που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού, υπερκινητικότητας, συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Το κράτος, πάντως, για άλλη μια φορά εντυπωσιάζει με τις ευρηματικές του ιδέες για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού:

keres.asyrmatou1Επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών δίπλα σε σχολεία κ.λπ., αρκεί το σήμα που εκπέμπουν να μην υπερβαίνει το 60% των επιτρεπόμενων ορίων! Αξίζει εδὠ να σημειωθεί ότι τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που ισχύουν στην Ελλάδα σήμερα είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και λέγεται ότι τα όρια αυτά θα εξισωθούν με τα όρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά το 2020.

Ο ισχύων σήμερα νόμος (άρθρο 31 παρ.10 του Ν. 3431/2006) δεν καθορίζει ένα όριο ελάχιστης απόστασης κεραιών από σχολεία, νοσοκομεία κλπ, (είχαν προταθεί τα 300 μέτρα), αλλά απλά καθορίζει πως αν η κεραία είναι σε απόσταση ως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού πρέπει τα όρια έκθεσης του κοινού να μην ξεπερνούν το 60% των τιμών που καθορίζονται από την ΚΥΑ 53571/3839/6.9.2000 (ενώ για το γενικό πληθυσμό τα όρια έκθεσης δεν πρέπει να ξεπερνούν το 70% των τιμών που καθορίζει η παραπάνω ΚΥΑ). Να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός υπήρξε "φαεινή ιδέα" του βολευτή της Ν.Δ. κ. Μάκη Βορίδη.

Αυτό πρακτικά δεν σημαίνει βεβαίως τίποτα, γιατί οι επιτρεπόμενες τιμές που κυμαίνονται σε εκατομμύρια μW/m2, είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλές και είναι σχεδόν απίθανο να τις υπερβούμε ακόμη και σε πολύ κοντινές αποστάσεις από τις κεραίες. Τα προτεινόμενα όμως όρια έκθεσης (100 μW/m2) είναι πολύ πιθανό να υπερβαίνονται.

Έχει εξ άλλου παρατηρηθεί ότι η καταμέτρηση της ακτινοβολίας από τους τεχνικούς του "Δημόκριτου", όποτε υπήρξαν ανάλογα αιτήματα πολιτών, έδειξε πως η ακτινοβολία ήταν εντός των επιτρεπομένων ορίων αφού κάποιοι είχαν φροντίσει να ειδοποιήσουν εγκαίρως τις εταιρείες επικοινωνιών προκειμένου αυτές να χαμηλώσουν το σήμα εκπομπής στον συγκεκριμένο σταθμό!

kaminada kereaΑνάλογες ευρηματικές ιδέες έχουν οι υπεύθυνοι των εταιρειών τηλεπικοινωνίας, όταν θέλουν να εγκαταστήσουν τις κεραίες τους στην καρδιά των οικισμών, τοποθετώντας τες στις ταράτσες κατοικιών και καμουφλάροντάς τες με "καπνοδόχους", "ψησταριές", "θερμοσίφωνες" και ό,τι άλλο φανταστεί το αρρωστημένο μυαλό τους. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών εισπράττουν, βεβαίως, ένα παχουλό ενοίκιο για την "φιλοξενία" των "μαϊμού" καπνοδόχων, θερμοσιφώνων κ.λπ. από τις εταιρείες.

Ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο, όπου αναλύονται όλα όσα αφορούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν την καρκινογόνο ακτινοβολία τους, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η απομάκρυνση των κεραιών δεν είναι δυνατή, είναι δημοσιευμένο σ' αυτό το site : http://www.home-biology.gr/ilektromagnitikes-aktinovolies/aktinovolies-ipsilon-sixnotiton/keraies-kinitis-tilephonias

Ο συγκεκριμένος πάντως σταθμός του Cosmote, στον "Ασύρματο" της Βάρκιζας, με κωδικό θέσης 1400132 και ονομασία "ΒΑΡΗ Τ/Κ", έχει κανονικώς αδειοδοτηθεί με την απόφαση 10895/Φ610/11-02-2014 της ΕΕΤΤ. Η άδεια χορηγήθηκε κατόπιν της με Αριθ. Πρωτ. 30810/25-08-2006 αίτησης. Για την έκδοση της αδείας εφαρμόστηκε το προγενέστερο του Ν. 4053/21012 νομοθετικό πλαίσιο, καθώς κατά δήλωση της εταιρείας, η κατασκευή πληρούσε τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του Ν. 4053/2012 (νομίμως λειτουργούσες κεραίες).

keraia kinitis mpallh2Βεβαίως, το γεγονός ότι ο σταθμός του Cosmote λειτουργεί "κανονικά" και σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, δεν σημαίνει τίποτε, δεδομένου ότι πολλοί νόμοι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, είναι πέρα και πάνω από το γενικώς αποδεκτό δίκαιο και ηθικό. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου τα συμφέροντα είναι τεράστια, με τον ανταγωνισμό να κτυπάει κόκκινο στο κυνήγι καλύτερης ασύρματης επικοινωνίας και πιο γρήγορου internet και  τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας να έχουν απίστευτα κέρδη, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η εξαγορά συνειδήσεων για τη νομοθέτηση "βολικών" νόμων και τον ευνουχισμό των, αδύναμων να αντιδράσουν, πολιτών αποτελεί πλέον καθημερινή πρακτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εξευτελισμός του Συντάγματος από τους τοκογλύφους δανειστές και τα εγχώρια τσιράκια τους, με τους αντισυνταγματικούς νόμους και την ληστρική φορολόγηση να έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση.

Οι κάτοικοι της Βάρκιζας, με πρωτοπόρους αυτούς των οποίων οι κατοικίες συνορεύουν με τις καρκινογόνες κεραίες του Cosmote στον "Ασύρματο", αποφάσισαν προσφάτως να αντιδράσουν και ζήτησαν, σε πρώτη φάση, να συναντηθούν με τον Δήμαρχο των ενοποιημένων Δήμων Βάρης, Βούλας, Βάρκιζας και Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Η συνάντηση επετεύχθη, τελικώς, το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία αρκετών κατοίκων της περιοχής του "Ασυρμάτου", αλλά και του υποφαινόμενου, ως δημοσιογράφου αλλά και έχοντος έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον, αφού απέναντι ακριβώς από τις κεραίες του Cosmote, και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, βρίσκεται η κατοικία όπου διαμένουν η κόρη μου, ο γαμπρός μου και τα δύο ανήλικα παιδιά τους και εγγόνια μου.

Η συνάντηση με τον Δήμαρχο ξεκίνησε με την ανάγνωση μιας εξαιρετικής επιστολής, την οποία διάβασε ο κ. Πρόδρομος Γουμβρής, κάτοικος της περιοχής, η οποία παρεδόθη στον κ. Κωνσταντέλλο. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος και ακολούθησαν παρεμβάσεις των κατοίκων, ενώ το ήπιο κλίμα κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα καθώς η ψυχική φόρτιση κάποιων κατοίκων, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι η επίλυση του προβλήματος παραπέμπεται από τον Άνα στον Καϊάφα, με τους αρμοδίους να νίπτουν τας χείρας των, ανέβασε τα ντεσιμπέλ στον ήχο της της φωνής τους.

Καθώς η εικόνα της συζήτησης (κατά συνέπειαν και το αποτέλεσμα της βιντεοσκόπησης) αλλά, κυρίως, το "δια ταύτα" της συνάντησης δεν με ικανοποίησε σαν δημοσιογράφο και σαν συνειδητοποιημένο πολίτη, προτού υπάρξουν πράξεις αυτοδικίας και ενέργειες ακτιβισμού, ανάλογες εκείνων στις οποίες πρωτοστάτησα το καλοκαίρι του 2004 στην Κάσο, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι κεραίες από το κέντρο του οικισμού και να μεταφερθούν στο βουνό  http://www.ribandsea.com/waves/1510-apomakrynontai-epitelous-o-pylonas-kai-oi-keraies-ap-to-fry-tis-kasou ζήτησα από τον κ. Κωνσταντέλλο μια νέα συνάντηση μαζί του, αίτημα το οποίο ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστως απεδέχθη. Επιφυλάσσομαι λοιπόν για την συνέχεια...