Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εκδιώκονται από το Ηνωμένο Βασίλειο οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που προέρχονται από κράτη μέλη της Ε.Ε.

Την ακόλουθη στερεότυπη επιστολή άρχισαν να λαμβάνουν τελευταία από το Home Office (Υπηρεσία αδειών παραμονής) Καθηγητές Πανεπιστημίου στο Ηνωμένο Βασίλειο που προέρχονται από κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτοί υπολογίζονται σε 31.000. Ένα μέρος από τον πλέον πολύτιμο εθνικό πλούτο του Ην. Βασιλείου, που αποτελεί παγκόσμια βιομηχανία με δισεκατομμύρια λιρών όφελος, ένα από τα αναγκαία θεμέλια μιας οικονομίας που επενδύει τόσο στην καινοτομία και προσελκύει τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη, μεγάλος αριθμός των οποίων κατόπιν αποκτά ηγετικές θέσεις στην οικονομική και πολιτική ζωή των χωρών προέλευσης, κινδυνεύει να χαθεί για τους Βρετανούς. Το 16% των Καθηγητών Πανεπιστημίου στο Ην.Βασίλειο προέρχονται από άλλα κράτη της ΕΕ, ενώ μαζί με τους εκτός ΕΕ το ποσοστό ανέρχεται στο 30%, πραγματικά τα καλύτερα μυαλά.

"As you appear to have no alternative basis of stay in the United Kingdom you should now make arrangements to leave. If you fail to make a voluntary departure a separate decision may be made at a later date to enforce your removal". Σε μετάφραση : Όπως προκύπτει δεν έχετε καμία εναλλακτική βάση παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε θα πρέπει τώρα να προβείτε στις ενέργειες αποχώρησης. Αν δεν αποχωρήσετε εθελοντικά μια χωριστή απόφαση μπορεί να εκδοθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία προκειμένου να επιβληθεί η αποχώρηση σας.

Το London School of Economics έχει 38% καθηγητές από άλλα κράτη μέλη, τα Imperial, King’s και University College London έχουν περίπου 30%, η Οξφόρδη 24%, το Κέιμπριτζ 22% και το Μάντσεστερ 18%. Το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να εκπαιδευτείς και για να εκπαιδεύσεις, κινδυνεύει να χάσει αυτόν τον τίτλο, γιατί ένας πρώην Πρωθυπουργός προκειμένου να εκλεγεί 5 χρόνια πριν υποσχέθηκε ότι θα κάνει δημοψήφισμα, λες και δεν είχε γίνει δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα 40 χρόνια πριν με αντίστροφη και οριστική έκβαση και γιατί κάποιοι άλλοι δημαγωγοί πολιτικοί τώρα ήλθαν στην επιφάνεια φυσικά στην πλάτη και με τεράστιο τίμημα της χώρας τους. Μήπως έτσι δεν συνέβη και στην Ελλάδα προ διετίας; Άσε που μερικοί Καθηγητές λένε στις αρχές να πάνε να τους συλλάβουν την ώρα του μαθήματος και να τους απελάσουν. Πλάκα θα έχει!

Ένα παγκόσμιο φιλελεύθερο κίνημα εναντίον του απομονωτισμού, των αρνητών της παγκόσμιας συνεργασίας, του εθνικισμού, της στυγνής υπεράσπισης κάθε μεμονωμένου συμφέροντος, της απειλής που συνιστά ο λαϊκισμός για τη δημοκρατία και την ελευθερία, αρχίζει να γεννιέται. Η δημοκρατία, δεν είναι ένα πλατύ ποτάμι που κυλά πάντοτε ήρεμα και θριαμβευτικά, γίνεται ορμητική και ταραγμένη κατά καιρούς, προκαλεί τόσο τους εχθρούς της όσο και τους εφησυχασμένους υποστηρικτές της, συνεχίζοντας τελικώς την ασταμάτητη πορεία της. Ο διεθνισμός και ο κοσμοπολιτισμός δεν αρκούν, ένα ομοσπονδιακό σύστημα ελάχιστης κυβέρνησης, ενωμένοι στην ποικιλομορφία, χρειάζεται παντού και η ΕΕ αποτελεί τη μήτρα του. Η επιστροφή στο παρελθόν, της βαρβαρότητας του "πρώτα εγώ" σίγουρα δεν είναι ο δρόμος.

Νίκος Χρυσόγελος.