Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο μπλοκάκιας.

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

blokakiasΠρο ημερών με ρώτησε ο κρεοπώλης της γειτονιάς «τί είναι αυτό το μπλοκάκι που μας έχουν ζαλίσει;». Προσπάθησα να του εξηγήσω, αλλά φαίνεται πως δεν τα κατάφερα, διότι τον άφησα τόσο προβληματισμένο όσο τον βρήκα. Ίσως διότι και εγώ δεν έχω εμπεδώσει «το μπλοκάκι», πράγμα απαράδεκτο για πτυχιούχο, δικηγόρο με εμπειρία δεκαετιών που έχουν δει τα ματάκια του πράματα και θάματα.

Ντρoπιασμένος διάβασα επτά [7] φορές την εγκύκλιο του υφυπουργού Πετρόπουλου, καθότι,  ψηφοφόρος ων, δεν είναι δυνατό να γνωρίζω τί παίχτηκε με το Κυπριακό στη Γενεύη, αν πρέπει να εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί στον Ερντογάν, γιατί σκούζουν οι λουλούδες που ανέλαβε πλανητάρχης ο Τραμπ, γιατί ο Πούτιν κάνει το παπί με την ανάληψη των καθηκόντων Τραμπ, γιατί ο καναλαρχοφάγος επαναστάτης Νίκος Παππάς φόρεσε γραβάτα για να παρευρεθεί σε ένα πανηγυράκι στο περιθώριο της ορκωμοσίας Τραμπ, αν το όχημα, όπου βρήκε τον θάνατο ο Παντελίδης, οδηγείτο από τον ίδιο ή από «θηλυκό άτομο», όπως λέει επιστήμων τις, γιατί έπρεπε να ανεγερθεί μουσουλμανικό  τέμενος στον Βοτανικό, γιατί έπρεπε να φάμε στη μάπα 60.000 λαθρομετανάστες παρέα με χιλιάδες αλητέγγυους πάνω που μπαίνουμε στον 7ο χρόνο της βαθειάς οικονομικής κρίσης, και να μην ξέρω τί σημαίνει «μπλοκάκι» και γιατί έσπευσαν χιλιάδες «μπλοκάκηδων» να σκίσουν τα μπλοκάκια τους στην Εφορία.         
    
Αν, λέει η εγκύκλιος η ερμηνευτική, ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι μισθωτός, αλλά έχει και άλλον εργοδότη, στον οποίον κόβει απόδειξη από το μπλοκάκι του, ουδέν πρόβλημα. Αν, όμως, κόβει σε δύο άλλους εργοδότες, τότε huge problem. Αν κόβει απόδειξη μόνο σε έναν εργοδότη, πάλι ουδέν πρόβλημα. Αν απασχολείται στον ίδιο εργοδότη, αλλά αμείβεται εν μέρει ως μισθωτός  και εν μέρει με μπλοκάκι, πάλι ουδέν πρόβλημα. Ώπα! Στον ίδιο εργοδότη εν μέρει με μισθό, εν μέρει με μπλοκάκι. Τί ευρηματική που είναι αυτή η αγορά εργασίας. Πλάκα έχει. Μισθωτός, άρα με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας, και ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι, άρα παρέχων μη εξηρτημένη εργασία. Ουάου!
    
Και μετά, λέει, αν ο εργοδότης δεν πληρώνει τα 2/3 της εισφοράς τού μπλοκάκια, το δηλώνει ο μπλοκάκιας στον ΕΦΚΑ και αρχίζει το στάδιο των ενστάσεων, προσφυγών κ.λπ. που θα τελειώσουν σε δέκα χρόνια. Στο μεταξύ ο εργοδότης έχει απολύσει τον μπλοκάκια, ο οποίος προσφεύγει στο δικαστήριο  ζητώντας να κριθεί η απόλυσή του άκυρη ως καταχρηστική και να διαταχθεί η επαναπρόσληψή του. Κι’ αν διαταχθεί η επαναπρόσληψη, αρχίζει η κόντρα εργοδότη-μπλοκάκια με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε πέντε χρόνια θα έχει τελειώσει και αυτή η αντιδικία. Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. υφυπουργός καλλίτερα από όλους, αφού τα έχει ζήσει και τα έχει χρησιμοποιήσει. Μήπως θα ήταν καλλίτερο να εφεύρει τρόπους ανάσχεσης της καταστρατήγησης των περί εξηρτημένης εργασίας διατάξεων με τα κόλπα της σύμβασης έργου, της σύμβασης ανεξαρτήτων υπηρεσιών, της σύμβασης ορισμένου χρόνου κ.λπ.; Ας φροντίσει λιγάκι και τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορεί να πληρώνει τον δημόσιο και να μη δανείζεται.