Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εγκαταλείφθηκε το θερμοκήπιο στην Κάσο. Τώρα το θυμηθήκατε;

Γράφει, αηδιασμένος, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η πρώτη φωτογραφία του θερμοκηπίου που δημοσίευσε η "Ροδιακή".Διάβασα προχθές στο ηλεκτρονικό φύλλο της "Ροδιακής" ένα σύντομο άρθρο, πλαισιωμένο από δύο φωτογραφίες, όπου αναφέρεται πως το δημοτικό θερμοκήπιο στο Φρυ της Κάσου εγκαταλείφθηκε : http://www.rodiaki.gr/article/349580/egkataleifthhke-to-thermokhpio-sthn-kaso Καλά κρασιά! Τώρα το μάθατε εσείς στη Ρόδο ότι το δημοτικό θερμοκήπιο στο Φρυ της Κάσου εγκαταλείφθηκε; Έτσι ασκούν κάποιοι την δημοσιογραφία σε μέρη ακριτικά, απομονωμένα και ξεχασμένα από την Πολιτεία;

Η δεύτερη φωτογραφία της "Ροδιακής" με το θερμοκήπιο φάντασμα και τους τετράποδους ενοίκους του! Ξέρετε, κ.κ. συνάδελφοι της "Ροδιακής", πότε έγραψα εγώ για το θερμοκήπιο αυτό και επεσήμανα την παράνομη και παράλογη ανέγερσή του; Όταν φτιάχτηκε, επί δημαρχίας Γεωργίου Κακομανώλη. Είκοσι δηλαδή και πλέον χρόνια πίσω! Τότε που το υπάρχον δημοτικό θερμοκήπιο στο Αρβανιτοχώρι κρίθηκε "παθητικό", οι εργαζόμενοι σ' αυτό έφυγαν στα καράβια και ο τότε δήμαρχος της Κάσου κ. Γιώργος Κακομανώλης αποφάσισε να κατασκευαστεί καινούργιο στο Φρυ! Μάλιστα, στο Φρυ. Αυτό δηλαδή ακριβώς το θερμοκήπιο που τώρα εσείς γράφετε πως εγκαταλείφθηκε! Μα από τότε που δημιουργήθηκε εγκαταλείφθηκε, δεν εγκαταλείφθηκε τώρα! Ουδέποτε λειτούργησε! Ο καυγάς για το "πάπλωμα" απλώς έγινε!

Ιδού τι έγραφα το 1995 (τεύχος Δεκεμβρίου) στην εφημερίδα "Κασιώτης" ασκώντας κριτική στον τότε δήμαρχο κ. Γ. Κακομανώλη :

Το Δημοτικό θερμοκήπιο Κάσου στο Αρβανιτοχώρι. Το έφαγε ο... γάϊδαρος!"... Γιατί, αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα τα όψιμα συμπεράσματά σας για δημοτικές επιχειρήσεις "παθητικές", που είχαν προβλήματα, έλλειψη δομής, οργάνωσης, καταστατικού!... Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να καταγγείλετε τις "προβληματικές" δημοτικές επιχειρήσεις που παραλάβατε κ. Κακομανώλη; Δεν έπρεπε να το γνωρίζει αυτό πριν από τις εκλογές ο κασιώτης; Δεν έπρεπε να γνωρίζει τι είχατε κατά νου να πράξετε, αφού πρώτα με την αδιαφορία σας θα τις οδηγούσατε στην χρεοκοπία; Και γιατί, άραγε, αφού το θερμοκήπιο (του Αρβανιτοχωρίου) σαν δημοτική επιχείρηση ήταν παθητικό , κατασκευάσατε και δεύτερο; (στο Φρυ)...

... Και δεν είπατε βεβαίως τίποτε για το καταπληκτικό που έχετε επιτύχει κατά την διάρκεια της θητείας σας. Εκεί που η Κάσος διέθετε ένα ξενώνα και ένα θερμοκήπιο που λειτουργούσαν, να έχει τώρα δύο ξενώνες και δύο θερμοκήπια, αλλά να μη λειτουργεί κανένα!".

Και ενώ εγώ έγραφα εκείνα τα επικριτικά σχόλια, τον Δεκέμβριο του 1995, ο κ. Ντίνος Ζαχάρης έγραφε στην ίδια εφημερίδα τον Ιανουάριο του 1998 :

Κατ' ευφημισμόν "θερμοκήπιο"..."Πάνε κοντά 4 χρόνια από τότε που σίγησαν οι γνώριμες φωνές του Μανώλη και του Βασίλη, τους οποίους ακούγαμε συχνά στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών μας να διαλαλούν την παραγωγή του δημοτικού θερμοκηπίου. Θύματα των τραγικών λαθών της Δημοτικής Αρχής οι παραπάνω, εγκατέλειψαν και την επιχείρηση και την Κάσο, αναζητώντας τον επιούσιο για τις οικογένειές τους, ενώ η επιχείρηση, που ήδη είχε επεκταθεί με την κατασκευή νέου μεγαλύτερου θερμοκηπίου στο Φρυ, κατέρρευσε. Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, τα δύο θερμοκήπια παρέμειναν κλειστά και αναξιοποίητα, το μεν ένα στο Αρβανιτοχώρι με σοβαρές ζημιές από την πλημμύρα και την επέλαση του χρόνου, το δε άλλο στο Φρυ ολοκαίνουργιο και σύγχρονο...

... Το δεύτερο που θίγουμε είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κατάσταση του θερμοκηπίου. Τόσα χρόνια χωρίς παραγωγή και έσοδα θα σώρευσαν μεγάλα χρέη σ' αυτήν. Είναι γνωστό πως για το νέο θερμοκήπιο πρέπει να αποπληρώνεται στην Αγροτική Τράπεζα ποσό περίπου 3 εκατομμυρίων (δρχ.) ενώ και για το παλαιό υπήρχε δάνειο που δεν πρέπει να έχει εξοφληθεί...".

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα δημοσιεύματα. Τον Οκτώβριο του 2013 δημοσίευσα στο διαδικτυακό περιοδικό μου άρθρο με τίτλο "Και οι όμορφες έχουν προβλήματα" http://www.ribandsea.com/waves/1286-kai-oi-omorfes-exoun-provlimata, όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο θερμοκήπιο, έγραφα :

Μηχανήματα και εγκαταστάσεις πανάκριβες που δεν δούλεψαν ποτέ... "... Θυμάμαι, τα πρώτα εκείνα καλοκαίρια που πηγαίναμε στην Κάσο, ότι ανηφόριζα μέχρι το Δημοτικό θερμοκήπιο του Αρβανιτοχωρίου για να αγοράσω ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και ό,τι εν πάση περιπτώσει φύτρωνε εκεί με τον κόπο των ανθρώπων που το φρόντιζαν. Είχα τη χαρά να τα κόβω ο ίδιος πάνω απ' το φυτό και να τα βάζω στη ζυγαριά. Έπαιρνα την απόδειξή μου και έφευγα ευχαριστημένος που υπήρχε κάτι τέτοιο στο ακριτικό και ξεχασμένο νησί.

Πέρασαν τα χρόνια και στα μέσα της δεκαετίας του '90, επί δημαρχίας Γιώργου Κακομανώλη, το θερμοκήπιο "απεδείχθη" ότι ήταν ζημιογόνο για τον Δήμο και έκλεισε! Οι εργάτες του έφυγαν στα καράβια. Οι οικογένειές τους δεν χωρούσαν πια στην Κάσο και έφυγαν κι' αυτές. Ω του θαύματος όμως, ο Δήμος, με τον ίδιο Δήμαρχο επικεφαλής, αποφάσισε, λίγα χρόνια μετά, αντί να αναστηλώσει το υπάρχον θερμοκήπιο στο Αρβανιτοχώρι, να κατασκευάσει νέο μεγαλοπρεπές στο Φρυ! Το οποίο, όμως, δεν δούλεψε ποτέ! Και εκεί που υπήρχε ένα κατεστραμμένο θερμοκήπιο, σήμερα υπάρχουν δύο κατεστραμμένα! Η πόρτα του νέου θερμοκηπίου αυτοκτόνησε και κρέμεται, επιτρέποντας σε ανθρώπους και ζώα να καταστρέφουν και να λερώνουν το χώμα, τα μηχανήματα, τα τζάμια. Το χώμα ξερό, αφυδατωμένο, ανίκανο πια να απορροφήσει κάτι υγρό εκτός από δάκρυα...".  

Τον Σεπτέμβριο του 2014 δημοσίευσα και πάλι στο διαδικτυακό περιοδικό μου άρθρο με τίτλο "Οι δήμαρχοι αλλάζουνε, το μπάχαλο θα μείνει;http://www.ribandsea.com/waves/1601-oi-dimarxoi-allazoune-to-baxalo-tha-meinei όπου αναφέρθηκα και στο αμαρτωλό θερμοκήπιο :

"... Ας έρθουμε όμως στο παρόν και ας ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο μέλλον. Ας δούμε, με άλλα λόγια, τι παραλαμβάνει η νέα Δήμαρχος, ας θυμηθούμε τι υποσχέθηκε στις προεκλογικές της ομιλίες και ας περιμένουμε να δούμε αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και αν θα σταθεί αντάξια της εμπιστοσύνης αυτών που την εξέλεξαν...

... Ας δούμε τώρα, εκτός από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που είπε ο πρώην Δήμαρχος ότι περιέχει το ταμείο του Δήμου, ποια προβλήματα παραλαμβάνει η κυρία Τσανάκη... Το θερμοκήπιο στο Φρυ είναι κατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο. Ένας Θεός μόνο γνωρίζει πόσα χρήματα διετέθησαν για την κατασκευή του (δημαρχεύοντος του κ. Γ. Κακομανώλη) ενώ τα μηχανήματα διελύθησαν και οι Κασιώτες δεν αξιώθηκαν να φάνε ούτε μία ντομάτα!".

Οι δήμαρχοι αλλάζουν, λοιπόν στην Κάσο, αλλά το μπάχαλο μένει σταθερά στη θέση του! Γιατί, ενώ μέχρι πρό τινος το ρημαγμένο θερμοκήπιο φιλοξενούσε μόνο σπασμένα μηχανήματα και σκουπίδια, σήμερα φιλοξενεί και τα αιγοπρόβατα κάποιου "πατριώτη", ο οποίος αδιαφορεί αν ο νόμος απαγορεύει τη βοσκή των ζώων σε κατοικημένες περιοχές και... θερμοκήπια! Η επιδότηση να είναι καλά. Αδιάφορο αν τα ζώα πασχίζουν να βρουν τροφή στα εγκαταλελειμμένα θερμοκήπια ή στις χωματερές!

Ποιος να ενδιαφερθεί όμως και ποιος να μιλήσει; Ποιος να νοιαστεί και να πονέσει για τα εκατομμύρια που θυσιάστηκαν προκειμένου να γίνει στην Κάσο ένα θερμοκήπιο το οποίο ουδέποτε λειτούργησε; Πού να βρεθεί εισαγγελέας να ασκήσει διώξεις για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος; Δώδεκα χρόνια Δήμαρχος ο κ. Γ. Κακομανώλης και άλλα δώδεκα ο κ. Δημ. Ερωτόκριτος στάθηκαν λίγα για να μπορέσουν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα.

Όσο για την νυν Δήμαρχο, την κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη; Αυτή, όπως φαίνεται, ενδιαφέρεται αποκλειστικώς για τις προσωπικές της υποθέσεις και τους δικούς της ανθρώπους που ζουν στη Βούλα. Δέκα ημέρες στην Κάσο, ένα μήνα στη Βούλα! Εκεί άλλωστε που ζει ανέκαθεν και η ίδια, άλλο αν δήλωσε ψευδώς (με τους εισαγγελείς να ποιούν την νήσσαν και να βάζουν την επώνυμη και έγγραφη καταγγελία μου στο αρχείο) ότι είναι κάτοικος Λέρου ώστε να παρακάμψει το πρόβλημα εκλογιμότητας που είχε και να μπορέσει να κατέβει στις δημοτικές εκλογές του 2014 σαν υποψηφία Δήμαρχος Κάσου!

Και έρχεται σήμερα η εφημερίδα της Ρόδου να μας πει τι; Ότι το δημοτικό θερμοκήπιο στο Φρυ της Κάσου εγκαταλείφθηκε! Αυτή κι' αν ήταν είδηση!

Κατά τα άλλα, οι συναυλίες του Αυγούστου των "celebrities" στην Κάσο και οι χορηγοί, που τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα κλέψει την δόξα των "πολιτιστικών" εκδηλώσεων του καλοκαιριού, καλά κρατούν...

Κακομοίρα Κάσος, κακομοίρα ελληνική περιφέρεια...