Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ) : Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες.

Γράφει, εκνευρισμένος όσο δεν πάει άλλο, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Θυμάστε όταν αναφέρθηκα στη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης, στις 6 Ιουνίου ενεστώτος έτους, ζητώντας από τον Έφορο να επισπεύσει τη διαδικασία της νέας εκκαθάρισης των δηλώσεών μου ώστε να μπορέσω να συμψηφίσω το πιστωτικό (έτσι με είχε διαβεβαιώσει η λογίστριά μου) αποτέλεσμα της εκκαθάρισης με τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις μου προς το Κράτος; http://www.ribandsea.com/waves/2368-protogenes-pleonasma Ε, λοιπόν, καθώς και ο Άγιος θέλει φοβέρα, η εκκαθάριση έγινε γρήγορα και μάλιστα νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου εισοδήματος που μου αντιστοιχούσε για το οικονομικό έτος 2015! Μάλιστα, γίνονται κι' αυτά στο Ελλάντα.

Πήγα λοιπόν χαρούμενος στο Τμήμα Εισοδήματος της Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης για να συμψηφίσω το ποσό των 1.600 περίπου ευρώ, που είχα λαμβάνειν, με το ποσό των 200 περίπου ευρώ που ώφειλα σαν φόρο εισοδήματος. Η χαρά μου όμως κόπηκε όταν άκουσα την υπάλληλο να μου λέει πως δεν μπορώ να εισπράξω τη διαφορά επειδή φαίνεται ότι οφείλω 1.300 περίπου ευρώ στην Ε΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης! Όταν ρώτησα την υπάλληλο να μου πει από πού προκύπτει αυτή η οφειλή, εκείνη μου απάντησε ότι αποτελεί τμήμα μιας συνολικής οφειλής του μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία "Κέντρο Έρευνας και φροντίδας για την Ίμβρο"! Πλήρωσα βεβαίως συμψηφιστικά τον φόρο εισοδήματος και έφυγα απογοητευμένος και θυμωμένος γιατί δεν μπόρεσα να πάρω τα χρήματα ώστε να καλύψω άλλες υποχρεώσεις.

Φεύγοντας έκανα αυτομάτως τους απαραίτητους συνειρμούς και θυμήθηκα ότι προ ετών ο καλός μου φίλος Νίκος Δολδούρης με είχε πείσει να εγγραφώ σαν μέλος σε ένα σύλλογο, που είχε σκοπό να ιδρύσει, προκειμένου να βοηθηθεί η ελληνική μειονότητα της Ίμβρου. Και λοιπόν; Από πού ως πού βρέθηκα εγώ να οφείλω τόσα χρήματα; Τι δραστηριότητα είχε ο σύλλογος αυτός ώστε να προκύψει ένα τέτοιο χρέος προς το Κράτος; Ποιος με είχε εμπλέξει σ' αυτή την ιστορία χωρίς να με ενημερώσει για όσα εν τω μεταξύ μεσολάβησαν;

Τηλεφώνησα αμέσως στον φίλο μου, αλλά το τηλέφωνό του δεν απαντούσε. Όταν μετά από αρκετές ημέρες έμαθα τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του στην Ίμβρο, του τηλεφώνησα. Μου είπε ότι πρόκειται για παρεξήγηση και μου συνέστησε να τηλεφωνήσω σε έναν... ιερέα ο οποίος θα μπορούσε να με ενημερώσει για το πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Όπερ και έκανα. Ο ιερέας με παρέπεμψε με την σειρά του σε έναν δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, ονόματι Ηλία Σ., ο οποίος με ενημέρωσε ότι η ιστορία αυτή έχει πλέον ξεκαθαρίσει, ότι έχει κατατεθεί ενδικοφανής προσφυγή εκ μέρους του συλλόγου και ότι υπάρχει αναστολή της πληρωμής λόγω καταβολής του 50% του οφειλόμενου ποσού, υπεσχέθη δε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενημερωθεί η Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης και να απαλλαγώ. Μου είπε μάλιστα ότι σαν εμένα ήταν χρεωμένα και άλλα μέλη του συλλόγου τα οποία όμως εν τω μεταξύ απηλλάγησαν.

Πέρασε το καλοκαίρι, επέστρεψα από το τελευταίο ταξίδι στην Κύθνο και πήγα στη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης για να μάθω αν εν τω μεταξύ η υπόθεσή μου ξεκαθάρισε. Και, ω του θαύματος, η υπάλληλος με ενημέρωσε ότι δεν είχε γίνει απολύτως τίποτε και ότι πρέπει να απευθυνθώ στην Ε΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως μπορούσα να εξοφλήσω τον ΕΝΦΙΑ κάνοντας και πάλι συμψηφισμό! "Και γιατί να τον εξοφλήσω και να μην πληρώσω μια δόση όπως δικαιούμαι;", ρώτησα. "Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει συμψηφιστικά", απάντησε εκείνη! Τέτοιο συνέταιρο να έχεις στην επιχείρησή σου να δεις πώς φθάνεις στον φόνο ή στην αυτοκτονία, σκέφτηκα...

Τηλεφώνησα ξανά στον δικηγόρο κ. Ηλία Σ. και του ζήτησα το όνομα και το τηλέφωνο του υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ. Θεσ/νίκης που χειρίζεται την υπόθεση. Επικοινώνησα λοιπόν με τον υπεύθυνο του Δικαστικού Τμήματος στην Ε΄ Δ.Ο.Υ. Θεσ/νίκης, κ. Κίρκα, ο οποίος μου είπε ότι όντως έχει κατατεθεί ενδικοφανής προφυγή από τον σύλλογο, ενώ υπάρχει αναστολή της πληρωμής λόγω καταβολής του 50% του οφειλόμενου ποσού. Η καταχώριση πήρε αριθμό 30/2015 με ΑΤΒ 8982/23.9.2015. Όταν τον ρώτησα, γιατί αφού υπάρχει αναστολή πληρωμής εγώ συνεχίζω να εμφανίζομαι πως οφείλω, μου απάντησε ότι θα πρέπει να απευθυνθώ στη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης καθώς η πράξη αναστολής έχει καταχωρηθεί στο σύστημα, είναι γνωστή και έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας.

Φτου κι' απ' την αρχή λοιπόν. Ξαναπήγα στη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης και απευθύνθηκα στην προϊσταμένη του Δικαστικού. Εκείνη, αφού με άκουσε, με παρέπεμψε στην προϊσταμένη του τμήματος εσόδων κυρία Μαρκοπούλου, όπερ και έκανα. Η κυρία Μαρκοπούλου με άκουσε προσεκτικά, μπήκε στο σύστημα και μου είπε ότι δεν υπάρχει σαφής εντολή από την πλευρά της Δ.Ο.Υ. Θεσ/νίκης που να με απαλλάσσει. Της ζήτησα τότε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Κίρκα, αλλά εκείνη μου είπε ότι δεν της επιτρέπεται να κάνει χρήση του τηλεφώνου της Υπηρεσίας!

Προσέφερα τότε το κινητό μου τηλέφωνο και μεταξύ των δύο υπαλλήλων συνεφωνήθη να στείλει η κυρία Μαρκοπούλου ένα fax στον κ. Κίρκα ζητώντας έγγραφη αιτιολόγηση της αναστολής πληρωμής.

Ενώ η κυρία Μαρκοπούλου συμπλήρωνε το αίτημα, τη ρώτησα : "Αν υποθέσουμε ότι δεν πληρώνω εμπρόθεσμα μια υποχρέωσή μου στην Εφορία, τον ΕΝΦΙΑ ας πούμε, θα υπάρξουν τόκοι υπερημερίας και προσαύξηση;". "Ναι, βέβαια", απάντησε η προϊσταμένη. "Η Εφορία, που παρανόμως και με δική της ευθύνη καθυστερεί να μου καταβάλλει τα χρήματα που μου οφείλει, θα μου τα καταβάλλει εντόκως;", ρώτησα και πάλι. Με κοίταξε προβληματισμένη η προϊσταμένη και μου είπε : "Αν με ρωτάτε σαν υπάλληλο θα σας πω ότι δεν θα σας αποδοθεί εντόκως το ποσό που σας οφείλει το Κράτος". "Και είναι δικαιο αυτό κατά τη γνώμη σας;", ρώτησα. "Αν με ρωτάτε σαν πολίτη θα σας απαντήσω, όχι, δεν είναι δίκαιο...".

Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες λοιπόν με το Κράτος. Πόσο δίκιο έχει ο Σωτήρης Καλαμίτσης που λέει πως αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτε...