Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σημασία στη λεπτομέρεια.

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Χαμός με τους μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους-ανταποκριτές μεγάλων καναλίων που προσπάθησαν στη Ν. Υόρκη να παραβιάσουν τον περίγυρο της ακολουθίας του υπουργού επικρατείας Ν. Παππά, για να βγάλουν κανένα λαβράκι και να δοξασθούν. Τους πήραν είδηση τα σαΐνια της αστυνομίας και τους συνέλαβαν ή τους προσήγαγαν. Στη συνέχεια απελύθησαν από τα κανάλια, διότι η δημοσιογραφία τους εξέφυγε των ορίων, τα οποία τηρούν με ευλάβεια όλοι οι άλλοι που δεν τα έχουν πάρει από το ΔΝΤ για να το διαφημίζουν, που θεωρούν τα Μνημόνια ευτυχία ή που διαδίδουν ότι το αριστερό Μνημόνιο είναι το καλλίτερο και σε λίγο θα φέρει την ανάπτυξη κ.λπ.    
Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι οι δύο δημοσιογράφοι είχαν καταναλώσει ποτά στο μπαρ του ξενοδοχείου, όπου θα κατέλυε ο κ. υπουργός με τη συνοδεία του, και τα είχαν χρεώσει στο δωμάτιο ενός εκ των συνεργατών του κ. υπουργού. Ποίου συνεργάτου; Του κ. Γεωργίου Χριστοφορίδη, ειδικού συμβούλου της κ. Γεροβασίλη, συμβούλου επικοινωνίας του κ. Παππά  και εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδος «ΤΟ ΧΩΝΙ», ο οποίος τα βάζει με τον Κούλη, αλλά κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο για τον Καλογρίτσα.
Αλήθεια ρε μάγκες, αν ο αρχισυντάκτης της ΒΡΑΔΥΝΗΣ είχε ορισθεί ειδικός σύμβουλος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τί θα είχε γίνει; Ή μήπως έχει διορισθεί και το παίζετε «μία μου και μία σου»;
Και η ζωή συνεχίζεται με τους κυβερνώντες να ερωτούν καθημερινώς τους αντιπάλους τους: εσείς καλλίτεροι ήσασταν ρε;  Να ελεγχθούν όλα τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, και τα δικά μας και τα δικά σας. Αυτό είναι το νέο αφήγημα [λέξη του συρμού] μετά το σκάνδαλο Καλογρίτσα. «Δεν είμαστε άγιοι και σεις δεν είσθε άγγελοι. Τα ίδια κοπρόσκυλα είμαστε, τον ίδιο λαό ξεσκίζουμε κι’ αυτός μας παρακολουθεί δίνοντας σημασία στις δημοσκοπήσεις». «Δικά μας και δικά σας» λοιπόν. Οι εκάστοτε κυβερνώντες μοίραζαν τις καταθέσεις των πολιτών στην Αττικής και της Αγροτικής σαν να ήταν δικές τους. Αλήθεια, τί έγινε με εκείνα τα 1.200 αμαρτωλά δάνεια της Αγροτικής; Μάλλον ξεχάστηκαν.   
Κι΄ όλο το μυστικό για τα θαλασσοδάνεια βρίσκεται εδώ:
Αρθρο  390 Ποινικού Κώδικος, όπως ίσχυε μέχρις ότου αναλάβει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση τη χώρας το 1993 .
«Οποιος  με  πρόθεση  ζημιώνει την περιουσία άλλου, της οποίας βάσει του νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση (ολική  ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη) τιμωρείται με φυλάκιση.»
Μόλις ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 1993 με υπουργό Δικαιοσύνης τον πρώην σύμβουλο του ΣτΕ Κουβελάκη το άρθρο αναδιατυπώθηκε ως εξής:
«Οποιος με γνώση ζημιώνει την περιουσία άλλου, της οποίας βάσει  του νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη), τιμωρείται με φυλάκιση».
Η κυβέρνηση Καραμανλή επαναδιατύπωσε το άρθρο ως εξής:
«Οποιος με γνώση ζημιώνει την περιουσία άλλου, της οποίας βάσει του νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη), τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Εάν η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσόν των δεκαπέντε χιλιάδων (30.000) ευρώ, ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (1Ο) ετών».
Πρόθεση = δόλος. Ο δόλος διακρίνεται σε άμεσο και ενδεχόμενο. Όποιος σκοπεύει να προκαλέσει τη ζημία ενεργεί με άμεσο δόλο. Όποιος γνωρίζει ότι δεν αποκλείεται η ενέργειά του να προκαλέσει ζημία και την αποδέχεται [«δεν βαριέσαι»], ενεργεί με ενδεχόμενο δόλο.
Γνώση = συνειδητοποίηση ότι προκαλείς ζημία, άρα ενεργείς με άμεσο δόλο.
Φυλάκιση = 20 ημέρες μέχρι 5 χρόνια.
Τουλάχιστον 3μηνη φυλάκιση = 3 μήνες έως 5 χρόνια.
Κάθειρξη μέχρι 10 ετών = 5 χρόνια μέχρι 10 χρόνια.
Όταν και αν παραπεμφθούν ποτέ τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια, να δω πώς θα αποδειχθεί ότι τελούσαν εν γνώσει ότι προκαλούσαν ζημία στην τράπεζα. Κάποια κατώτερα εγκριτικά κλιμάκια ίσως την πληρώσουν, επειδή δεν ενημέρωσαν πλήρως τις αμειβόμενες με παχυλούς μισθούς μούρες που το έπαιζαν διοικούντες.
Τελικό συμπέρασμα: για όλα φταίει ο Καραμανλής.
Σώτος – μονίμως διαπορών.  
Υ.Γ. Ο α.ν. 1608/1950 που απειλεί ακόμη και με ισόβια όσους ζημιώνουν το Δημόσιο ή ν.π.δ.δ. ή τράπεζες διαπράττοντας ορισμένα αδικήματα [πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απάτη κ.λπ.], δεν καταλαμβάνει και το άρθρο 390 ΠΚ περί απιστίας. Υπεξαιρείς € 500.000 από την τράπεζα; Ισόβια. Τη ζημιώνεις κατά € 500.000 με θαλασσοδάνεια;  10 χρόνια κάθειρξη. Γκέγκε;