Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πώς η θολωτή είσοδος στο στάδιο της Νεμέας αποδεικνύει ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες.

Γράφει ο Μπάμπης Κωνσταντάτος.

P2180176Μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνθηκε η συντηρητική κοινωνία της Βρετανίας όταν ο Δαρβίνος παρουσίασε την εξελικτική του θεωρία, ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο; Ε, κάπως έτσι αισθάνομαι κι εγώ όταν επισκέπτομαι κάποια μέρη, όχι, όμως, για την εξέλιξή τους αλλά για την κατάντια μας.

Η Νεμέα βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν τι υπάρχει εκεί, εκτός από τις γνωστές ποικιλίες οίνου;

Η Νεμέα στην αρχαιότητα δεν ήταν κατοικήσιμη περιοχή, αλλά τόπος διεξαγωγής αγώνων. Των τέταρτων σε σημασία αγώνων της αρχαίας Ελλάδας, στους οποίους ελάμβαναν μέρος μόνον Έλληνες. Στο χώρο δεσπόζουν ακόμα τα ερείπια του τέμπλου του Νέμειου Δία, ενώ γύρω του εκτείνονται τα υπολείμματα των εγκαταστάσεων της προετοιμασίας των αθλητών.

Το στάδιο βρίσκεται λίγο ψηλότερα σε απόσταση 500 μέτρων, και εκεί έγινε τελευταία (1978) μία ανακάλυψη, η οποία ανέτρεψε κάποιες θεωρίες, ακόμα και την εικασία ότι οι Μακεδόνες μπορεί να μην ήταν Έλληνες.

P2190244Πρόκειται για την τυχαία εύρεση της «καμαρωτής» εισόδου αθλητών και κριτών στο χώρο του σταδίου.
Μέχρι τότε θεωρείτο ότι η αρχιτεκτονική κατασκευής θολωτών στοών ήταν μεταγενέστερη και έργο της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως αναφέρεται για την παρόμοιας αρχιτεκτονικής στοά της Ολυμπίας. Έτσι δεν υπήρχε καμία υπόνοια ότι υπήρχε μια τέτοια στοά και στη Νεμέα.

Βέβαια, οι θολωτοί τάφοι της Μακεδονίας είχαν προκαλέσει την υποψία ότι αυτός ο τύπος «καμαρωτών» κατασκευών δεν πρωτοεμφανίστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους, ωστόσο, από τη στιγμή που αυτοί οι τάφοι βρέθηκαν συλλημένοι, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την ακριβή χρονολόγησή τους.

Έτσι υπήρξε σε έξαρση και η θεωρεία ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, αφού οι τάφοι δεν στάθηκε δυνατόν να τεκμηριώσουν την Ελληνική χρήση των θόλων.

P2180205Η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου από τον Ανδρόνικο το 1977 ήταν η αρχή της επιβεβαίωσης ότι οι θολωτές κατασκευές ήταν γνωστές και σε χρήση προ των Ρωμαίων. Εάν, όμως, οι Μακεδόνες του δεύτερου μισού του 4ου π.Χ αιώνα δεν ήταν Έλληνες, οι θολωτές τους κατασκευές δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελληνικές. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι μεγάλη σημασία έχει για την ιστορία μας, η ανακάλυψη της θολωτής εισόδου στο στάδιο της Νεμέας, η οποία προσφέρει ασφαλή χρονολόγιση στο 320 π.Χ., ένα κατασκεύασμα Μακεδονικής πρωτοβουλίας, σε ένα από τα τέσσερα αγωνιστικά ιερά της αρχαιότητας, όπου μπορούσαν να λαμβάνουν μέρος μόνον Έλληνες.

Στο μουσείο της Νεμέας θα δείτε και άλλα σπουδαία ευρήματα, που επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την ιστορία και την καταγωγή μας.

Τα Μαγούλιανα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό στην πλαγιά του Μαινάλου λίγο μετά τη Βυτίνα. Πρόκειται για κεφαλοχώρι με πολλά πέτρινα σπίτια, σχολείο και τρεις εκκλησίες. Σήμερα κατοικείται από μόλις 35 κατοίκους. Υπάρχει σε λειτουργία μια ταβέρνα, την οποία ο κτηνοτρόφος ιδιοκτήτης της προσπαθεί να διατηρήσει, ενώ ένας μικρός ξενώνας-καφενείο στη μικρή πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο περιμένει τον καινούριο ιδιοκτήτη για να ζωντανέψει κάπως το πανέμορφο τοπίο.

Καλό σας ταξίδι.