Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σταγόνα Αγάπης του "Ναυτίλου" στον Άϊ Στράτη - 18 έως 22 Μαίου 2016

Κείμενο - Φωτογραφίες- Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Μουσική : Γιώργος Ρήγος.

Τα μέλη της Αποστολής με το πανώ των χορηγών στο λιμάνι του Άϊ Στράτη.Πέντε σκάφη μελών της "Φυσιολατρικής Λέσχης Φίλων Φουσκωτού Σκάφους - Ναυτίλος" συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Μαίου στην Olympic Marine προκειμένου να αποπλεύσουν για το νησί του Άϊ Στράτη. Σκοπός η μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης για τα σχολεία και το Ιατρείο του νησιού, στα πλαίσια της νέας "Σταγόνας Αγάπης" του συλλόγου στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η αφιλοκερδής εξέταση των ακριτών του Άϊ Στράτη από πέντε ιατρούς ειδικοτήτων. Ενός ω.ρ.λ. (Κώστας Κηπουργός), ενός ορθοπεδικού (Ανδρέας Παπαδόπουλος), ενός καρδιολόγου (Παναγιώτης Παπαδιονυσίου) ενός παθολόγου (Φώτης Πετρόπουλος), και ενός ουρολόγου (Ανδρέας Πετρολέκκας). Οι τρεις πρώτοι από την Πάτρα, οι δύο Θριαμβευτική, όπως πάντα, μετά καπνογόνων και βεγγαλικών η είσοδος των σκαφών και στο λιμάνι του Άϊ Στράτη. τελευταίοι από την ομάδα "SOS Ιατροί". Κυβερνήτες των σκαφών οι Κώστας Λαζόπουλος, Βαγγέλης Τρίκας, Παναγιώτης Καραμεσίνης, Γιώργος Νικολόπουλος και Τάκης Χαραλαμπόπουλος, πλαισιωμένοι από άλλα 13 μέλη του "Ναυτίλου", τον οπερατέρ του "ALPHA" Άγγελο Βαλσάμη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κιρκοριάν. Όσο για μένα; Επιβιβάστηκα στο σκάφος του Βαγγέλη Τρίκα έχοντας πολλαπλές ιδιότητες. Αυτήν του δημοσιογράφου-οπερατέρ-φωτογράφου και ενός εκ των δύο χορηγών επικοινωνίας της Αποστολής, αλλά και αυτήν του ιδρυτή και επιτίμου μέλους του "Ναυτίλου".

Αν και η πρόβλεψη των μετεωρολογικών δελτίων για τον καιρό (στα χαρτιά), για την συγκεκριμένη περιοχή του Αναζητώντας μια θέση πρόσδεσης στη μαρίνα της Λιναριάς.Αιγαίου, δεν ήταν απαγορευτική, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Έτσι, μετά από πλεύση μιάμιση περίπου ώρας, οι κυβερνήτες αποφάσισαν να μπουν στο λιμάνι της Καρύστου και να παραμείνουν εκεί μέχρις ότου οι βοριάδες κοπάσουν.

Κάποιοι συμπλήρωσαν καύσιμα και γύρω στις 5 το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση να συνεχιστεί το ταξίδι με μια ακόμη ενδιάμεση στάση για διανυκτέρευση στη Λιναριά της Σκύρου.

Τα σκάφη της Αποστολής δεμένα στο λιμάνι του Άϊ Στράτη.Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας πραγματοποιήθηκε ο απόπλους, με τις πυξίδες και τα gps να στοχεύουν τον Άϊ Στράτη. Ο Αίολος και ο Ποσειδώνας αποφάσισαν να πάνε για ύπνο, μετά από ένα ξεφάντωμα δύο ημερών, επιτρέποντας στα πέντε φουσκωτά να καλύψουν τα τελευταία 54 ν. μίλια σε δύο περίπου ώρες. Λόγω της απώλειας χρόνου στη Σκύρο, τα πληρώματα, μετά τα πρώτα καλωσορίσματα από την Δήμαρχο του Άϊ Στράτη Μαρία Κακαλή και τους ψαράδες, κατευθύνθηκαν στο Ιατρείο για να ξεκινήσει η εξέταση των κατοίκων.

Ο Κώστας Κηπουργός επί το έργον. Οι ιατροί ανέλαβαν αμέσως δουλειά, με τον ορθοπεδικό Ανδρέα Παπαδόπουλο να κάνει την πρώτη επέμβαση, αφαιρώντας ένα γάγγλιο από το πόδι μιας Αγιοστρατίτισσας και τον Κώστα Κηπουργό να ασκεί "εκπαιδευτική" ιατρική, προσφέροντας τις υπηρεσίες του αφ' ενός μεν προς τους κατοίκους του νησιού αφ' ετέρου προς τον αγροτικό ιατρό που είχε σκοπό να αποκτήσει την ειδικότητα του ωτορινολαρυγγολόγου.

Ανατριχιαστικός πίνακας...Τα σμήνη των ακρίδων, εν τω μεταξύ, ήταν διαρκώς ανάμεσα στα πόδια μας και δεν μας άφηναν να ησυχάσουμε λεπτό! Οι τούρκοι με τα μαχητικά αεροπλάνα τους στον ουρανό, οι ακρίδες στην ξηρά! Είχα πάρει τηλεφωνικώς κάποιες πληροφορίες από τον καλό φίλο και κάτοικο του Άϊ Στράτη Βύρωνα Μανικάκη, αλλά τέτοιο πράγμα δεν μπορούσα να το φανταστώ. Σκηνές από την Αποκάλυψη ή τις δέκα πληγές του Φαραώ, με τις ακρίδες να πολιορκούν τα σπίτια, τα χωράφια, τα δένδρα, τους δρόμους, τα σκάφη και τα εστιατόρια του νησιού! Δεν είναι τυχαίο ότι η παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης για το Ιατρείο και τα σχολεία του νησιού, τα οποία μεταφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Δημαρχείο, έγινε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα εκατομμυρίων ακρίδων!

Με αφορμή τα σμήνη των ακρίδων που πολιορκούσαν το νησί, ζήτησα από τον Βύρωνα Μανικάκη να μου πει δυο λόγια. Εκείνος περιορίστηκε να μου μιλήσει για την ιστορία αυτής της υπόθεσης, συμβουλεύοντάς με να ρωτήσω άλλους, περισσότερο γνώστες, για τους τρόπους αντιμετώπισης.

Στη συνέχεια, και λίγο πριν φύγουμε απ' το νησί, ζήτησα και απ' τη δήμαρχο να μου μιλήσει για τη μάστιγα των ακρίδων αλλά και για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το νέο λιμάνι του Άϊ Στράτη.

Ο ορθοπεδικός Ανδρέας Παπαδόπουλος δεν διστάζει να κάνει ακόμη και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις κατά την διάρκεια αυτών των Αποστολών. Καθώς στα δελτία καιρού υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Αίολος και Ποσειδώνας θα έχουν τρικούβερτο γλέντι κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συνοδεία καταιγίδων και χαλαζόπτωσης (;!), επισπεύστηκαν οι διαδικασίες παράδοσης των ειδών πρώτης ανάγκης και απεφασίσθη να αποπλεύσουμε για το ταξίδι της επιστροφής το απόγευμα της Παρασκευής. Δυστυχώς, για κάποιο λόγο, που μόνο ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου καυσίμων γνωρίζει, στις δεξαμενές δεν υπήρχαν οι ποσότητες βενζίνης και πετρελαίου που είχαν παραγγελθεί. Χάθηκε έτσι η ευκαιρία να επιστρέψουμε στο Λαύριο την ίδια ημέρα, με τις καλές καιρικές συνθήκες της Παρασκευής, με αποτέλεσμα η Λιναριά της Σκύρου να μας φιλοξενήσει και πάλι! Αυτή τη φορά, μάλιστα, μείναμε στη Σκύρο μέχρι το πρωί της Δευτέρας αφού, εν τω μεταξύ, οι δύο θεοί του Ολύμπου είχαν πραγματοποιήσει την απειλή τους.

Στην εκπληκτική μινιατούρα μαρίνας στη Λιναριά της Σκύρου. Πρέπει πάντως εδώ να απονείμω, για άλλη μία φορά, τα εύσημα σ' αυτούς που έστησαν αυτό το κομψοτέχνημα μαρίνας στη Λιναριά της Σκύρου. Τουαλέττες και ντουζιέρες, με μουσική και συνδυασμό ασφαλείας στην πόρτα για εύκολη πρόσβαση όσων φιλοξενούνται στη μαρίνα. Με ελεύθερη πρόσβαση στο internet. Με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Με καρότσια μεταφοράς βαρειών αντικειμένων και αποσκευών. Με νάϋλον σακκούλες για την αποκομιδή των ακαθαρσιών των ζώων! Με ναυτικούς χάρτες και ενημερωτικό έντυπο υλικό για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, πρατήρια καυσίμων, τα είδη της χλωρίδας και πανίδας του νησιού κ.λπ. Και όλα αυτά με χρέωση 0.60 μόνο ευρώ ανά μέτρο μήκους του σκάφους! Μοναδικό μειονέκτημα η μικρή χωρητικότητα της μαρίνας που δημιουργεί αρκετά προβλήματα και πολλές έριδες ανάμεσα σ' αυτούς που καταφθάνουν στη Σκύρο με σκάφος και αναζητούν μια θέση στο ντόκο, ιδίως σε περιόδους αιχμής.

Φωτογράφιση κατά την παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης για το Ιατρείο και τα σχολεία του Άϊ Στράτη.Ο Βαγγέλης Τρίκας αποφάσισε ξαφνικά να κάνει την έκπληξη. Απέπλευσε στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου και κατάφερε να φθάσει στο Λαύριο, προτού σουρουπώσει, μετά από μάχη πέντε περίπου ωρών με τα κύματα. Για να είμαι ειλικρινής ήθελα πολύ να πάω μαζί του, αφού η πεμπτουσία του ταξιδιού στη θάλασσα, με ένα φουσκωτό σκάφος, και μάλιστα αυτού του μεγέθους, είναι να την ταξιδεύσεις όταν Αυτή έχει κέφια. Λόγοι δεοντολογίας, ωστόσο, μου επέβαλλαν να καταπιώ την επιθυμία μου, καθώς ήμουν πλέον συγκυβερνήτης του Κώστα Λαζόπουλου και δεν ήταν σωστό να τον εγκαταλείψω.

Με το πανώ του "Ναυτίλου" και την νεαρή δήμαρχο Άϊ Στράτη Μαρία Κακκαλή.Οι άλλοι τέσσερις κυβερνήτες έκαναν μια προσπάθεια να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τρίκα, αλλά ήταν ήδη αργά (5 το απόγευμα), με αποτέλεσμα να "βάλουν την ουρά στα σκέλια" και να επιστρέψουν μετά από μισή ώρα στη Λιναριά. Ήταν φυσικό και αναμενόμενο. Δεν φεύγεις στις 5 το απόγευμα για να καλύψεις μια απόσταση 90 ν. μιλίων (60 έστω, μέχρι την Κάρυστο) προκειμένου να φθάσεις στον προορισμό σου πριν πέσει το σκοτάδι πλέοντας με ταχύτητα 12 κόμβων. Υπήρχε βέβαια το τηλεφώνημα του Βαγγέλη και η πληροφορία πως ο καιρός "παιζόταν", αλλά την ώρα που τηλεφώνησε εκείνος είχε φάει τον γάϊδαρο και βρισκόταν ήδη στον "Αράπη".

Ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA είναι πλέον ο ένας από τους δύο μόνιμους χορηγούς επικοινωνίας των Αποστολών του "Ναυτίλου".Την Δευτέρα, λίγο πριν το μεσημέρι, λύσαμε κάβους και μετά από τρεις μόλις ώρες δέναμε στην Olympic Marine. Οι πέντε γιατροί, αλλά και οι Νεκτάριος Σταυράκης και Παναγιώτης Καραμεσίνης επέστρεψαν στην Αθήνα την Κυριακή, αεροπορικώς, λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Ευχαριστώ, προσωπικώς, τόσο τους Βαγγέλη Τρίκα και Κώστα Λαζόπουλο που με φιλοξένησαν στα σκάφη τους, όσο και τον καλό φίλο Βύρωνα Μανικάκη που με φιλοξένησε στον Άϊ Στράτη.

Χορηγοί της Αποστολής.

- JOTUN HELLAS : Πλήρης κάλυψη καυσίμων και στα πέντε σκάφη που έλαβαν μέρος στο ταξίδι.
- SOS Ιατροί : Δωρεάν Ιατρεία (http://www.sosiatroi.gr/).
- ΠΛΑΙΣΙΟ : Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού και γραφική ύλη.
- PANASONIC-INTERTECH : Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
- ΑΓΕΧ ΑΒΕΕ : Καρέκλες για το σχολείο.
- ΚΛΕΙΔΑΣ : Παιδαγωγικά παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό
- ΚΟΥΠΠΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ & ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ) : Mεταλλικές κουκέτες / κρεβάτια και στρώματα για το νηπιαγωγείο.
- ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ : Παιχνιδόσπιτο για το νηπιαγωγείο.
- ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ : Φάρμακα και αναλώσιμα υλικά Ιατρείου (http://sychronosasklipios.gr/).
- Βαγγέλης Μάζης : Μεταφορά του εξοπλισμού με φορτηγό στον Άϊ Στράτη.
- HELLENIC SEAWAYS : Μεταφορά του φορτηγού και του οδηγού του στον Άϊ Στράτη.
- ΕΛΙΝ : Έκπτωση στην τιμή των καυσίμων σε πρατήρια της εταιρείας.
- ALPHA TV : Χορηγός Επικοινωνίας.
- "Rib and Sea" : Χορηγός Επικοινωνίας http://www.ribandsea.com/

H "JOTUN Hellas" κάλυψε και πάλι όλο το κόστος των καυσίμων για τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην Αποστολή. Και οι "SOS Ιατροί" παρόντες σ' αυτή την Αποστολή. Όλα τα επίπεδα σκεπασμένα με ακρίδες! Η "HELLENIC SEAWAYS" μετέφερε δωρέαν το φορτηγό του Βαγγέλη Μάζη και τον ίδιο στον Άϊ Στράτη.
Στο χλιδάτο σκάφος του Κώστα Λαζόπουλου διανυκτέρευσα τις δύο από τις τρεις νύχτες που μείναμε στη Σκύρο. Στη φιλόξενη μαρίνα της Λιναριάς.  O Βασίλης και ο Νεκτάριος κρατούν το πανώ με τους χορηγούς της Αποστολής.  Όταν σε ξεχνούν σαν χορηγό επικοινωνίας, έχεις μία Κωνσταντίνα Μαυροπάνου να αποκαταστήσει το πρόβλημα μέσω photoshop!

 

Για το βίντεο στο "Happy Day", στον AlphaTV, εδώ :

Για περισσότερες φωτογραφίες, από το αρχείο του "Ναυτίλου", εδώ : http://www.nautilus-ribclub.gr/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=80:2016&Itemid=187