Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ελεύθερη κατάδυση στο ναυαγισμένο κουφάρι του "Μανίνα ΙΙΙ"

Τρυφερό στιγμιότυπο στο κατάστρωμα του ναυαγισμένου πλοίου. Με μια θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι απέπλευσε ο Σταμάτης Βουκουβαλίδης από την Κω, με προορισμό την Κίναρο, συνοδευόμενος από την κόρη του Ρένα και τον σύντροφό της Μιχάλη Καλαϊζή. Αφού τα είπαν με την κυρά της Κινάρου Ειρήνη Κατσοτούρχη-Θηραίου, που έμεινε μόνη της στο νησί μετά τον άδικο χαμό του Μικέ, κατευθύνθηκαν προς το ναυαγισμένο πλοίο που βρίσκεται κοντά στον νοτιοδυτικό κάβο της Κινάρου. Να τι γράφει στο ημερολόγιο της γέφυρας η Ρένα, που καταδύθηκε μαζί με τον Μιχάλη στο κουφάρι του τσιμεντάδικου :

"Η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν στους 18 βαθμούς C. Η συγκεκριμένη "βόλτα" της κατάδυσής μας στο ναυάγιο Λίγο πριν την κατάδυση.ήταν πανέμορφη σαν εμπειρία. Κάτι πραγματικά μοναδικό για τον Μιχάλη και εμένα που ασχολούμαστε με την ελεύθερη κατάδυση τα τελευταία 5 περίπου χρόνια. Απ' όσα μας είπαν, το συγκεκριμένο ναυάγιο στην Κίναρο, το οποίο μετέφερε σακκιά με τσιμέντο, βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια. Μάλιστα τα σακκιά αυτά βρίσκονται ακόμη στοιβαγμένα στο αμπάρι του πλοίου το οποίο, σε γενικές γραμμές και για τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και φιλοξενεί στο σκαρί του πολλά και διάφορα υποθαλάσσια πλάσματα. Μέχρι τη μέση του πλοίου που καταδυθήκαμε το βάθος είναι 21,4 μέτρα και το επάνω κατάστρωμά του βρίσκεται στα 10,3 μέτρα. Πολύ ωραίο μέρος να επισκεφθεί κάποιος που Γλυστρώντας επάνω στον υγρό γαλάζιο καθρέφτη. πραγματικά αγαπάει και σέβεται τη θάλασσα με τα μυστικά της. Επίσης απλά να αναφέρω (σε περίπτωση που κάπου φανεί χρήσιμο) ότι το ναυαγισμένο καράβι στην Κίναρο ονομάζεται "MANINA III" και βυθίστηκε στις 30/05/1981.".

Για να πω την αλήθεια, δεν μπορούσα, πριν από 35 χρόνια που έφθασα για πρώτη φορά στο καραβοφάναρο αυτό του Αιγαίου, να φανταστώ ότι θα βοηθούσα κι' εγώ με τον τρόπο μου να μη μένουν μόνοι τους οι δύο μόνιμοι κάτοικοί του. Ότι θα περνούσαν από δω και θα κατέθεταν ένα κομμάτι της ψυχής τους φίλοι και θαλασσοταξιδευτές...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος 

Πλανάροντας πάνω απ' το κουφάρι του "Μανίνα ΙΙΙ". Η ελεύθερη κατάδυση υπόσχεται διαφορετικές συγκινήσεις... Σταμάτης Βουκουβαλίδης και Ειρήνη Κατσοτούρχη. Δίπλα φαίνεται το βαρκάκι και η εξωλέμβια που τους χαρίσαμε το 2008. Προσφορά του τότε αντιπροσώπου της Tohatsu.