Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

"Σταγόνα Αγάπης" του "Ναυτίλου" στην Κάσο.

Κείμενο - Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος - "Ναυτίλος".

Κάμερα : Άγγελος Βαλσάμης (Alpha TV) - Ιωσήφ Παπαδόπουλος ("Rib and Sea").

Δημοσιογραφική επιμέλεια, μοντάζ : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μουσική : Γιώργος Ρήγος.

Σταγόνα Αγάπης του "Ναυτίλου" στην Κάσο.Η Αποστολή Αγάπης της "Φυσιολατρικής Λέσχης Φίλων Φουσκωτού Σκάφους Ναυτίλος" στην ακριτική Κάσο είχε αρχικώς προγραμματισθεί για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Ο Αίολος όμως και ο Ποσειδώνας είχαν διαφορετική άποψη. Έστησαν το δικό τους γλέντι εκείνες τις ημέρες στο Καρπάθιο αναγκάζοντας τα μέλη του "Ναυτίλου" να αναβάλλουν τον απόπλου τους για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Μία ημέρα νωρίτερα έφθασε το φορτηγό του Βαγγέλη Μάζη στην Κάσο, μεταφέροντας αφιλοκερδώς τα είδη που προορίζονταν για το Ιατρείο, τα σχολεία, την Φιλοζωϊκή και τον Λιμενικό Σταθμό Κάσου, με το πλοίο "Πρέβελης", ευγενική χορηγία της "ΑΝΕΚ LINES". Μαζί κι' εγώ, που θεώρησα σκόπιμο να φθάσω νωρίτερα στην Κάσο προκειμένου να προετοιμάσω την άφιξη των μελών του "Ναυτίλου" και των ιατρών, να τους κατανείμω στα δωμάτια και να ανοίξω το οδοντιατρείο, κλείνοντας με πόνο ψυχής τ' αυτιά στις ευγενικές προσκλήσεις των φίλων του "Ναυτίλου" να πάω μαζί τους με τα φουσκωτά.

Τέσσερα σκάφη απέπλευσαν τελικώς την Πέμπτη τα ξημερώματα (12 Νοεμβρίου) από το Λαύριο, αφού τα τρία από Από το Λαύριο μέχρι την Ίο τα σκάφη κύλησαν επάνω στον υγρό γαλάζιο καθρέφτη! αυτά διανυκτέρευσαν δωρεάν στις εγκαταστάσεις της "Olympic Marine" και πήραν καύσιμα με έκπτωση από την "ΕΛΙΝ". Επιβάτες είκοσι περίπου μέλη του "Ναυτίλου", οι ιατροί Κώστας Κηπουργός (ωτορινολαρυγγολόγος), Ανδρέας Παπαδόπουλος (χειρουργός ορθοπεδικός), Πάνος Καραμεσίνης (οδοντίατρος) και ο εικονολήπτης του "Alpha TV" Άγγελος Βαλσάμης. Το τέταρτο σκάφος έφυγε από την Ανάβυσσο και συναντήθηκε με τα υπόλοιπα στις Καβοκολώνες. Με ειδοποίησαν τηλεφωνικώς στις 10 παρά τέταρτο ότι τα σκάφη της Αποστολής ήταν ήδη στην Ίο για ανεφοδιασμό, έχοντας καλύψει μέσα σε λιγότερο από 4 ώρες τη μισή από την συνολική απόσταση των 210 ν. μιλίων! Έτσι, γύρω στις 3 το απόγευμα τα φουσκωτά του Πάνου Καραμεσίνη, του Κώστα Λαζόπουλου, του Γιώργου Νικολόπουλου και του Τάκη Τα σκάφη των μελών της Αποστολής του "Ναυτίλου" στο λιμάνι της Κάσου.Χαραλαμπόπουλου κατέπλευσαν θριαμβευτικά, μετά βαίων και... καπνογόνων, στο λιμάνι της Κάσου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα σκάφη θα σταματούσαν στην Ίο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση των μελών. Η παραμονή τελικά διήρκεσε λίγο περισσότερο από τον προγραμματισμένο χρόνο, λόγω ενός επείγοντος περιστατικού όταν ο Δήμος ζήτησε από τον ορθοπεδικό της αποστολής (Ανδρέας Παπαδόπουλος) να εξετάσει έναν ασθενή.

Το πανώ με τα λογότυπα των χορηγών αναρτημένο έξω από το Ιατρείο της Κάσου. Ο καιρός, μετά την Ίο, άρχισε να "φορτώνει" σταδιακά αλλά, σε γενικές γραμμές, το ταξίδι ήταν ευχάριστο και επέτρεψε την άφιξη των σκαφών στο λιμάνι της Κάσου μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο. Κάτοικοι και μαθητές των σχολείων υποδέχτηκαν τα μέλη του "Ναυτίλου" και τους ιατρούς. Μαζί τους η Αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Μαλανδρή και οι Διευθυντές των σχολείων. Μέχρι το βράδυ τα μέλη της αποστολής τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια, ενώ οι υπεύθυνοι συντονιστές και οι γιατροί έκαναν προετοιμασία στα Ιατρεία.

Ανεφοδιασμός στην Ίο. Τα Ιατρεία (Παιδιατρικό, Ωτορινολαρυγγολογικό, Ορθοπεδικό και Οδοντιατρικό) λειτούργησαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι γιατροί ήταν στα Ιατρεία τους από το πρωί στις 09:00 μέχρι το απόγευμα. Την γραμματειακή υποστήριξη των ιατρείων είχαν αναλάβει δύο μέλη του «Ναυτίλου» ανά γιατρό και Ιατρείο. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου εξετάστηκαν περισσότεροι από 150 κάτοικοι του νησιού. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου η προσέλευση στα Ιατρεία δεν ήταν δυνατή, λόγω της κατάστασης των ασθενών, οι γιατροί έκαναν επίσκεψη στο σπίτι. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας οι γιατροί έκαναν έναν αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπήρχαν, όσον αφορά τα ιατρο-φαρμακευτικά υλικά και τον εξοπλισμό.

Ένα τμήμα μόνο των ειδών που μετέφεραν τα μέλη του "Ναυτίλου" για το Ιατρείο και τα σχολεία της Κάσου, εκτεθιμένα στον χώρο εκδηλώσεων του Γυμνασίου όπου έγινε η τελετή παράδοσης. Το Σάββατο (14 Νοεμβρίου) το απόγευμα, τα μέλη του "Ναυτίλου" ξεφόρτωσαν τα εφόδια και τον βαρύ εξοπλισμό από το φορτηγό στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου. Ακολούθησε η σεμνή τελετή παράδοσης, δωρεά των σημαντικών χορηγών της Αποστολής, όπως αυτοί αναφέρονται παρακάτω. Η παράδοση έγινε στην Δήμαρχο, τους υπευθύνους των σχολείων καθώς και στον Γιατρό του τοπικού Ιατρείου κ. Νίκο Συμσερίδη. Ακολούθησε δείπνο που προσέφερε ο Δήμος Κάσου στα μέλη της Αποστολής στο εστιατόριο "Μύλος" παρουσία της Δημάρχου κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη.

Τα μέλη της Αποστολής στο λιμάνι της Κάσου με το πανώ της JOTUN που διέθεσε τα καύσιμα των σκαφών.Εν τω μεταξύ, συνοδευόμενος από τον Κώστα Λαζόπουλο, μερικά από τα μέλη της Αποστολής και τον εικονολήπτη του "Alpha TV" Άγγελο Βαλσάμη, βγήκαμε σε αναζήτηση του ζωντανού αρχείου της Κάσου Γιάννη Νικολάου προκειμένου αυτός να μας ξεναγήσει στα αξιοθέατα του νησιού για τις ανάγκες της βιντεοσκόπησης. Τον εντοπίσαμε τελικώς να μαζεύει ελιές στην Αγ. Μαρίνα. Δέχθηκε αμέσως να έρθει μαζί μας στα ξωμονάστηρα του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Μάμμα. Λίγο αργότερα στην παρέα μας προσετέθησαν η κυρία Ρένα Αρετού, ο φαρμακοποιός Μηνάς Μαλανδρής και η Βιργινία Μαγιορκίνου, η Ο οδοντίατρος και μέλος του "Ναυτίλου" Πάνος Καραμεσίνης επί το έργον. οποία μαγείρεψε Κασιώτικους ντουρμάες (μικροσκοπικά ντολμαδάκια) στο εστιατόριο της Σοφίας Μακρογιαννάκη με φόντο το γραφικό λιμανάκι της Μπούκας.

Είχα ενημερώσει τα μέλη του "Ναυτίλου" για την ανεπανάληπτης ομορφιάς παραλία των Αρμαθιών στα Μάρμαρα κι' έτσι, όσοι δεν είχαν ζήσει την εμπειρία, επιβιβάστηκαν στο σκάφος του Γιώργου Νικολόπουλου και δέκα λεπτά αργότερα δέσαμε στο ντοκάκι της Υπαπαντής. Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός από τη μία, η μοναδική αμμουδερή παραλία και θάλασσα των Αρμαθιών από την άλλη.

IMG 2905Το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου τα μέλη του "Ναυτίλου" και οι γιατροί επιβιβάστηκαν στα σκάφη και έλυσαν κάβους για την Ίο η οποία επρόκειτο να αποτελέσει και πάλι τον ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού και διανυκτέρευσης πριν από την επιστροφή στο Λαύριο το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου.

Για μία ακόμη φορά τα Μέλη του «Ναυτίλου» και το Δ.Σ. του συλλόγου αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν τους χορηγούς, που έδωσαν τη δυνατότητα υλοποίησης και αυτής της Αποστολής, αλλά και τους εθελοντές ιατρούς για την συμμετοχή τους και την δράση τους στην Αποστολή.

Η Αποστολή του "Ναυτίλου" στην Κάσο όπως περιγράφεται στο site του συλλόγου : http://www.nautilus-ribclub.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=383&Itemid=279

Στο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Κάσου προς τιμήν των μελών της Αποστολής. Η Βιργινία Μαγιορκίνου επιδεικνύει τους κασιώτικους ντουρμάες στον φακό του Άγγελου Βαλσάμη. Αναμνηστική φωτογραφία των μελών του "Ναυτίλου" με την Δήμαρχο της Κάσου. Με το πανώ των χορηγών στο λιμάνι της Κάσου.

 

Οι Χορηγοί της αποστολής «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο, Κάσος 2015, ήταν:

- JOTUN Hellas: Χορηγός καυσίμων, κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης των σκαφών.

- Πλαίσιο: Προσφορά Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

- Παρκοτεχνική: Προσφορά Παιδικής Χαράς στο νησί.

- Panasonic-Intertech: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

- Dell: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

- ΑΓΕΧ ΑΒΕΕ: Θρανία και καθίσματα για το σχολείο.

- PYRAMIS: Ψυγείο.

- Βαγγέλης Μάζης: Μεταφορά του εξοπλισμού στην Κάσο.

- ANEK LINES: Μεταφορά του Φορτηγού στην Κάσο.

- Pet City: Zωοτροφές για την Φιλοζωϊκή της Κάσου.

- ΕΥΔΑΠ: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χαρτικών.

- ΚΛΕΙΔΑΣ: Παιδαγωγικά παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό.

- POOFOMANIA: Παιδικά Πούφ.

- ΚΟΥΠΠΑΣ  (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ & ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ): Στρώματα για το νηπιαγωγείο.

- ΕΤ ΠΛΑΣΤ: Παιδικά Καρεκλάκια.

- ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όργανα Γεωμετρίας και Φυσικής.

- Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.: Αναλώσιμα για το οδοντιατρείο.

- Memodent: Αναλώσιμα για το οδοντιατρείο.

- Ιωάννης Τσαπράζης AE: Αναλώσιμα για το οδοντιατρείο.

- Ελίν: Έκπτωση στην τιμή των καυσίμων σε πρατήρια της εταιρείας.

- Αδαμαντία Σπαθάτου: Βιβλία για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

- Νίκος Γλαρίδης: Μηχανήματα κλιματισμού.

- Alpha TV και http://www.ribandsea.com/ : Χορηγοί Επικοινωνίας.