Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αρχές Δεκέμβρη στη Σχοινούσα.

Γράφει και βιντεοσκοπεί ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

To Express Skopelitis που συνδέει καθημερινώς τη Σχοινούσα με τα γύρω μικρά νησιά και τη Νάξο.Μετά τη Νάξο και την Ηρακλειά το καράβι της "Blue Star Ferries" έπιασε Σχοινούσα. Περασμένα μεσάνυχτα αποβιβαστήκαμε στο ήσυχο και ασφαλές λιμανάκι του νησιού, το Μερσίνι. Επιβάτες μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, δύο μικρά αυτοκίνητα κι' εμείς με το αυτοκινούμενο, όλοι κι' όλοι. Οι επιβάτες έφυγαν προς τη Χώρα, το καράβι έφυγε προς την Αμοργό κι' εμείς παρκάραμε δέκα μέτρα πιο πέρα και πέσαμε στην αγκαλιά του Μορφέα. Τέλεια! Απόλυτη ησυχία και, το κυριότερο, καμμία σκοτούρα για το πού θα βρούμε δωμάτιο να κοιμηθούμε! Αθάνατο αυτοκινούμενο! Μωρέ λες να είχε δίκιο εκείνος ο ηλίθιος υπουργός των Οικονομικών που έβαλε τους κατόχους αυτοκινούμενων να πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης; Ε, μην το πάρετε και τοις μετρητοίς! Αστειεύομαι βέβαια! Άκου φόρος πολυτελούς διαβίωσης επειδή τρώω και κοιμάμαι στο αυτοκίνητο! Και ο λεφτάς, που συχνάζει στις σουίτες των ακριβών ξενοδοχείων, γιατί δεν επιβαρύνεται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης ρε ηλίθιε Στουρνάρα;

Το επόμενο πρωί, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αβεβαιότητα, που δεν ήξερε αν ήθελε να κλάψει ή να γελάσει, πήραμε τον ανήφορο προς τη Χώρα. Μετά βίας κατάφερα να περάσω το μεγάλο όχημα απ' τα στενά δρομάκια του οικισμού και να παρκάρω λίγο μετά την κεντρική πλατεία. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή, πλατεία. Ένα μικρό πλάτωμα ανάμεσα σε ένα καφενείο, δύο καφετέριες και ένα παντοπωλείο.

Αν και ήταν αρχές του Δεκέμβρη, όμορφα αγριολούλουδα κάλυπταν τις πλαγιές των λόφων της Σχοινούσας!Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν πως το αυτοκινούμενο μέχρι εκεί μπορεί μόνο να πάει! Άντε μέχρι και τη Μεσσαριά, τρία χιλιόμετρα πιο πάνω! Η λύση άκουγε για άλλη μια φορά στο όνομα "παπί", που κατέβηκε αμέσως από τη σχάρα του αυτοκινούμενου και άρχισε να οργώνει μαζί μας το όμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων με το αυτοκινούμενο να παραμένει σαν σταθερή αξία στο Μερσίνι και να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας για διατροφή και διανυκτέρευση.

Ανύπαρκτο πάντως το οδικό δίκτυο της Σχοινούσας για "κανονικά" αυτοκίνητα, με την άσφαλτο να περιορίζεται μόνο στη σύνδεση της Χώρας με τη Μεσσαριά, το λιμάνι και τις παρυφές της παραλίας στο Τσιγκούρι. Όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι κατάλληλοι μόνο για off road οχήματα, τρακτέρ και δίτροχα. Καλό αυτό, αν το δει κανείς από την οπτική γωνία αυτών που γυρεύουν ήσυχες διακοπές. Γιατί, αν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στις όμορφες παραλίες της Σχοινούσας ήταν ασφάλτινοι, οι μόνοι που δεν θα σύχναζαν εκεί θα ήταν αυτοί που αποζητούν ησυχία στις διακοπές!

Περιστερώνας στο Λιβάδι και πίσω ο μαντρότοιχος που κλείνει το οικόπεδο του Δημ. Παπαδημητρίου από τα δυτικά. Οι παραλίες πάντως είναι πολλές και αμμουδερές, αντιστρόφως ανάλογες σε αριθμό με το μικρό μέγεθος του νησιού. Σε κάποιες βεβαίως από αυτές η πρόσβαση από την ξηρά είναι απαγορευτική εξ αιτίας των μαντρότοιχων που έχει παρανόμως κτίσει ο εφοπλιστής Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι οποίοι εφάπτονται, κυριολεκτικώς, με τη θάλασσα! Πρόκειται για τις παραλίες Σαντοριναίϊκο, Μόλοι, Αλυγαριά και Αμμουδάκι του Γαρμπή, που πλαισιώνουν την παραλία του Αγίου Βασιλείου και βρίσκονται γύρω από το νοτιοδυτικό άκρο της Σχοινούσας όπου βρίσκονται οι, χολλυγουντιανής χλιδής, εξοχικές κατοικίες, οι εγκαταστάσεις και το εργοτάξιο του εφοπλιστή Δημ. Παπαδημητρίου. Στο θέμα αυτό έχω αναφερθεί λεπτομερώς σε άλλο άρθρο μου : http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/1723-me-ton-para-mou-pido-ti-xora-mou-kai-ton-lao-mou

Και ο έτερος μαντρότοιχος από τα ανατολικά. Τόμπολλα!Τα τελευταία χρόνια η Σχοινούσα έχει γίνει νησί των κοσμικών και των, ούτως ειπείν, celebrities! Με τους εφοπλιστές Αδαμάντιο Πολέμη, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ντίνο Μαρτίνο να έχουν αγοράσει κομμάτια γης και να έχουν κτίσει εκεί τα μικρά τους "ανάκτορα". Με τραγουδιστές, ηθοποιούς και πολιτικούς να παρελαύνουν τα καλοκαίρια στον κάβο του Αγ. Βασιλείου και να απολαμβάνουν τη φιλοξενία του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Με βεγγέρες και συναυλίες. Με τα πολυτελή σκάφη αναψυχής των καλεσμένων των εφοπλιστών να πλημμυρίζουν το Μερσίνι και να δημιουργείται το αδιαχώρητο! Με πετρόκτιστο και φωτισμένο το βράδυ μονοπάτι, που συνδέει το λιμάνι με τη Χώρα, και άνοιγμα περιφερειακού χωμάτινου δρόμου που παρακάμπτει το κέντρο της Χώρας. Ένα έργο που "ξεκόλλησε" με τα χρήματα του Ντίνου Μαρτίνου, όταν αποφάσισε να γίνει ο γάμος του γιου του στη Σχοινούσα.

Αρκετά έργα έχουν γίνει στον μικρό αυτό επίγειο παράδεισο των Κυκλάδων με χρήματα του Ντίνου Μαρτίνου, κατά κύριο λόγο, αλλά και του μακαρίτη Χρήστου Μιχαηλίδη, θείου του εφοπλιστή Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τον τελευταίο να συνεχίζει τις προσφορές προς την Κοινότητα της Σχοινούσας. Χρήματα για τα οποία ο μεν Ντίνος Μαρτίνος δεν θεώρησε ότι έπρεπε να ζητήσει κάποια "ανταλλάγματα", με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου όμως να κλείνει παρανόμως τις παραλίες που περιβάλλουν το οικόπεδό του στον κάβο του Αγ. Βασιλείου και να προκαλεί αυτούς που θέλουν την εφαρμογή των νόμων και τις παραλίες ελεύθερες.

Ζεστό ρακόμελο, ξερά σύκα και σταφίδες! Τι άλλο να ζητήσει κανείς τον Δεκέμβρη στη Σχοινούσα;Θα χαρακτήριζα αρκετά ικανοποιητική την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Σχοινούσας, εάν μάλιστα την συγκρίνω με άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου. Με τακτικά δρομολόγια των πλοίων της "Blue Star Ferries" που συνδέουν τη Σχοινούσα με την Αμοργό, τη Νάξο, την Πάρο και τον Πειραιά, και καθημερινό επιδοτούμενο δρομολόγιο του "Express Σκοπελίτης", που συνδέει τη Σχοινούσα με τη Νάξο, την Αμοργό και τα άλλα μικρά νησιά των Ανατολικών Κυκλάδων. Την Ηρακλειά, τη Δονούσα και το Κουφονήσι.

Το περίεργο είναι ότι στη Σχοινούσα δεν υπάρχει ούτε αστυνομικό τμήμα ούτε λιμενικός σταθμός! Με απόσπαση μόνο έρχονται το καλοκαίρι κάποιοι λιμενικοί από τη Νάξο, για να εξυπηρετήσουν, προφανώς, τους "celebrities" και να προσπαθήσουν να δώσουν κάποιες λύσεις στα όποια προβλήματα ελλιμενισμού παρουσιάζονται εξ αιτίας της πληθώρας των mega yachts που κατακλύζουν το ασφαλές λιμανάκι Μερσίνι της Σχοινούσας.

Δεν είδαμε φυσικά κόσμο στις παραλίες και στα λιγοστά μαγαζιά της Χώρας. Δεκέμβρης γαρ! Απολαύσαμε όμως στη "Λόζα" το εξαιρετικό ρακόμελο, με τα ξερά σύκα και τις σταφίδες, το πολύ καλό γαλακτομπούρεκο φτιαγμένο από τα χέρια της Ευαγγελίας Σίμου, αλλά και το αυτοσχέδιο γλέντι στη "Μαργαρίτα", με τους νεαρούς μουσικούς Γιακουμή Γαβρά, Νίκο Μανδηλαρά και Δημήτρη Σίμο να χαρίζουν τους ήχους του βιολιού και του λαούτου τους για τις ανάγκες της μουσικής επένδυσης του βίντεο που ακολουθεί!

Άφησα για το τέλος την κυρά της Σχοινούσας, την απίστευτη γιαγιά Μαργαρίτα Κωβαίου, με την οποία είχα μια πολύ όμορφη συζήτηση στο ζεστό υπόγειο σπίτι με τους τοίχους γεμάτους από τις αναμνήσεις της ζωής της. Θα την απολαύσετε σύντομα σε νέο βίντεο του "Camper Life".