Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Και τα 153 ήσαν υπέροχα.

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

«Είναι απίστευτο, θα έλεγα αδύνατο, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι Έλληνες πολιτικοί, προκειμένου να διατηρήσουν το κόμμα τους στην εξουσία έστω και μια εβδομάδα παραπάνω: μπορούν να θυσιάσουν την πατρίδα τους...».
George Horton

«If history repeats itself, and the unexpected always happens, how incapable must Man be of learning from experience».
George Bernard Shaw

«Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».
[Δεν το είπε ο Αϊνστάιν, αλλά είναι ωραίο!].

Στο συνταξιοδοτικοασφαλιστικοφορολογικοκαιαλλεσδιαταξικό νομοσχέδιο, που υπερψηφίσθηκε χθες από τους γενναίους νεομνημονιακούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, περιλαμβάνεται πληθώρα διατάξεων που αναμορφώνουν ριζικά το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα επί τα χείρω, σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω ύφεση, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη καταβύθιση της οικονομίας. Δεν χρειάζεται να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια. Δεν χρειάζεται να γράφουμε πως όσα ψήφισαν χθες οι γενναίοι της συμπολίτευσης προβλέπονταν ήδη στον ν. 4336/2015 [3ο Μνημόνιο] και ότι όλα αυτά έπρεπε να  έχουν νομοθετηθεί από τον Νοέμβριο του 2015, αλλά δεν νομοθετήθηκαν για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους που αφορούν στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλους εκείνους που υπερψήφισαν το 3ο Μνημόνιο «για να μείνουμε Ευρώπη». Εγώ θα επισημάνω μία ανθυποπαρωνυχίδα, για να καταδείξω την προχειρότητα, με την οποία εξακολουθούν να συντάσσονται και ψηφίζονται οι νόμοι που ψηφίζονται για να επιλύσουν, υποτίθεται, σημαντικά προβλήματα της χώρας.
    
Ενώ, λοιπόν, η χώρα καίγεται, κατετέθη στο εν λόγω νομοσχέδιο άσχετη τροπολογία σχετική με την άρση της ακινησίας των οχημάτων επί τη καταβολή μέρους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Ιδού:  
 
Τόσα χρόνια γίνεται θόρυβος για την κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων οχημάτων. Εν τέλει η κυβέρνηση εκπόνησε σύστημα εντοπισμού των και επιβολής κυρώσεων στους ιδιοκτήτες τους. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής τού συστήματος είναι άγνωστα. Τώρα, με την ως άνω ψηφισθείσα τροπολογία μπορεί ο ιδιοκτήτης να αναλάβει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του, τις οποίες κατέθεσε, προς αποφυγή τής καταβολής των δυσβάστακτων τελών κυκλοφορίας, επί τη καταβολή των τελών που αναλογούν στο διάστημα που θα κατέχει τις πινακίδες.

Από την άλλη μεριά είναι εξ ορισμού δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα που τελούν σε ακινησία είναι ανασφάλιστα. Τόσο δύσκολο ήταν για τον νομοθέτη να ορίσει ότι μία εκ των προϋποθέσεων για την ανάληψη των πινακίδων είναι και η προσκομιδή ασφαλιστηρίου, το οποίο να καλύπτει το διάστημα, για το οποίο θα αρθεί η ακινησία του οχήματος; Πάντως, μόλις ανακαλύψουν την παράλειψη, θα εκδώσουν εγκύκλιο ερμηνευτική ή θα κολλήσουν κάποια άλλη τροπολογία σε κάποιο άλλο άσχετο νομοσχέδιο. Και ο χορός της αβελτηρίας καλά κρατεί. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Και δύο ακόμη ανδραγαθήματα των γενναίων που αποτυπώνουν ελάχιστες από τις εκατοντάδες χιλιάδων των αρπαχτών, άλλως «κακοδιαχείριση και παράνομη ενθυλάκωση φορολογικών εσόδων», οι οποίες μας οδήγησαν στα Μνημόνια.

Α] Άρθρο 26§10 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για την έρευνα στον χώρο της Παιδείας:

«10. Ποσά τα οποία έχουν καταλογισθεί, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σε Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων ή Ινστιτούτων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους ή µέρους αυτής από το 1997 έως το 2008, είχαν διατηρήσει το καθεστώς µελών ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης στο οικείο Α.Ε.Ι. ενώ παράλληλα εκτελούσαν αµισθί τα καθήκοντά τους ως Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων ή Ινστιτούτων δεν αναζητούνται και διαγράφονται. Επίσης, διαγράφονται οι τυχόν προσαυξήσεις και δεν εκτελούνται οι σχετικοί καταλογισµοί».

Β] Άρθρο 56§2 του αυτού νομοσχεδίου:

«... Γ) Μετά την παρ. 6 του άρθρου 2 της από 10.9.2015 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου «Κατεπείγουσες ρυθµίσεις για την απρόσκοπτη έναρξη του σχολικού έτους 2015-2016 και την εύρυθµη λειτουργία των σχολικών µονάδων» που κυρώθηκε µε το άρθρο 10 του ν. 4350/2015 (Α΄161), όπως αυτό τροποποιήθηκε µε την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4369/2016 (Α΄33), προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «Οι συµβάσεις που συνάπτονται σύµφωνα µε τις παραγράφους 1 και 2, εξαιρούνται των διατάξεων του προληπτικού ελέγχου νοµιµότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.».

ΣΗΜ: είναι το νομοσχέδιο που υπερψήφισε και η κ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου μετά τη μνημειώδη αγόρευσή της που έπεισε ακόμη και κάθε καλοπροαίρετο ότι η διατήρηση της καρέκλας είναι το άπαν για κάθε πωλητικό!