Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οι... σκάφες αναψυχής, τα τεκμήρια και η "ανάπτυξη".

Από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Άλλων Σκαφών, Παρελκομένων, Εξαρτημάτων, Εμπόρων και Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ ΠΕΕΥ) έλαβα χθες την επιστολή που ακολουθεί, την οποία το διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου απέστειλε προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να πείσει τους επικεφαλής να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την επιβολή τεκμηρίων ακόμη και στις... "σκάφες" αναψυχής. Πολύ καλή η προσπάθεια και ακόμη καλύτερη η επιχειρηματολογία. Ας ελπίσουμε ότι οι αποδέκτες, κατά την ανάγνωση της επιστολής, θα έχουν αφαιρέσει το κερί από τ' αυτιά και την τσίχλα απ' το μυαλό τους...

Αριθ. Πρωτ.: 015/14/ΕΤ       Άγιος Δημήτριος 22 Ιανουαρίου 2014                                                              

Προς : ΠΡΟΣ: κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ
          Πρωθυπουργό
ΚΟΙΝ.: 1. κ. Γιάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
          Υπουργό Οικονομικών
       2. Κα. Όλγα ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
          Υπουργό Τουρισμού
       3. κ. Μιλτιάδη ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
          Υπουργό Ναυτιλίας & Αγαίου
       4. κ. Γιώργο ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ
          Υφυπουργό Οικονομικών
        
ΑΝΑΚ.: Όλα τα μέλη του ΣΕΚΑΠΛΑΣ-ΠΕΕΥ

ΘΕΜΑ: Οικονομικές παράμετροι για μικρά σκάφη αναψυχής.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Άλλων Σκαφών, Παρελκομένων, Εξαρτημάτων, Εμπόρων και Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ-ΠΕΕΥ), με αφορμή τις πρόσφατες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικές με μειώσεις των «τεκμηρίων» για τα αυτοκίνητα που εισηγείται ειδική επιτροπή η οποία συνεστήθη με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, επιθυμεί να θέσει υπόψη Σας τα επόμενα:

Ο κλάδος μας εκπροσωπεί, πανελλαδικά, άνω των τετρακοσίων πενήντα (450) ελληνικών επιχειρήσεων, όπως μεταποιητικές μονάδες κατασκευής λέμβων, φουσκωτών και πολυεστερικών σκαφών, ταχυπλόων σκαφών, μικρών καμπινάτων σκαφών, παρελκομένων αυτών καθώς και όλο το φάσμα των εισαγωγέων, εμπόρων, παροχέων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε ό,τι έχει σχέση με το «μικρό σκάφος - βάρκες» για αναψυχή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Ο αριθμός του συνολικά απασχολούμενου προσωπικού από τα μέλη μας, μέχρι πρόσφατα, ξεπερνούσε τις 15.000, ενώ οι απασχολούμενοι στον κλάδο των σκαφών αναψυχής ο οποίος αποτελεί τη μήτρα (πλωτή οικοδομή) γύρω από την οποία δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός δεκάδων άλλων επαγγελμάτων και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, προσέγγιζαν τις εκατό (100.000) χιλιάδες.

Όπως είναι γνωστό οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης με βάση την κυριότητα σκάφους αναψυχής που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από το έτος 2002, καταργήθηκαν με το ν. 3091/2002 (ΦΕΚ 330 Α΄), για τα σκάφη αναψυχής μήκους μικρότερου από δέκα (10) μέτρα.

Το γεγονός αυτό, προϊόν μακρού διαλόγου με την Πολιτεία, είχε ως αποτέλεσμα, με βάση επίσημα στοιχεία από τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, το διπλασιασμό των λεμβολογήσεων, κατά την επόμενη πενταετία, των σκαφών ολικού μήκους μικρότερου από δέκα (10) μέτρα. Πλέον αυτού δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, δόθηκε σημαντική ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον Φ.Π.Α.

Το έτος 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (Υ.Ν.Α.), λεμβολογήθηκαν 11.112 μικρά σκάφη μήκους μικρότερου από δέκα μέτρα.  

Από το επόμενο, και εφεξής, έτος 2008 άρχισαν οι γνωστοί αφορισμοί από την Πολιτεία και τα Μ.Μ.Ε. για τους «σκαφάτους» στους οποίους συμπεριέλαβαν και τους βαρκάρηδες, θεσμοθετήθηκε η επαναφορά του τεκμηρίου ακόμη και για τις βάρκες και το συνακόλουθο αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει η σταδιακή πτώση η οποία κατά το προηγούμενο έτος κορυφώθηκε και άγγιξε το 89%.

Το γεγονός αυτό βέβαια, όπως προκύπτει από αναλυτική-υπολογιστική μελέτη του Συνδέσμου μας, είχε (και εξακολουθεί να έχει) και το δυσμενές, για τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτέλεσμα να χάνει δηλ. ετησίως έσοδα πάνω από 55 εκατομμύρια Ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατομμύρια αφορούν στον ΦΠΑ.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τα Λιμεναρχεία αποδεικνύουν ότι ποσοστό 92% των λέμβων μήκους 5 μέτρων που λεμβολογούνται κάθε χρόνο, είναι ελληνικής κατασκευής με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την απασχόληση.
Οι πωλήσεις μας και η παροχή υπηρεσιών των μελών μας είναι στο απόλυτο μηδέν με μηδενική επίσης παραγγελιοληψία για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι Τράπεζες μας αποκλείουν από οιαδήποτε χορήγηση κεφαλαίων κίνησης ενώ η προεξόφληση αξιογράφων γίνεται με δυσκολία και σε χαμηλότερα ποσοστά.

Οι αμοιβές του απασχολούμενου προσωπικού καταβάλλονται με δυσκολία, η αναπόφευκτη δε μείωση των θέσεων εργασίας δημιουργεί εκρηκτικό εργασιακό περιβάλλον.

Πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

Μεγάλος επίσης αριθμός συναδέλφων ασφυκτιούν από τα χρέη τους.

Ο ιδιοκτήτης βάρκας μετονομάσθηκε από βαρκάρης σε «σκαφάτος».

Πως είναι δυνατόν η ψαρόβαρκα των τριών (3) μέτρων ολικού μήκους που χρησιμοποιείται για ερασιτεχνικό ψάρεμα με καθετή και συνακόλουθα η αγάπη για τη θάλασσα να θεωρείται τεκμήριο και χλιδή από την Πολιτεία και κατά συνέπεια απευκταία δραστηριότητα;

Το 80% των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονταν στην Ελλάδα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 έχουν «μετεγκατασταθεί», πλέον, στην Κροατία και την Τουρκία, δύο χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού.

Δυστυχώς η χώρα μας χάνει και αυτήν την ευκαιρία να γίνει το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού!!!!!!

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Θεωρούμε ότι Πολιτεία και φορείς θα πρέπει να ενώσουν/με τις δυνάμεις τους/μας για την αναστροφή του κλίματος που επικρατεί στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός μικρού σκάφους να αποκαλείται «σκαφάτος» και να θεωρείται «λαμόγιο» ή φοροφυγάς. Θεωρούμε ως επιβεβλημένη ενέργεια την απενοχοποίηση των ιδιοκτητών μικρών σκαφών αναψυχής που a priori θεωρούνται οικονομικά εύρωστοι με αποτέλεσμα να προσπαθεί ο καθένας να απαλλαγεί από το σκάφος του και ο κλάδος των κατασκευαστών & παροχής υπηρεσιών σκαφών στην Ελλάδα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάρρευση. Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα έπρεπε η κατοχή ενός μικρού σκάφους να θεωρείται δεδομένη και να μην φορολογείται καθόλου.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Να συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία του ΥΠ.ΟΙΚ., ειδική επιτροπή από εκπροσώπους και των συναρμόδιων Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού καθώς και του Συνδέσμου μας. Έργο της επιτροπής να είναι η εξέταση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με το σκάφος αναψυχής της αντικειμενικής δαπάνης συμπεριλαμβανομένης με στόχο την προσαρμογή των οικείων διατάξεων στη σημερινή πραγματικότητα και απαιτήσεις.

Εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή των Ελλήνων του σχεδίου νόμου με τίτλο «Τουριστικά πλοία αναψυχής» που με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είχε αναρτηθεί την 19/11/2013 στο www.opengov.gr , θεωρούμε ότι η συγκρότηση της επιτροπής και η περάτωση του έργου της θα πρέπει να συντελεσθεί το συντομότερο έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να αποτελέσουν, ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού.

Αναμένοντας τις όποιες αποφάσεις Σας,

Διατελούμε με τιμή
Για το Δ.Σ./ΣΕΚΑΠΛΑΣ - ΠΕΕΥ


Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας
Γ. Κρανίτης                              Γ. Βαλλιανάτος