Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κατάργηση ατομικών αδειών ερασιτεχνικής αλιείας και αδείας ερασιτεχνικού αλιευτικού σκάφους.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Φωτογραφίες : Μπάμπης Κωνσταντάτος.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βρβιτσιώτης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών.Στη σημερινή (21 Νοεμβρίου 2013) συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μάθαμε ότι με το νέο υπό ψήφιση Κανονισμό καταργούνται οι ατομικές άδειες ερασιτεχνικής αλιείας και οι άδειες ερασιτεχνικού αλιευτικού σκάφους. Αν δεν είχα ακούσει με τ' αυτιά μου τον ίδιο τον Υπουργό να ανακοινώνει αυτή την αλλαγή, δεν θα το πίστευα! Καταργείται επίσης η υποχρεωτική δήλωση απόπλου και κατάπλου για τα σκάφη αναψυχής που έχουν νηολόγιο. Στο εξής οι κάτοχοι τέτοιων σκαφών θα έχουν την υποχρέωση να θεωρούν τα έγγραφά τους στα κατά τόπους Λιμεναρχεία μία μόνο φορά τον χρόνο.

Έτσι, στο εξής, όλοι όσοι επιβαίνουν σε σκάφη αναψυχής θα μπορούν να ψαρεύουν ελεύθερα με τα αλιευτικά εργαλεία που επιθυμούν, τηρώντας βεβαίως τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος όσον αφορά τις ποσότητες των αλιευμάτων, χωρίς να πρέπει να εφοδιαστούν, αυτοί και τα σκάφη στα οποία επιβαίνουν, με ατομικές άδειες ερασιτεχνικής αλιείας και άδεια ερασιτεχνικού αλιευτικού σκάφους αντιστοίχως. Είναι φανερό ότι η νέα ρύθμιση θα απαλλάξει τους λάτρεις του ψαρέματος από χρονοβόρες και οικονομικά ασύμφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ οι λιμενικοί υπάλληλοι, που ήταν μέχρι τώρα επιφορτισμένοι με την έκδοση αυτών των αδειών, θα καλύψουν άλλες ανάγκες της Υπηρεσίας τους.

Ένα γενικότερο πλάνο από την σημερινή συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου με τους εκπροσώπους των μ.μ.ε. Αύριο θα αναφερθώ και σε άλλα θέματα που ετέθησαν στον Υπουργό από τον υπογράφοντα και που έχουν να κάνουν με τις ράμπες καθέλκυσης σκαφών, την πιθανολογούμενη περικοπή δρομολογίων των πλοίων στις άγονες γραμμές του Αιγαίου, κυρίως δε αυτή που εξυπηρετεί τα νησιά Κάσο και Κάρπαθο, τις καταγγελίες για την απόρριψη τοξικών αποβλήτων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, την ακινητοποίηση των πλωτών λιμενικών μέσων εξ αιτίας της έλλειψης κονδυλίων για την προμήθεια καυσίμου, αλλά και βλαβών στα σκάφη ή στους κινητήρες, και την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα των μηχανοτρατών που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους παράκτιους αλιείας και τα αλιευτικά αποθέματα.