Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

EURO 5 : Ήταν στραβό το κλίμα...

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος (με παροχή πληροφοριών από τον κ. Ν. Καστρίτη).

Δεν μας έφταναν τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα που μας επέβαλλε η τρόϊκα, συνηγορούσης βεβαίως και της ντόπιας, πλην όμως αποικιακής, "σοσιαληστ(ρ)ικής" κυβέρνησης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το τέρας της γραφειοκρατίας, που συνοδεύεται πάντοτε από τον άκαμπτο και σε χειμερία νάρκη ευρισκόμενο κρατικό μηχανισμό.

Όλοι, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει για τα αυτοκίνητα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία Euro 5 και έχουν ανάλογη μεταχείριση κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα. Μια οδηγία που εξέδωσε η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Μηχανολογικού Εξοπλισμού, που εδρεύει στην Γερμανία, και η οποία είχε ορίσει σαν τελική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2010, μέχρις ότου οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές αντιρρυπαντικών κινητήρων.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, όμως, τα οχήματα των οποίων ήταν ταξινομημένα στην κατηγορία Euro 4 και έβλεπαν ότι δεν θα μπορούσαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2010 να αλλάξουν ολόκληρο τον βιομηχανικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τους ώστε να προσαρμοστούν στη νέα Οδηγία,  απευθύνθηκαν στην Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Μηχανολογικού Εξοπλισμού και ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2011, η οποία τελικώς και τους εδόθη.

Αυτό το έγγραφο της παράτασης, που εξέδωσε για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Μηχανολογικού Εξοπλισμού,  κοινοποιήθηκε σε όλα τα υπουργεία Συγκοινωνιών των Ευρωπαϊκών χωρών και κατετέθη, εν συνεχεία, και στο Ελληνικό Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από τους Έλληνες εισαγωγείς αυτοκινήτων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Απέμενε να ενημερωθεί και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε την υποχρέωση να αποδεχθεί την παράταση εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ταξινόμηση των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στην κατηγορία Euro 5 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2011.

Καθώς όμως τίποτε δεν προχωρεί κανονικά σ' αυτή τη χώρα, έτσι κι' αυτή η ιστορία κόλλησε στα βαρειά γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην δυσκαμψία των υπευθύνων, με αποτέλεσμα οι Έλληνες εισαγωγείς αυτοκινούμενων τροχόσπιτων να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα οχήματα που είχαν παραγγείλει και είχαν ήδη έρθει από το εξωτερικό, επειδή το Υπουργείο Οικονομικών τα είχε εντάξει στην κατηγορία Euro 4, βάσει της οποίας τα ποσά για τα τέλη ταξινόμησης, που έπρεπε να καταβληθούν για τον εκτελωνισμό τους, ήταν ασύμφορα!

Τελικώς, μετά από παρέμβαση των εισαγωγέων αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, συνεννοήθηκαν τα δύο υπουργεία (Μεταφορών και Οικονομικών), έφθασε το σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών, το υπέγραψε η υπεύθυνη υπάλληλος και προωθήθηκε εν συνεχεία στον Προϊστάμενο της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ. Τελωνειακών Ρυθμίσεων, τον κ. Ασημακόπουλο, ο οποίος είπε ότι το υπέγραψε και χρειαζόταν μόνο η τελική υπογραφή των κ.κ. Σαχινίδη και Κουσελά (υφυπουργοί του Υπουργείου Οικονομικών).

Σε αναμονή λοιπόν των τελικών υπογραφών και της απελευθέρωσης του μπλοκαρισμένου κλάδου των εισαγωγέων αυτοκινούμενων τροχόσπιτων... Για την ιστορία πάντως, έχει κυκλοφορήσει εγκύκλιος για την κατ' εξαίρεσιν ταξινόμηση των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων που ανήκουν στην κατηγορία Euro 4 μέχρι τις 29 Ιουνίου 2011. (Αυτή η εγκύκλιος αφορά τα καινούργια αυτοκινούμενα τροχόσπιτα).

Υ.Γ. Να διευκρινιστεί ότι, σύμφωνα με τους νέους πίνακες, όπου αναφέρονται τα ποσοστά τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων της κατηγορίας Euro 5, το ποσοστό τέλους ταξινόμησης ενός καινούργιου αυτοκινούμενου τροχόσπιτου, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2011, στην περίπτωση που δεν ρυθμιζόταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, θα ήταν το ήμισυ αυτού που θα έπρεπε να καταβάλλει ο εισαγωγέας ενός καινούργιου ι.χ. επιβατικού αυτοκινήτου. Ήτοι : για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με κυβισμό κινητήρα 2000 cc και άνω : 71%! (142% για τα ι.χ. επιβατικά αυτοκίνητα).

Μέχρι πρότινος,πάντως, αλλά και μέχρι τις 29 Ιουνίου του 2011, το ποσοστό τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα της κατηγορίας Euro 4, θα είναι 25% (50% για τα ι.χ. επιβατικά αυτοκίνητα).