Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οργανωμένα camping με αστέρια!

Τα κάμπινγκ θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων. Δηλαδή, θα είναι πέντε αστέρων, τεσσάρων, τριών, δύο και ενός αστέρα, βάσει ενός συστήματος υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογικών κριτηρίων. Για την κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων θα διενεργείται αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα είναι μηχανικός. Παράλληλα, τα κάμπινγκ θα λαμβάνουν, πλέον, και "ειδικό σήμα λειτουργίας" από τον ΕΟΤ, ανάλογο με αυτό των ξενοδοχειακών μονάδων.

Για την δημιουργία κάμπινγκ απαιτείται υποχρεωτικά έκταση τουλάχιστον οκτώ στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εντός ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία κάμπινγκ απαιτούν την έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου και την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης. Με άλλα λόγια, το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί κάμπινγκ πρέπει να βρίσκεται πλησίον οδικών αρτηριών, από τις οποίες η προσπέλαση θα είναι εύκολη με δρόμους βατούς, πλάτους τουλάχιστον 5,5 μέτρων. Επίσης, το οικόπεδο δεν πρέπει να γειτνιάζει με νεκροταφεία, έλη, οχλούσες βιομηχανίες, νοσοκομεία, σχολεία, βουστάσια, λατομεία, ελαιουργεία και ακάλυπτους αποχετευτικούς αγωγούς.

Τα κάμπινγκ που ήδη λειτουργούν πρέπει μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) να υποβάλουν αίτηση για κατάταξη σε κατηγορία αστέρων και παραλαβή του ειδικού σήματος λειτουργίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 155/2011 γνωμοδότησή τους (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Λιάκουρας) έκριναν νόμιμες τις διατάξεις του επίμαχου διατάγματος. Αντίθετα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διαγραφεί η διάταξη εκείνη του διατάγματος, που προβλέπει την ύπαρξη κοινών κατοικιών εντός των κάμπινγκ, καθώς αυτές δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι κινητές μονάδες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (μέχρι 25 τ.μ.), οι οποίες θα είναι τοποθετημένες πάνω σε ειδικό πλαίσιο με τροχούς και κοτσαδόρους, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνησή τους. Στο κάθε κάμπινγκ θα επιτρέπονται μέχρι 10 κινητές κατοικίες.