Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μάθημα μουσικής, on camera, από τον Βαγγέλη Βλαχάκη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

vaggelis.vlahakisΛίγα πράγματα, σαν εισαγωγή, έγραψα για τον Βαγγέλη Βλαχάκη στο βίντεο της συνέντευξης του Δημήτρη Καρβέλη http://www.ribandsea.com/face/3651-o-dimitris-karvelis-paizei-manoli-xioti-me-klasiki-kithara.html

Όμως η περιγραφή του υπέροχου αυτού ανθρώπου δεν εξαντλείται σε πέντε γραμμές. Γιατί ο Βαγγέλης Βλαχάκης, εκτός από μουσικοσυνθέτης, παίζει κλασική κιθάρα, παίζει πιάνο και κατασκευάζει συγχρόνως κοσμήματα στην Ελούντα της Κρήτης μαζί με την σύζυγό του Μαρία.

Περιγράφει τα παιδικά του χρόνια, τη μεγάλη του αγάπη για την κιθάρα και πώς κατάφερε να πείσει τον πατέρα του να του αγοράσει μία όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός. "Το είχε ξεχάσει μέσα στα τόσα προβλήματά του", λέει ο Βαγγέλης για τον πατέρα του, "όταν μια μέρα του το υπενθύμισα και πάλι. "Καλά, θα στην αγοράσω αύριο", του απάντησε εκείνος. Πήγε λοιπόν τότε στη μητέρα του ο νεαρός και τη ρώτησε πότε είναι το αύριο. "Θα κοιμηθείς και όταν ξυπνήσεις θα είναι αύριο", του απάντησε εκείνη. Ήταν τόση η λαχτάρα του να αποκτήσει την κιθάρα, ώστε πήγε αμέσως να κοιμηθεί! Εννοείται ότι μετά από αυτή την αυθόρμητη κίνησή του ο πατέρας του τού αγόρασε πράγματι την επόμενη μέρα την κιθάρα που τόσο ήθελε.

Περιγράφει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής του, που διαδραματιζόταν μεταξύ Ηρακλείου και Αθήνας, τις πρώτες σπουδές του στη μουσική, τη δουλειά σε μαγαζί της Πλάκας, τα ξημεροβραδιάσματα, την κόπωση, τα ξενύχτια, την έλλειψη χρόνου προκειμένου να μελετήσει, και το τρομερό άγχος του, που του στοίχισε, σύμφωνα με τους γιατρούς, την ατροφία των μυών του αριστερού του χεριού! Ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα με το όνομα "πολλαπλό κινητικό μπλοκ αγωγιμότητας". Αυτή ήταν και η αιτία που η μεγάλη του αγάπη για την κλασική κιθάρα έχασε από τη μια στιγμή στην άλλη τον τρόπο έκφρασής της.

Τον ρώτησα πώς γίνεται πολλοί μουσικοσυνθέτες να χάνουν την ακοή ή την όρασή τους και μου απάντησε. "Δίνουν νομίζω την ψυχή τους σ' αυτό που αγαπούν και παραμελούν την υγεία τους. Ο Μπετόβεν, παραδείγματος χάριν, έχασε την ακοή του γιατί βουτούσε το κεφάλι του στο κρύο νερό προκειμένου να μείνει ξύπνιος για να μπορέσει να συνεχίσει να συνθέτει! Εγώ δεν συγκρίνομαι βεβαίως με τον τεράστιο εκείνο συνθέτη, αλλά ωστόσο έκανα το ίδιο λάθος. Παραμέλησα την υγεία μου. Δεν βρέθηκε ένας έστω να μου πει ότι η υπερκόπωση και το άγχος θα μπορούσαν να μου στοιχίσουν το αριστερό μου χέρι!".

Ακούστε όμως τον ίδιο τον Βαγγέλη Βλαχάκη, στη συζήτηση που είχα μαζί του στο κατάστημα-εργαστήριο που διατηρεί με τη σύζυγό του Μαρία στην Ελούντα. Μια συζήτηση που εξελίχτηκε σε ένα μάθημα μουσικής on camera, και όχι μόνο. Ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι το βίντεο της συζήτησής μας είναι χωρίς λόγο μακροσκελές. Είναι αλήθεια ότι το σκέφτηκα κι' εγώ αυτό στην αρχή. Ακούγοντας όμως την συζήτηση εκείνη για δεύτερη φορά, έκρινα πως δεν έπρεπε να αφαιρέσω τίποτε!