Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τάκης Σάρδης. Ο σημερινός αντιδήμαρχος Κιμώλου υπήρξε ο πρώτος ραδιοπειρατής του Πειραιά!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος Κιμώλου Τάκης Σάρδης υπήρξε ο πρώτος ραδιοπειρατής στον Πειραιά! Αεικίνητος, πανταχού παρών, αποτελεσματικός, επικοινωνιακός. Αυτός είναι ο αντιδήμαρχος Κιμώλου Τάκης Σάρδης τον οποίον είχα τη χαρά να γνωρίσω κατά την διάρκεια των δύο προσφάτων επισκέψεών μου στην Κίμωλο με την ευκαιρία της Αποστολής του "Ναυτίλου" στο κάτασπρο νησί των Κυκλάδων. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι ο Τάκης Σάρδης, γέννημα θρέμμα του Πειραιά, από Κιμωλιάτες γονείς, και συνομήλικός μου (πέντε μόλις χρόνια μας χωρίζουν) υπήρξε ο πρώτος ραδιοπειρατής στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λιμανιού της χώρας, με έναν πειρατικό ραδιοσταθμό που άκουγε στο όνομα GKT, βγαλμένο από τα αρχικά των ονομάτων αυτών που τον δημιούργησαν (Γιώργος, Κρηνιώ, Τάκης).

Τον άκουγα να μου περιγράφει πώς ξεκίνησε εκείνη η πρώτη προσπάθεια, να βγάλει τη φωνή του στα μεσαία των ερτζιανών, και θυμήθηκα τα όμορφα εκείνα χρόνια που οι ραδιοπειρατές φύτρωναν στις γειτονιές κρυφά, καμουφλάροντας τις συρμάτινες κεραίες τους στις ταράτσες των σπιτιών για να μην τις πιάσει το μάτι του μπάτσου που θα εφορμούσε στο σπίτι του πειρατή για να τις ξηλώσει.

Θυμήθηκα πώς οι ραδιοπειρατές έπαιρναν τα "ραβασάκια" των κοριτσιών, για αφιερώσεις τραγουδιών, και έβγαζαν πού και πού κάποιο γκομενάκι, πράγμα δύσκολο εκείνα τα χρόνια που ακόμη και ένα φιλί στο μάγουλο ήταν μεγάλη υπόθεση!

Τον έπιασαν την πρώτη φορά, γλύτωσε το κρατητήριο, επειδή δεν σύχναζε στα σφαιριστήρια και στα ποδοσφαιράκια, και αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τον σταθμό. Τον ξανάνοιξε, λίγα χρόνια αργότερα, μέχρι που το '67 τον τσάκωσαν και πάλι και, επειδή δεν βρήκαν τον πομπό, πήραν ένα φάρο με αλεξικέραυνο που βρήκαν στην ταράτσα νομίζοντας πως ήταν κεραία εκπομπής!

Όμορφα χρόνια, μονολογεί ο Τάκης, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον σύλλογο των απανταχού Κιμωλίων "Η Οδηγήτρια" και στη συνέχεια ήρθε στην Κίμωλο όπου ασχολήθηκε με τα κοινά και σήμερα είναι αντιδήμαρχος. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ο "μπαλαντέρ" του Δήμου Κιμώλου. Αεικίνητος, πανταχού παρών, αποτελεσματικός, επικοινωνιακός. Δεν συναντάς εύκολα τέτοιους ανθρώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χάρηκα πολύ που τον γνώρισα.