Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στέλιος Περιστεράκης. Ο σεμνός καπετάνιος του "Άρτεμις" της "Hellenic Seaways" και των Δυτικών Κυκλάδων.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο καπτα Στέλιος Περιστεράκης στη γέφυρα του "Άρτεμις". Δυσκολεύτηκα να πείσω τον σεμνό και χαμηλών τόνων πλοίαρχο του "Άρτεμις" της "Hellenic Seaways" Στέλιο Περιστεράκη να συζητήσουμε μπροστά στον φακό της βιντεοκάμερας. Δέχθηκε, τελικώς, λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά που δίνει ζωντανή συνέντευξη. "Μου έκανες κλικ", λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας τον λόγο που τον έκανε να ενδώσει στο αίτημά μου.

Τα επτά τελευταία χρόνια ο καπτα Στέλιος είναι το μόνιμο τιμόνι του "Άρτεμις" εξυπηρετώντας τους λιγοστούς Στη βαρδιόλα δίνοντας εντολές για το ρεμέτζο.κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το ευέλικτο σκαρί του "Άρτεμις" υπακούει στις εντολές του πάντοτε ήρεμου καπτα Στέλιου και ρεμετζάρει στα δύσκολα λιμάνια της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και των άλλων νησιών, λες και είναι... αυτοκίνητο, κάνοντας τον καπετάνιο του ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους που περιμένουν με αγωνία  φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών που όλοι τους ξεχνούν.
Ο καπτα Στέλιος Περιστεράκης βραβεύτηκε ως ο ναυτικός της χρονιάς το 2011 από την Lloyds.Βραβευμένος το 2011 από την LLoyds ως ο ναυτικός της χρονιάς, σε επίσημη τελετή των Greek Shipping Awards για τις διασώσεις ανθρώπων που κινδύνευσαν στη θάλασσα, ο καπτα Στέλιος λέει με μετριοφροσύνη : "Η βράβευση αυτή ήταν μια δικαίωση για τις προσπάθειές μου, μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω, ενώ στο πρόσωπό μου θεωρώ ότι βραβεύτηκαν όλοι οι Έλληνες ναυτικοί".

Ευχαριστούμε τον καπτα Στέλιο Περιστεράκη και το πλήρωμα του "Άρτεμις" για την ζεστή φιλοξενία και την "Hellenic Seaways" για την δυνατότητα που μας έδωσε να επισκεφτούμε τα νησιά Σίκινο και Φολέγανδρο.