Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο καπταν Δημήτρης Λαδάς μιλάει χωρίς περιστροφές για τον "Κορνάρο" και τα "λιμάνια" του Αιγαίου.

Σχόλια - Κάμερα - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο καπταν Δημήτρης Λαδάς του "Βιτσέντζος Κορνάρος".Έγινε, προσφάτως, το επίκεντρο των μέσων της μαζικής μας αποχαύνωσης και μπήκε στο στόχαστρο κάποιων όψιμων "καπεταναίων" των καφενείων εξ αιτίας της προσάραξης του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος" στον προσήνεμο μώλο του "λιμανιού" της Κάσου. Ο λόγος για τον καπταν Δημήτρη Λαδά, τον έμπειρο καπετάνιο και εξαιρετικό Άνθρωπο, ο οποίος από το 1979 οργώνει με εμπορικά πλοία τις θάλασσες του πλανήτη και από τα τέλη της δεκαετίας του '80 ολόκληρο το Αιγαίο με ποστάλια ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Το "Βιτσέντζος Κορνάρος" της ΛΑΝΕ - θυγατρική της ΑΝΕΚ LINES - αντικαθιστά εδώ και μερικές εβδομάδες το "Πρέβελης", που περνάει την ετήσια συντήρησή του, εξυπηρετώντας, εναλλάξ, μαζί με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, και την δύσκολη γραμμή της Κασοκαρπαθίας. Επιστροφή στον Πειραιά από Κάσο και Κάρπαθο την Τρίτη το πρωί στις 8, απόπλους για Κύθηρα - Αντικύθηρα - Καψάλι στις 10, επιστροφή στον Πειραιά την Τετάρτη και απόπλους το απόγευμα της ίδια ημέρας για Σαντορίνη, Ανάφη, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο και τούμπαλιν! Το δύσκολο εγχείρημα των "άγονων" γραμμών που, δυστυχώς, δεν αναγνωρίζεται...

Γνωρίζω τον καπταν Δημήτρη Λαδά εδώ και αρκετά χρόνια. Από τότε που τα λέγαμε στη γέφυρα του "Κορνάρος", μαζί με τον Έλληνα "Ρομπέν των Δασών" Γιώργο Κοκκονά, όταν μεταφέραμε στην Κάσο ένα φορτηγό δενδρύλλια για δενδροφύτευση. Τον συνάντησα αργότερα και στα Αντικύθηρα, τότε που βρισκόμουν στο ξεχασμένο κομμάτι της Νομαρχίας του... Πειραιά για τις ανάγκες ενός ταξιδιωτικού άρθρου. Ήταν τότε που, εκτός από την κυβερνητική του δεινότητα, γνώρισα και την ανθρώπινη πλευρά του. Ένα ταψί λουκουμάδες κάθε Πέμπτη για να γλυκάνει τους ελάχιστους κατοίκους των Αντικυθήρων!

Το Σάββατο του Λαζάρου επιβιβαστήκαμε στο "Κορνάρος" για να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα στο νησί της καπετάνισσας. Είχε προηγηθεί η "μεγάλη εβδομάδα" του καπταν Δημήτρη Λαδά και του πληρώματός του, καθώς ο "Κορνάρος" προσάραξε, εξ αιτίας μιας θυελλώδους ριπής του σορόκου, στον προσήνεμο μώλο του κατ' ευφημισμόν "λιμανιού" της Κάσου. Και τότε άρχισαν τα παράφωνα "τραγούδια" οι κατά φαντασίαν "καπεταναίοι" των καφενείων και των μιτάτων, με "ενορχηστρώσεις" και "απόψεις" στα μέσα κοινωνικής απομόνωσης που δεν αντέχουν σχολιασμού. "Να φύγει το καπετανάκι και να αφήσει να αναλάβουν νεότεροι", ήταν το κακεντρεχές σχόλιο ενός από τους τσάμπα μάγκες "πλοηγούς" που βάζουν το "Saratoga" στην Κάσο με... άσκηση επί χάρτου.

Για να μην επαναλαμβάνομαι όμως, ακούστε τι μου είπε ο καπταν Δημήτρης Λαδάς κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μας στην Κάσο. Μου μίλησε για τα μπάρκα του, για τον αμοιβαίο έρωτα που τον συνδέει με τους κατοίκους των Αντικυθήρων, τις αιτίες που ανάγκασαν το "Κορνάρος" να προσαράξει στα βράχια του λιμενοβραχίονα της Κάσου, τους επικριτές του, τον τρόπο με τον οποίον αποκολλήθηκε το πλοίο με την βοήθεια του Γιώργου Μανούσου και του "Kasos Princess", για τους προβλήτες του Αιγαίου, όπως αποκαλεί τα κατ' ευφημισμόν "λιμάνια" των νησιών, την έγκαιρη επισήμανση που αυτός, άλλοι πλοίαρχοι αλλά και ο πράκτορας της Κάσου Μανώλης Μανούσος είχαν κάνει στον τότε Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη για το πόσο επικίνδυνο θα ήταν στο μέλλον το λιμάνι της Κάσου μετά την ολοκλήρωση του προσήνεμου μώλου, την επιθεώρηση του Νηογνώμονα και την απροσδόκητη έκταση που πήρε ένα ανύπαρκτο θέμα στον Δήμο της Κάσου.

Ποιο ήταν το θέμα αυτό; Ο Νηογνώμονας, για άγνωστο λόγο, έδειξε το βίντεο της επιθεώρησης των υφάλων του πλοίου στον Δήμο, με αποτέλεσμα η Δήμαρχος να τηλεφωνήσει στον καπετάν Δημήτρη Λαδά και να του πει πως θα τον θεωρήσει υπεύθυνο σε περίπτωση ρύπανσης και δυσφήμισης του λιμανιού της Κάσου! Βεβαίως ο "Κορνάρος" απέπλευσε προς Κάρπαθο, Ρόδο και Πειραιά με ίδιες δυνάμεις, παίρνοντας μαζί τον δύτη και τους επιθεωρητές του Νηογνώμονα...