Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σε καινοτόμο λύση για τα απορρίμματα το φετινό βραβείο του Tedx

Πηγή : http://www.inews.gr/242/se-kainotoma-lysi-gia-ta-aporrimmata-to-fetino-vraveio-tou-Tedx.htm

Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός "Call to Innovation" - της παράλληλης δράσης του "Tedx Academy" -  αναδεικνύοντας νικητή τον Γιάννη Μουργή, 23 ετών, απόφοιτο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ζει στην Καλαμάτα. Οι 6 συνολικά υποψήφιοι που έφθασαν στον τελικό, παρουσίασαν ζωντανά στο κοινό και στην κριτική επιτροπή τις προτάσεις τους, σε ειδική εκδήλωση, στο Μουσείο Μπενάκη.

Η ιδέα του Γ. Μουργή λέγεται "Οrganery" και αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων με τρόπο καινοτόμο και αποδοτικό. Η πρόταση αφορά στην ολοκληρωμένη συνοικιακή κομποστοποίηση με «έξυπνους» κάδους διαχείρισης που αναγνωρίζουν ψηφιακά το οργανικό DNA των απορριμμάτων. Επίσης, δίνονται κίνητρα για συμμετοχή στη διαδικασία, αφού το σύστημα επιστρέφει εμπράκτως πολλαπλά οφέλη σε κάθε συμμετέχοντα που ακολουθεί τους κανόνες (π.χ. εξαργύρωση πόντων με εκπτωτικά κουπόνια σε super markets). Οι στόχοι των εμπνευστών της ιδέας είναι:

- Η έναρξη ενός νέου μεγάλου παιχνιδιού για όλους τους πολίτες, το παιχνίδι της συλλογικής κομποστοποίησης με πόντους.
- Η εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές εφαρμογές μετρήσιμου αποτελέσματος σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού.
- Η έμπρακτη χρηματική, κοινωνική και ηθική επιβράβευση των πολιτών που κομποστοποιούν και η αποθάρρυνση όσων δεν το κάνουν σωστά.
- Η μείωση ή εξάλειψη του κόστους διαχείρισης και συγκομιδής απορριμμάτων κάθε δήμου.
- Η μείωση των εκπομπών ρύπων CO2, από την ανεξέλεγκτη ταφή ή καύση των απορριμμάτων.
- Η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής γης, συμπεριλαμβανομένου των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο Γιάννης Μουργής θα φοιτήσει για 10 εβδομάδες στο Singularity University, στη Silicon Valley. Εκεί, μαζί με 80 ακόμη νικητές από παρόμοιους διαγωνισμούς που διεξάγονται σε 30 χώρες, θα εκπαιδευτεί στις εφαρμοσμένες τεχνολογίες που θα βγουν στην αγορά στα επόμενα 10 χρόνια και θα διδαχθεί πώς να μετατρέψει την ιδέα του σε πράξη.

Η κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις 6 ιδέες που έφτασαν στον τελικό αποτελείτο από τους:

Κωνσταντίνα Νικήτα-Καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Διομήδη Σπινέλη-Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γιώργο Γραμματικάκη-Καθηγητή και συγγραφέα.
Ζαφείρη Πολίτη-Διευθυντή R&D Raycap.
Σωτήρη Μπαντά-Συνιδρυτή και Τεχνικό Διευθυντή της Helic Inc.
Ανδρέα Ραπτόπουλο-Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Matternet Inc και απόφοιτο του Singularity University.

Η Νίκη Συροπούλου Curator και διοργανώτρια του "TEDx Academy" και της πρωτοβουλίας "Call to Innovation" «Μία ιδέα για 1.000.000 Έλληνες» δήλωσε:

«Είμαστε ευτυχείς που το TEDx Academy, με τη βοήθεια των υποστηρικτών του, θα δώσει τη δυνατότητα σε μια ελληνική ιδέα και ένα ελληνικό μυαλό να εκτεθεί στις τεχνολογίες αιχμής και στην καινοτόμα σκέψη που κυριαρχεί στη Silicon Valley και τη NASA ώστε να έρθει πίσω στην Ελλάδα για να την εφαρμόσει».

 

Σχόλιο του "Rib and Sea".

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα τμήμα της παρουσίασης των προτάσεων των έξι συμμετεχόντων, οι οποίοι έφθασαν στον τελικό, και να μιλήσω με την κυρία Νίκη Συροπούλου, Curator και διοργανώτρια του "TEDx Academy" και του ανοιχτού διαγωνισμού "Call to Innovation".

Έχοντας στο μυαλό μου την υποβολή και την απόρριψη της αίτησης του Μιχάλη Καλογεράκη στον ανοιχτό διαγωνισμό "Call to Innovation" του "TEDx Academy", θέλησα να καταλάβω γιατί η αίτησή του όχι μόνο δεν ελήφθη υπ' όψιν από την Επιτροπή, αλλά ούτε καν απαντήθηκε, προκειμένου να πληροφορηθεί και ο ίδιος τους λόγους απόρριψης της καινοτόμου πρότασής του για την παραγωγή δωρεάν θερμαντικής ενέργειας και καυσίμου από το νερό.

Σκοπίμως δεν ανέφερα βεβαίως το όνομά του στην κυρία Συροπούλου, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός είχε ήδη ολοκληρωθεί και δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί κάποιο θέμα. Αναλογιζόμενος ωστόσο, εκ των υστέρων, και έχοντας δει και ακούσει τις προτάσεις των έξι συμμετεχόντων οι οποίοι έφθασαν μέχρι τον τελικό, διερωτώμαι με ποια κριτήρια απερρίφθη η πρόταση του Μιχάλη Καλογεράκη, η επιτυχής εφαρμογή της οποίας δεν θα ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός εκατομμυρίου μόνο Ελλήνων αλλά, ίσως, και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Δείτε και ακούστε, στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί, πώς απάντησε η κυρία Συροπούλου στο ερώτημά μου ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των προτάσεων των υποψηφίων και σκεφτείτε γιατί δεν εγκρίθηκε η πρόταση του Μιχάλη Καλογεράκη για παραγωγή δωρεάν θερμαντικής ενέργειας και καυσίμου από το νερό. Μήπως η ιδέα του δεν είναι καινοτόμος και αυθεντική; Μήπως η εφαρμογή της δεν θα ωφελήσει, αν όχι όλους τους Έλληνες, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από αυτούς; Ή μήπως ο Μιχάλης Καλογεράκης δεν είναι ένας άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και δεν έχει γνώσεις;

Μήπως, άραγε, δεν εγκρίθηκε η ιδέα του γιατί η δωρεάν παραγωγή θερμαντικής ενέργειας και καυσίμου από το νερό δεν άρεσε στους Αμερικανούς που καταβάλλουν και τα χρήματα αυτής της υποτροφίας; Λέω τώρα εγώ, μήπως;

Ιωσήφ Παπαδόπουλος