Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πρόσωπα

Πρόσωπα

Βασιλική Βούτζαλη. Επιλογή ζωής το ποδήλατο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

vasiliki.voutzali30jpgΑν δει κανείς τη Βασιλική Βούτζαλη, ντυμένη με την λευκή φόρμα της νοσηλεύτριας, είναι αδύνατον να πιστέψει ότι αυτή η λεπτή, μικροκαμωμένη κοπέλλα που δίνεται ολόψυχα στα μικρά παιδιά που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του "ΙΑΣΩ Παίδων", έχει συμμετάσχει σε αγώνες ποδηλασίας μήκους χιλιάδων χιλομέτρων! Όχι χιλιάδων χιλιομέτρων στο σύνολο των αγώνων στους οποίους έχει συμμετάσχει, αλλά σε κάθε έναν από τους μεγάλους διεθνείς  αγώνες ποδηλασίας στους οποίους έχει λάβει μέρος! Τι εννοώ; Πώς θα σας φαινόταν π.χ. αν σας έλεγα ότι η Βασιλική διασχίζει με το ποδήλατό της ηπείρους; Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι έχει λάβει μέρος στον αγώνα των 3.500 περ. χιλιομέτρων που χωρίζει το Λονδίνο από την Κων/πολη; Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι έχει τρέξει στον αγώνα "Indian-Pacific", δηλαδή από την δυτική ακτή της Αυστραλίας μέχρι την ανατολική, καλύπτοντας μια συνολική απόσταση 5.500 περ. χιλιομέτρων;

Περισσότερα...

Το Ποντιακό είναι ένα Εθνικό, Ευρωπαϊκό, Μικρασιατικό και διεθνές ζήτημα.

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη (*) - Σε πρόσφατη ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

charalampidis mixalisΉθελα να πω το εξής. Πρόκειται για ένα μήνυμα με αποδέκτες ένθεν και εκείθεν. Εμφανείς ή κρυφούς.

Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα – γι’ αυτό μίλησα όταν ξεκίνησα αυτόν τον αγώνα που τον δικαίωσε η ιστορία – είναι ένα εθνικό, ευρωπαϊκό, μικρασιατικό και διεθνές ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα για εσωτερική κατανάλωση όπως το σκέπτονται και έγραψαν οι συνήθεις ιστορικά ύποπτοι. Δεν είμαστε το πλέον μαρτυρικό κομμάτι του ελληνισμού που εκφυλίστηκε και παραιτήθηκε από την ιστορία. Δεν είμαστε ένας λαός των μουσείων – για μουσειάκια – αλλά ένας λαός που επιστρέφει στην ιστορία, όπως είπα το 1988 σε μία ιστορική στιγμή σ’ αυτήν την πόλη.

Περισσότερα...

Ο Φιλιππής Ζερβός διατηρεί ζωντανό τον τελευταίο νερόμυλο των Κυθήρων!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

filippis.zervosΚάθε φορά που στα ταξίδια μας συναντώ και συζητώ με ανθρώπους σαν τον Φιλιππή Ζερβό, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μπορώ να βλέπω ακόμη ζωντανή την παράδοση ενός τόπου. Που μπορώ να περπατώ σε μονοπάτια γήϊνων παραδείσων, με νερά που κατηφορίζουν στις πλαγιές του βουνού, καταρράκτες, οργιώδη βλάστηση και πουλιά που μπορούν και θέλουν ακόμη να τραγουδούν.

katarraktisΕίκοσι πέντε σχεδόν νερόμυλοι υπήρχαν κάποτε στην περιοχή του Μυλοποτάμου των Κυθήρων, σύμφωνα με όσα μου είπε ο Φιλιππής. Όλοι δούλευαν και άλεθαν το σιτάρι με τη δύναμη του νερού που έβγαινε, και συνεχίζει να βγαίνει, από τα σωθικά της Κυθηραϊκής γης. Σήμερα, όλοι εκείνοι οι νερόμυλοι κείτονται σε ερείπια και μόνο ο νερόμυλος του Φιλιππή δέχεται τους επισκέπτες που θέλουν να ξαποστάσουν, να πιουν ένα καφέ και να ακούσουν από το στόμα του πρόθυμου Φιλιππή την ιστορία του νερόμυλου και με ποιο τρόπο η ορμή του νερού γυρνούσε κάποτε τις μυλόπετρες.

Περισσότερα...

Το παραδοσιακό καφενείο του Θοδωρή Γρηγοράκη, στα Αρωνιάδικα Κυθήρων, με ηλικία 85 ετών!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kafenio.aroniadikaΟ Θοδωρής Γρηγοράκης είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρωνιάδικων και ο ιδιοκτήτης του μοναδικού παραδοσιακού καφενείου της περιοχής που έχει ηλικία 85 ετών! Τον αναζήτησα, κατά την διάρκεια της πρόσφατης παρουσίας μας στο Τσιρίγο για τις γιορτές του Πάσχα και την Ανάσταση, μετά από προτροπή του καλού μου φίλου Σπύρου Καπίτσα, η σύζυγος του οποίου κατάγεται από το χωριό αυτό των Κυθήρων.

Τον βρήκα, πού αλλού, στο καφενείο του να σερβίρει καφέδες στους θαμώνες και είχα μια όμορφη συζήτηση μαζί του που επεκτάθηκε, εκτός από το παραδοσιακό 85χρονο καφενείο του, και στο χωριό του, τα Αρωνιάδικα, του οποίου εδώ και δέκα χρόνια είναι πρόεδρος. Πρώτοι ιδιοκτήτες του καφενείου οι θείοι της μητέρας του Θοδωρή οι οποίοι, όταν έφυγαν από τη Σμύρνη μετά την Μικρασιατική καταστροφή, έκτισαν το οίκημα στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ο χώρος λειτούργησε στην αρχή σαν καφε-παντοπωλείο.

Περισσότερα...

Ο Θανάσης Καστρίτσιος μιλάει για τον Αβλέμονα. Το πιο όμορφο ψαροχώρι του Αιγαίου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

avlemonasΛέμε συνήθως, όλοι εμείς που έχουμε την τύχη να ζούμε σ' αυτή την ταλαίπωρη, πλην μοναδική, χώρα του πλανήτη και να την ταξιδεύουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ότι κάθε γωνιά της έχει την δική της ομορφιά. Ότι κάθε νησί, κάθε χωριό, έχει το δικό του μοναδικό χρώμα, την δική του προσωπικότητα. Ο Αβλέμονας, όμως, δεν έχει ταίρι! Είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, το πιο καθαρό, το πιο όμορφο, το πιο γραφικό ψαροχώρι του Αιγαίου και, ίσως, ολόκληρης της Μεσογείου!

Κάναμε την αρχή από τον Αβλέμονα, αποβιβαζόμενοι ξημερώματα Σαββάτου του Λαζάρου από το "Βιτσέντζος Κορνάρος" στο Διακόφτι των Κυθήρων, και λίγο έλειψε να μείνουμε εκεί ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα! Δεν θέλαμε να ξεκολλήσουμε! Περιπλανιόμασταν τα πρωϊνά με το παπί στα υπόλοιπα χωριά του Τσιρίγου και το απόγευμα επιστρέφαμε στον Αβλέμονα με τον ελεύθερο χώρο στάθμευσης για το αυτοκινούμενο, με το νερό και το internet σε επάρκεια. Και, στη συνέχεια, περπατούσαμε στα πέτρινα παραθαλάσσια καλντερίμια του, αγναντεύαμε το πέλαγος καθισμένοι σε ένα από τα παγκάκια του ή πίνοντας μια φατουράδα στο στέκι του "Αραχτοπωλείου" με την υπέροχη μουσική, "δημοκρατική" επιλογή του ιδιοκτήτη του γιατί έτσι του αρέσει!

Περισσότερα...