Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οδική βοήθεια για campers.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, που απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, είναι τι θα κάνουν αν και όταν (ο μη γένοιτο) το camper τους ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης ή τροχαίου ατυχήματος. Και τούτο, γιατί οι μεγάλες διαστάσεις των οχημάτων αυτών είναι η κύρια αιτία που οι περισσότερες από τις εταιρείες οδικής βοήθειας που εδρεύουν στην Ελλάδα αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και καλά αν το όχημα ακινητοποιηθεί στην Ελλάδα. Αν η βλάβη ή το ατύχημα συμβεί εκτός Ελλάδος και το camper ακινητοποιηθεί π.χ. στην Σουηδία;

Ένας άλλος λόγος, που οι εταιρείες αρνούνται να προσφέρουν οδική βοήθεια στους κατόχους campers, είναι ότι η κάλυψη αφορά κατά κανόνα το όχημα και όχι τον οδηγό. Εάν π.χ. ο κάτοχος και οδηγός ενός συμβατικού ι.χ. αυτοκινήτου είναι συγχρόνως κάτοχος και οδηγός ενός camper, τότε η οδική βοήθεια θα του παρασχεθεί μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το ακινητοποημένο όχημα είναι αυτό που αναφέρεται στο συμβόλαιο.

Η Γερμανική εταιρεία ADAC είναι γνωστή για την αξιοπιστία και την συνέπειά της σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και για την συνεργασία της με τις κατά τόπους εταιρείες οδικής βοήθειας, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει άμεσα τους συνδρομητές της σε όποιο σημείο της Ευρώπης και αν βρίσκονται. Στην Ελλάδα, π.χ., η ADAC συνεργάζεται με την ΕΛΠΑ. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα για τον οδηγό, ο οποίος είναι συνδρομητής της ADAC, είναι ότι ασφαλίζεται ο ίδιος, ανεξαρτήτως του αυτοκινήτου το οποίο οδηγεί! Ασφαλισμένη δε, στην περίπτωση που είναι έγγαμος, είναι και η σύζυγός του, εφ' όσον οδηγεί και αυτή το camper!

Υπάρχει όμως και κάποια σχετική δυσκολία, στο στάδιο τουλάχιστον της εγγραφής. Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί απεχθάνονται τις ξένες γλώσσες! Ακούνε Αγγλικά και βγάζουν σπυριά! Αυτός είναι ο κύριος αποτρεπτικός λόγος που η εταιρεία αυτή δεν έχει πολλούς συνδρομητές στη χώρα μας! Η ADAC έχει βεβαίως γραφείο εξυπηρέτησης των συνδρομητών της στην Ελλάδα (τηλ. 210 8937777) το οποίο όμως, για την εγγραφή, παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους σε συγκεκριμένη ενότητα της ιστοσελίδας της, όπου υπάρχει η δυνατότητα να δώσουν τα στοιχεία τους στην Αγγλική γλώσσα (!), να επιλέξουν το είδος της οδικής βοήθειας που τους εξυπηρετεί και να εγγραφούν :   http://www.adac.de/mitgliedschaft/adac_membership/default.aspx?ComponentId=8403&SourcePageId=1#ank84037 

Στη συνέχεια η ADAC θα τους αποστείλει ταχυδρομικώς το τιμολόγιο και, αφού αυτό εξοφληθεί, θα τους ταχυδρομήσει την σχετική πλαστική κάρτα του συνδρομητή. Το κόστος για την ετήσια συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 79.50 ευρώ (πρόγραμμα ADAC Plus membership). Λεπτομερή περιγραφή των όρων του συμβολαίου στα ελληνικά μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα των Αφών Ζαμπέτα :

 http://www.zampetas.gr/diafora/ADAC.pdf

Οι Αδελφοί Ζαμπέτα μπορούν μάλιστα να μεσολαβήσουν για την εγγραφή σας στην ADAC, σε περίπτωση που, ακολουθώντας τις πιο πάνω οδηγίες, δεν τα καταφέρετε.