Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εσείς σε ποιο "πανελλήνιο" πρωτάθλημα ταχυπλοίας θα λάβετε μέρος;

Γράφει, χωρίς φόβο και πάθος, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Βρέθηκα χθες (22.2.2014) στο ξενοδοχείο "Fenix" της Γλυφάδας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του φίλου μου Σπύρου Κρητικού, προέδρου του "Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Κέρκυρας", και, μεταξύ μας, καλύτερα να μην πήγαινα! Γιατί; Να γιατί.

Κατ' αρχάς στη συνάντηση έδωσαν το "παρών" από την πλευρά των κατασκευαστών μόνο οι Παύλος Καλογερόπουλος, Ηλίας Καρράς και Γιώργος Νέγκρης (οι δύο τελευταίοι λαμβάνουν συνήθως μέρος στους αγώνες και σαν οδηγοί), ο πρόεδρος του Ο.Φ.Σ.Ε. και ο Χρήστος Γκάτσος εκ μέρους των "Sea Hawks", ο Βαγγέλης Σέρρας, "εκπροσωπώντας" τους οδηγούς, και δύο εκπρόσωποι διαδικτυακών περιοδικών. Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος και νυν συνταξιούχος Δημήτρης Καραγεωργίου και ο απομονωμένος, άνεργος, απροσκύνητος και μοχθηρός δημοσιογράφος Ιωσήφ Παπαδόπουλος. Αυτοί ήμαστε όλοι κι' όλοι! Δεν συνυπολογίζω, βεβαίως, τους εκπροσώπους των τεσσάρων συλλόγων που διοργανώνουν το νέο πρωτάθλημα... βορείου Ελλάδος. Αλλοίμονο αν έλειπαν κι' αυτοί!

Πολύς καυγάς για το τίποτε λοιπόν, με μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα, αλλά ξεκίνησε τελικώς περασμένες επτά, και που μέχρι τις 8 (που αναγκάστηκα αηδιασμένος πια να αποχωρήσω) δεν είχε ακόμη βρεθεί η άκρη, με τον Ηλία Καρρά να μονοπωλεί τη συζήτηση, εκ μέρους των κατασκευαστών, και να εκφράζει τον πόνο του για την άδικη μεταχείριση που είχε από τον Θεουλάκη στη Ρόδο, τον Δημήτρη Καραγεωργίου να προτείνει (αντί προτάσεως) συνάντηση των εμπλεκομένων και μονίμως αντιφρονούντων στο σπίτι του (ελάτε να αγαπηθείτε), τον πρόεδρο του Ο.Φ.Σ.Ε. να διαμαρτύρεται γιατί εάν είχε προσκληθεί επισήμως θα έφερνε στη συνάντηση πολλά από τα μέλη του συλλόγου που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα (αλήθεια, πόσα είναι αυτά;) και τον ακατανόμαστο "επίτιμο" (και άσχετο περί αγωνιστικής ταχυπλοίας) να ικετεύει να ρίξουν τα παλιά ξινά σταφύλια στο πατητήρι της ιστορίας. Έτσι συνηθίζει αυτός. Τα κάνει πρώτα μπάχαλο και μετά ζητάει να ξεχαστούν...

Είναι πάντως γεγονός ότι δεν έχω μετανοιώσει ούτε στιγμή που απέχω τόσα χρόνια από αυτό το τσίρκο, που κάποιοι το έχουν βαφτίσει με το πιασάρικο όνομα "πανελλήνιο πρωτάθλημα", προκειμένου να του δώσουν τη βαρύτητα την οποία, ούτως ή άλλως, στερείται.

Το περιβόητο "πανελλήνιο πρωτάθλημα ταχυπλοίας", λοιπόν, θα διεξάγεται στο εξής σε δύο τεύχη. Ένα στη βόρειο Ελλάδα και ένα στη νότιο. Με τους Οικονόμου, Θεουλάκη και Βενετάκη να ξεχνούν το ξύλο που παρά λίγο να παίξουν πριν από μερικούς μήνες στον αγώνα της Ν. Μάκρης και να δηλώνουν συμμετοχή στο "πανελλήνιο" πρωτάθλημα της Ρόδου, και τους πικραμένους Κερκυραίους, Θεσσαλονικείς και Κατερινιώτες να διοργανώνουν "αντιπρωτάθλημα" βορείου Ελλάδος, με την Ελληνική Λέσχη Ταχυπλοίας να παίζει ρόλο "guest star".

Απεδείχθη, βεβαίως, ότι δικαιώθηκα πανηγυρικώς σε όλα όσα υποστήριζα κάποτε και έγινα κακός, με τον Σπύρο Κρητικό μάλιστα να το επιβεβαιώνει σε μια αποστροφή της ομιλίας του. Και εκεί που είχαμε ένα τσίρκο, με θηριοδαμαστή τον Θεουλάκη στη Ρόδο, τώρα θα έχουμε και δεύτερη έκδοση στη βόρειο Ελλάδα με πρωτεργάτες τους επικεφαλής των πικραμένων συλλόγων της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Κέρκυρας. Από κοντά και η "Ελληνική Λέσχη Ταχυπλοίας" που βλέπει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προσελκύσει και να συσπειρώσει τα αγωνιζόμενα μέλης της και να ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη.

Δεν θα πω τίποτε άλλο. Θα ευχηθώ καλή επιτυχία στους διοργανωτές των δύο "πανελληνίων" πρωταθλημάτων (που, μεταξύ μας, δεν τη βλέπω) και θα δηλώσω, για άλλη μια φορά, ότι το "Rib and Sea" δεν θα καλύψει τις παραστάσεις κανενός περιοδεύοντος θιάσου, είτε στη βόρειο είτε στη νότιο Ελλάδα. Σαν δημοσιογράφος, που σέβεται το όνομα και την πορεία του στον χώρο του φουσκωτού σκάφους και της θάλασσας, γενικότερα, δεν πρόκειται επ' ουδενί να προβάλω στο διαδικτυακό περιοδικό μου το θέατρο αυτό του παραλόγου, που φέρει την ονομασία "πανελλήνιο" πρωτάθλημα ταχυπλοίας, και να το νομιμοποιήσω.

Δεν είναι δυνατόν σε εποχές που σκέφτεται κανείς να ρίξει το φουσκωτό στη θάλασσα, γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα για βενζίνη, να έχουμε ετησίως δυο-τρεις πετσοκομένες ναυτικές εκθέσεις και δύο "πανελλήνια" πρωταθλήματα ταχυπλοίας! Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να τα γράψω έτσι, αλλά δυστυχώς (ή μάλλον ευτυχώς) εγώ δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου...

Όταν αυτοί που ενδιαφέρονται να τρέξουν, χωρίς να έχουν τα κύπελλα, την αυτοπροβολή και το συμφέρον στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, αποφασίσουν κάποτε να ασχοληθούν σοβαρά με το άθλημα και να διοργανώσουν ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα με σοβαρό και γενικώς αποδεκτό Κανονισμό που δεν θα ανακηρύσσει προκαταβολικώς τους "νικητές", εγώ και το "Rib and Sea" εδώ θα είμαστε να τους στηρίξουμε και να τους προβάλουμε.

Αλήθεια, εσείς σε ποιο "πανελλήνιο" πρωτάθλημα θα λάβετε μέρος φέτος;  

Διαβάστε τη γνώμη ενός άλλου συναδέλφου και παλιού οδηγού αγώνων : http://www.ribandsea.com/main/index.php/readers/1412-o-bampis-konstantatos-gia-to-panellinio-protathlima