Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

"Πανελλήνιο" πρωτάθλημα φουσκωτών σκαφών με... 6 συμμετοχές!

Σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Εδώ η χώρα χάνεται κι' αυτοί έχουν τον χαβά τους!

Ο Βαγγέλης Σέρρας προσπάθησε φιλότιμα αλλά τερμάτισε τελικώς στη δεύτερη θέση πίσω απ' τον Λουλουργά.Είχα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω μου όταν έφυγα από τη Ρόδο http://www.ribandsea.com/main/index.php/boats/racing/104-%202009-05-04-18-01-58 και τη Λέρο http://www.ribandsea.com/main/index.php/boats/racing/119-2009-05-28-16-30-37 την αποφράδα εκείνη για την ταχυπλοία χρονιά (Μάϊος 2009). Επειδή όμως έπρεπε να δικαιωθεί το "ποτέ μη λες ποτέ", ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του φίλου αναγνώστη και αρθρογράφου Αρχιμήδη Τουσμάνωφ : "Έχει αγώνες φουσκωτών το Σαββατοκύριακο στη Ν. Μάκρη. Θα έρθεις;". Και πήγα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του φίλου, ελπίζοντας συγχρόνως ότι κάτι θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο από τότε...

Στο μικρό Top Line ο Μανώλης Κτιστάκης. Έφθασα στο λιμανάκι της Ν. Μάκρης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ξημέρωμα σχεδόν Κυριακής. Νωρίς το πρωί ήρθε η πρώτη κρυάδα δια στόματος Χρήστου Γκάτσου. Οι λιγοστές, ούτως ή άλλως, συμμετοχές, είχαν περιοριστεί στον "off shore" αγώνα του Σαββάτου στις τρεις! Ούτε μία παραπάνω! Αιτία η ομαδική αποχώρηση των αθλητών από τα Χανιά εξ αιτίας μιας άδικης ποινής που επεβλήθη στον σύλλογό τους, όπως μου είπε αργότερα ο πρόεδρος του "Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Χανίων" Στέφανος Βενετάκης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει λοιπόν, σκέφτηκα. Μια απ' τα ίδια, αν όχι χειρότερα. Άσε που επιμένουν να χαρακτηρίζουν "off shore" τους αγώνες που διεξάγονται σε απόσταση 200 μέτρων από τις παραλίες που κάνει ο κόσμος μπάνιο!

Ο Σταύρος Λουλουργάς έμεινε από πόδι το Σάββατο,  λλά την Κυριακή τερμάτισε πρώτος.Αναπόφευκτη ήταν βεβαίως η φθίνουσα αυτή πορεία, για μένα τουλάχιστον που έχω ζήσει την ιστορία των αγώνων από την γέννησή τους. Και δεν ευθύνονται σίγουρα γι' αυτό μόνο τα μνημόνια και οι τροϊκανοί. Όταν ο Κανονισμός άγεται και φέρεται, τραβιέται και ξεχειλώνεται ανάλογα με τις ορέξεις αυτών που διαφεντεύουν τις τύχες των πιο ισχυρών συλλόγων στην προσπάθειά τους να καπελλώσουν και να ποδηγετήσουν τον χώρο για λογαριασμό τους, τότε και το ενδιαφέρον για συμμετοχή περιορίζεται, και όλες αυτές οι ευτράπελες συμπεριφορές είναι αναμενόμενες.

Τρίτος στα μεγάλα ο Σταμάτης Νιοκαστρίτης με το μεγάλο Top Line. Ανάξια βεβαίως σχολιασμού η διεξαγωγή του υποτονικού αγώνα της Κύριακής, πόσω μάλλον του Σαββάτου, όπως ανάξια σχολιασμού είναι και η παρωδία της απονομής, με τους δεύτερους να παίρνουν κύπελλο ελλείψει τρίτου, και τους τρίτους ελλείψει τέταρτου! Έξι σκάφη έτρεξαν, όλα μαζί, για το θεαθήναι απλώς και τον "μεγάλο" χορηγό, οι φίλοι του οποίου υποδέχθηκαν, αλλαλάζοντας στη γλύστρα, τον "νικητή" Βαγγέλη Σέρρα. Και όλο αυτό το πανηγύρι στον βωμό μιας αέναης, ανεξήγητης και αδικαιολόγητης διασυλλογικής κόντρας και κάποιων συμφερόντων. Όσο για τις κατηγορίες; Τι είναι αυτό; Πώς να γίνουν κατηγορίες με ανύπαρκτες συμμετοχές;

Θα περιορίσω ως εκ τούτου την αναφορά μου στον αγώνα-παρωδία της Ν. Μάκρης, αναρτώντας ένα σύντομο βίντεο και δύο συνεντεύξεις που δέχθηκαν να μου δώσουν ο Γρηγόρης Οικονόμου, για λογαριασμό του οργανωτή "Sea Hawks Rib Club", και ο Στέφανος Βενετάκης, πρόεδρος του "Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Χανίων".

Βαγγέλης Αποστολόπουλος και υιός στο Smart.Τον έτερο της κόντρας, εκπρόσωπο του "Ροδιακού Ομίλου Ταχυπλόων" Κώστα Θεουλάκη, σε πείσμα των προσταγών της δημοσιογραφική δεοντολογίας, δεν τον ρώτησα. Τι να μου πει άλλωστε; Ό,τι είχε να πει, το είπε στη Ρόδο. Τότε που με κάλεσε να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την "αναβάθμιση" τάχα του Κανονισμού και των αγώνων. Τότε που η Επιτροπή Αγώνα έκανε τα στραβά μάτια στην εξωφρενική συμπεριφορά του Ροδίτη "αθλητή" Χαλκιόπουλου ο οποίος, με το έτσι θέλω, μονοπωλούσε την πρώτη θέση και τα κύπελλα. Γι' αυτό έπεσα απ' τα κεραμίδια όταν άκουσα τον λόγο για τον οποίον ο ΡΟΤΑ ζήτησε την επιβολή ποινής 200 βαθμών στην ομάδα των Χανίων. Επειδή καθυστέρησε, λέει, να ανακοινώσει μέσα στον χρόνο που προβλέπει ο Κανονισμός τους νικητές της δεύτερης αγωνιστικής! Αν έχεις όμως την απαίτηση να εφαρμόζονται οι Κανονισμοί, τότε οφείλεις να τους εφαρμόζεις εσύ πρώτος. Δεν καταπίνεις την κάμηλο και διϋλίζεις τον κώνωπα, ούτε χώνεις το κεφάλι στην άμμο για να κρυφτείς, γιατί απλούστατα ο πισινός σου μένει απ' έξω...

Το όμορφο Sea Quest στα χέρια του Στέργου Γιαννά.Την περιγραφή του αγώνα την αφήνω στους καλούς "συναδέλφους", που δεν έχουν δυστυχώς την πολυτέλεια της αδέσμευτης άποψης. Προέχουν οι διαφημίσεις και τα συμφέροντα των εκδοτών στα έντυπα των οποίων αρθρογραφούν. Τους καταλαβαίνω αλλά δεν τους δικαιολογώ. Είναι πλέον προφανές ότι με το κρυφτό της στρουθοκαμήλου δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα ο θεσμός αυτός να πάρει κάποτε τα πάνω του...

Διευκρίνιση : Εξ αιτίας της αψυχολόγητης και ακατανόητης ενέργειας του "φίλου" μου Νίκου Κολούμπα να διαγράψει όλα τα βιντεάκια που είχα κατά καιρούς τραβήξει και είχε αυτός αναρτήσει στον δικό του λογαριασμό στο YouTube, αναγκάζομαι να τα ξαναμοντάρω και να τα αναρτήσω πλέον σιγά σιγά στον δικό μου λογαριασμό. Αν και δεν ευθύνομαι, ζητώ συγγνώμη από τους φίλους των διαδικτυακών περιοδικών "Rib and Sea" και "Camper Life". Αυτός είναι ο λόγος που τα βιντεάκια των δύο αγώνων (στη Ρόδο και στη Λέρο), που ανέφερα στην αρχή αυτού του άρθρου, δεν εμφανίζονται. Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να τα αναρτήσω και πάλι στη θέση τους.

Όσοι ενδιαφέρεστε πάντως και θέλετε να ακούσετε αλήθειες, σχετικώς με το μαϊμού "Πανελλήνιο" πρωτάθλημα φουσκωτών σκαφών, αλλά και όσα έγιναν στη Ν. Μάκρη, ακούστε όσα λέει ο Γρηγόρης Οικονόμου, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, στη συνομιλία που είχε μαζί μου.

Διαβάστε τώρα τι μου είπε η "πέτρα του σκανδάλου" και πρόεδρος του "Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Χανίων" Στέφανος Βενετάκης και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Ερ. Γιατί πήρες την ομάδα και έφυγες από τους αγώνες του Σαββατοκύριακου στη Ν. Μάκρη Στέφανε;

Απ. Μιλάμε για τον τρίτο και τελευταίο αγώνα του φετινού Πανελληνίου Πρωταθλήματος, που είχε αποφασιστεί να γίνει στην Αθήνα. Οι εξελίξεις ήταν αυτές που μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε. Δεν μπορούσαμε να δεχθούμε μια ποινή, η οποία μας επεβλήθη, και η οποία θεωρήσαμε ότι ήταν άδικη για την ομάδα των Χανίων.

Το φετινό πρωτάθλημα είχε εξελιχθεί ομαλά, μέχρι και την αγωνιστική των Χανίων. Υπήρχαν βεβαίως μερικές διαφωνίες, σχετικά με κάποιες ποινές τις οποίες επέβαλε η Λέσχη μας σε δύο αθλητές της Ρόδου. Έγινε μια ψηφοφορία στην Αθήνα και η Λέσχη των "Sea Hawks" πήρε μια θέση α.

Στη συνέχεια έγινε άλλη μια ψηφοφορία, για μια ποινή που ξαφνικά ήρθε στο μυαλό των ανθρώπων του Ροδιακού Ομίλου, ότι έπρεπε να επιβληθεί μια ποινή 200 βαθμών στα Χανιά με αιτιολογία την  μη έγκαιρη ανάρτηση στο site της λέσχης της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Εγώ μένω άναυδος με αυτή την παρέμβαση από τον Ροδιακό Όμιλο, διότι πριν λίγη ώρα συζητούσαμε πόσες παρεκκλίσεις έχουμε κάνει από τους κανονισμούς ώστε να πραγματοποιηθούν οι αγώνες ,και ειδικά η τελευταία αγωνιστική που γινόταν με συνδιοργάνωση των τριών Ομίλων, ξεχνώντας ότι η Αθήνα, εάν εφαρμοζόταν ο Κανονισμός, θα έπρεπε να πληρώσει 500 ευρώ πρόστιμο για τα σκάφη που δεν συμμετείχαν στο πρωτάθλημα. Θεωρώ λοιπόν και πιστεύω ότι δεν έπρεπε καν να το σκεφτεί αυτό ο ΡΟΤΑ. Το λέω αυτό γιατί προσπαθούμε να τηρούμε μέχρι σήμερα τον Κανονισμό όσο καλύτερα μπορούμε, κάνοντας πιο σωστά τους αγώνες, χωρίς η ζυγαριά να κλίνει προς το μέρος του ενός ή του άλλου.

Στις 11.00 μμ την ίδια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ο κος Γκάτσος ο οποίος ρωτούσε αν θα έρθει το δυναμόμετρο για να δυναμομετρηθεί ένα σκάφος από την λέσχη Χανίων, ξεχνώντας ότι πρέπει να δώσει απάντηση για το θέμα της ψηφοφορίας. Ρωτώντας τον εγώ, απάντησε ότι ξέχασε να μου πει ότι για το θέμα της ποινής το "Sea hawk" προτείνει 100 και όχι 200 βαθμούς ποινής.

Θεώρησα την άποψη αυτή προσβλητική για την λέσχη Χανίων και για εμένα, για τα τόσα που έχουμε προσφέρει στους αγώνες χωρίς ποτέ να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις προς όφελος μας. Αντίθετα λειτουργούσαμε πυροσβεστικά και ανιδιοτελώς απέναντι σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαζόταν μέχρι και σήμερα στις διοργανώσεις των αγώνων.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, κατόπιν συζήτησης με αγωνιζόμενους και το Δ.Σ της Λέσχης, η απόφασή μας ήταν οριστική: Ή το "Sea Hawk" θα απέσυρε την απόφασή του και θα το προσπερνούσαμε, όπως πολλά άλλα θέματα, ή τα Χανιά θα έπαιρναν την ποινή των 200 βαθμών αλλά και το "Sea Hawk" θα έπρεπε να αποδώσει τα 500 ευρώ που αφορούσαν στην ποινή του.

Ενημερώσαμε το "Sea Hawk" το πρωί για την απόφασή μας και αναμέναμε απάντηση έως και 5 λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα. Ανέβαλαν συνέχεια την απάντησή τους αφήνοντας τα πράγματα να κυλήσουν προς όφελος του Ρ.Ο.Τ.Α. Κανένας εκ των δυο αυτών ομίλων δεν πίστευε ότι θα το κάναμε πράξη και έτσι δεν λάβαμε ουσιαστική απάντηση.

Η απόφαση των Χανίων ήταν οριστική. Η συμπεριφορά των άλλων δυο Ομίλων και η αναβλητικότητα στις αποφάσεις, προκάλεσε την αγανάκτηση και την δυσφορία μας και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε ότι ήταν πρέπον να αποχωρήσουμε από την συγκεκριμένη αγωνιστική και να χάσουμε τις διακρίσεις για τον Όμιλο και τους αθλητές του, που θα είχαμε εάν αγωνιζόμασταν.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί, κατά την άποψή μου, μια ευνοϊκή μεταχείριση του ΡΟΤΑ. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου συνεννόησης μεταξύ των Ομίλων ώστε να τηρούνται απαρέκκλιτα οι Κανονισμοί των αγώνων και όχι κατά το δοκούν.

Κλείνοντας, θέλουμε σαν λέσχη Χανίων να ευχαριστήσουμε την αγωνιστική ομάδα των Χανίων για την σύμπνοια των αγωνιζομένων στο θέμα της απόφασης, και να ζητήσουμε συγγνώμη εάν στενοχωρήσαμε τους χορηγούς. Ελπίζουμε όμως ότι η πράξη μας αυτή θα είναι η αρχή για ένα καλύτερο πρωτάθλημα.

Ερ. Οι αθλητές της ομάδας των Χανίων συμμετέχουν στους αγώνες με δικά τους χρήματα ή τους καλύπτει ο σύλλογος;

Απ. Η ομάδα των Χανίων φέτος είχε έξι σκάφη. Ήταν η πιο δυνατή μας χρονιά. Το κάναμε γιατί αγαπάμε την ταχυπλοία και προσπαθούμε να κάνουμε το πρωτάθλημα όσο πιο δυνατό και πιο ζεστό γίνεται. Αυτό το έχουμε πετύχει με πολύ κόπο, βοηθώντας ακόμη και οικονομικά, με ένα α ποσό, κάθε αθλητή που συμμετέχει στο πρωτάθλημα.

Ερ. Θέλω να πω το εξής. Κατά πόσον έχει το δικαίωμα ο πρόεδρος ενός συλλόγου, στον οποίον ανήκει ένας αγωνιζόμενος και λαμβάνει μέρος με το σκάφος του στο πρωτάθλημα, να του δώσει την εντολή να αποχωρήσει από έναν αγώνα;

Απ. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει αυτό. Εμείς όμως πάντα σαν ομάδα λειτουργούμε όλοι μαζί. Ας το πάρουμε και σαν Κρητικοί που είμαστε. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι αθλητές που ανήκουν στον Όμιλό μας αλλά δεν είναι Κρητικοί. Έγινε λοιπόν μια συνάντηση και πήραμε όλοι ομόφωνα την ίδια απόφαση. Την δεύτερη μέρα πάλι, μετά από κάποιες συζητήσεις που έγιναν για όσα μεσολάβησαν, είπα στα παιδιά της ομάδας μου όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει στον αγώνα της Κυριακής. Δεν μπορούσα εγώ, εκπροσωπώντας τον σύλλογο των Χανίων, να τους πω να μην τρέξουν. Τους είπα λοιπόν να κάνει ο καθένας αυτό που αισθάνεται. Η απόφασή μας ήταν να απέχει η ομάδα των Χανίων από αυτόν τον τελικό γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο και πιο αληθινό πρωτάθλημα.

Ερ. Τι έπρεπε κατά την γνώμη σου να γίνει; Τι έπρεπε να κάνει ο διοργανωτής σύλλογος του αγώνα της Ν. Μάκρης; Θεωρείς ότι οι "Sea Hawks" έχουν ευθύνη για όσα έγιναν;

Απ. Εγώ έχω στηρίξει αρκετά τους "Sea Hawks" και δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Δεν τους ζήτησα κάτι, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε εκεί που μας συμφέρει αυστηροί, κι' εκεί που δεν μας συμφέρει να είμαστε ελαστικοί. Πιστεύω ότι οι "Sea Hawks" δεν λειτούργησαν μόνοι τους.

Ερ. Εννοείς ότι υπήρξαν έξωθεν πιέσεις;

Απ. Δεν μπορώ να πω. Ας το κρίνει ο καθένας όπως νομίζει. Απλώς να ξέρεις ότι ο αγώνας αυτός δεν θα γινόταν αν δεν ήταν ο σύλλογός μας και δεν είχα μεσολαβήσει κι' εγώ, ερχόμενος στα Χανιά σε συνεννόηση με τον Κώστα Θεουλάκη και λέγοντάς του ότι το πρωτάθλημα έπρεπε να κλείσει με έναν αγώνα στην Αθήνα. Αυτά κανονίστηκαν μέσα σε δέκα λεπτά.

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον Οικονόμου και άλλους φίλους από τους "Sea Hawks" και συμφωνήθηκε εκείνοι να πάρουν την άδεια διεξαγωγής του αγώνα κι' εμείς να βοηθήσουμε ώστε να πραγματοποιηθεί ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος στην Αθήνα. Αυτή ήταν μια συλλογική προσπάθεια. Όταν όμως ανέβηκα στην Αθήνα και είδα ότι υπήρχε τελείως διαφορετική διάθεση απέναντι στα Χανιά, τότε με έπιασε ένα μεγάλο παράπονο. Πήρα λοιπόν την απόφαση της αποχώρησης πιστεύοντας ότι αυτή θα ήταν η αρχή ώστε να έχουμε στο μέλλον ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Εγώ δεν έκανα τίποτε για να καταστρέψω το πρωτάθλημα, γιατί κι' αυτό ακούστηκε.

Ερ. Πιστεύεις ότι γι' αυτές τις διενέξεις φταίει ο Κανονισμός του Πρωταθλήματος ή απλώς κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τα κενά που ενδεχομένως υπάρχουν, θέλουν να τον φέρουν στα μέτρα τους;

Απ. Ο Κανονισμός είναι πολύ καλός και κάθε φορά διορθώνεται και βελτιώνεται. Το νόμισμα όμως έχει πάντα δύο όψεις και ο καθένας βλέπει όποια όψη θέλει. Αυτό πιστεύω εγώ. Θέλω να τονίσω ακόμη ότι η απόφαση για την αποχώρηση των αθλητών μας ήταν ομαδική και όχι δική μου.