Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

To εκπληκτικό "Sir Winston Churchill" στο "East Med. Yacht Show".

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Δεν μπορείς εύκολα να αντισταθείς σε μια τέτοια... καλλίπυγο! Κατέβηκα στη μαρίνα της Ζέας χθες για να περάσω λίγο την ώρα μου, να ξεφύγω από τις κακές σκέψεις, να ξεχάσω προσωρινώς τους προδότες που διαχειρίζονται τις τύχες αυτής της χώρας και να χαζέψω τους απαγορευμένους καρπούς ανείπωτων κρυφών ονείρων κάποιας καλοκαιριάτικης νύχτας.

Αφορμή η "East Med. Yacht Show" (Έκθεση Θαλαμηγών Ανατολικής Μεσογείου, επί το ελληνικότερον). Δεκάδες τα πολυτελή σκάφη, πρυμοδετημένα στους προβλήτες της Ζέας, χιλιάδες οι φαντασιώσεις όσων μπορούν μόνο να τα βλέπουν. Ιστιοπλοϊκά monohull, καταμαράν, mega yachts, ταχύπλοα κ.λπ. Πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι τα φουσκωτά σκάφη δεν μπορώ να τα ξεπεράσω. Είναι ίσως πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου, ταιριάζουν περισσότερο με αυτά που θέλω να κάνω όταν βρίσκομαι στη γαλάζια αγκαλιά Της. Όπως ακριβώς ένας άνθρωπος της περιπέτειας δεν θα διάλεγε να πάει βόλτα με μια Bentley, ας πούμε, στη στεριά, έτσι κι'εγώ δεν θα επέλεγα να νοικιάσω (ακόμη και εάν το άντεχε η τσέπη μου) μια πολυτελή θαλαμηγό έχοντας δύο καμαρώτους να στέκονται πάνω απ' το κεφάλι μου και να μετρούν τις πηρουνιές μου.

Αυτός ήταν ο λόγος που τράβηξα μερικά πλάνα, αλλά από μακρυά. Φοβούμενος, ίσως, μήπως με δει το μάτι Σαλόνι προεδρικου μεγάρου, και βάλε. κάποιου γνωστού και γίνω ρεζίλι για τις προτιμήσεις μου τώρα στα γεράματα. Δεν άντεξα βεβαίως στον πειρασμό να βγάλω τα παπούτσια μου και να περιπλανηθώ για λίγο στους εσωτερικούς χώρους ενός καταμαράν ιστιοπλοϊκού μήκους 51 ποδών, σαν ένα προσκύνημα στη θύμηση εκείνου του αξέχαστου εικοσαήμερου, πέρυσι τον Μάϊο, όταν ταξίδεψα με το καταμαράν του Col Darling από τη Ρόδο μέχρι τα Χανιά. 51 πόδια που αντιστοιχούν, θα έλεγε κανείς, με τους χώρους δύο monohull ιστιοπλοϊκών ιδίου μήκους!

Και πάνω που έλεγα πως δεν θα ξαναβγάλω τα παπούτσια μου, το επανέλαβα στη θέα του "Sir Winston Churchill". Ποιος θα σνομπάριζε μια τέτοια κρεββατοκάμαρα; Ενός εκπληκτικού σιδερένιου τρικάταρτου ιστιοπλοϊκού, που καυπηγήθηκε με σχέδια της Camper and Nicholson στο ναυπηγείο της "Richard Dunston (Hessle) Ltd" στην Αγγλία πριν από 50 ακριβώς χρόνια (1966), αλλά έχει κανείς την εντύπωση ότι βγήκε απ' το ναυπηγείο μόλις χθες! Σαν το παλιό καλό κρασί!

Τα πρώτα 34 χρόνια λειτουργίας του - μέχρι το 2000 δηλαδή - το "Sir Winston Churchill" εκτελούσε χρέη εκπαιδευτικού σκάφους, μεταφέροντας συνολικώς 46 εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές, έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Με ή χωρίς τα πανιά του, είναι εντυπωσιακό. Μετά το 2000 μετετράπη σε σκάφος για πολυτελείς κρουαζιέρες, διατηρώντας όμως με σεβασμό τις αυθεντικές όμορφες γραμμές του και την αξιοπλοία του. Σήμερα το διαχειρίζεται η "Epsilon Yachting Services" και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 12 επιβάτες σε 6 πολυτελείς καμπίνες.  Ημερήσιο κόστος; 5.750 ευρώ την ημέρα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αν δεν σας αρέσουν αυτοί οι δύο μήνες και προτιμάτε, ας πούμε, τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, υπολογίστε το ημερήσιο κόστος ενοικίασης στα 3.700 ευρώ. Not bad, δηλαδή, που θα έλεγε ένας Άγγλος. Όσοι πιστοί, έχοντες και κατέχοντες, προσέλθετε!

Μίλησα με τον πλοίαρχο του υπέροχου αυτού ιστιοπλοϊκού, Ιωάννη Κούρτη, και ακούστε τι μου είπε.