Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο πολίτης - οπαδός - ψηφοφόρος - υπήκοος - μαζάνθρωπος.

«Δεν είμαι υπήκοος, είμαι ΠΟΛΙΤΗΣ»
Μόμσεν

Του Γ. Σταραντζή, δικηγόρου.

Ο φίλος μου Παπαγαρυφάλλου, διακεκριμένος Ακαδημαϊκός Δάσκαλος και πολυγραφότατος πολιτικός επιστήμων, βροντοφωνάζει επί είκοσι χρόνια, διακηρύττει και υπογράφει τα κείμενά του, όχι μόνο με το επίθετό του, αλλά και με το συνοδευτικό ΠΟΛΙΤΗΣ. Όπως ο Μόμσεν βροντοφώναξε σε εξουσιαστές: «Δεν είμαι υπήκοος, είμαι ΠΟΛΙΤΗΣ», έτσι και ο επαναστατημένος διανοούμενος Παπαγαρυφάλλου τοποθετείται σήμερα στην πόλη των ιδεών και στο δημόσιο βίο της χώρας με αυτό τον τιμημένο τίτλο.

Τι είναι όμως ο ΠΟΛΙΤΗΣ; Ο Πολίτης λειτουργεί, διακονεί μέσα στην Πολιτεία και στο δημοκρατικό πολίτευμα. Έχει ο πολίτης πολιτική αγωγή και πολιτική παιδεία. Γνωρίζει τα δικαιώματά του και τα διεκδικεί στο ακέραιο. Διεκδικεί όχι μόνο το νόμιμο, αλλά ταυτόχρονα και το ηθικό. Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την πολιτεία στο ακέραιο. Μετέχει ενεργά της πολιτικής με τον κριτικό του στοχασμό και τον έλεγχο της εξουσίας. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ είναι το άρωμα της δημοκρατικής πολιτείας, το σέμνωμα και το εγκαλώπισμά της, το στήριγμά της και ο θεμέλιος λίθος της. Αντίθετα ο οπαδός παρασιτεί. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ζει με τα προτερήματά του και τις ικανότητές του που είναι διανοητικές και προπαντός ηθικές. Γνώσεις δίχως ΗΘΟΣ είναι κίνδυνος για κάθε κοινωνία. Επιστήμη δίχως αρετή (ΗΘΟΣ) είναι απάτη και πανουργία, κατά το μέγιστο Πολιτειολόγο των αιώνων Πλάτωνα. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ τα διαθέτει και τα δύο, ποτέ όμως δεν στερείται ήθους. Ο οπαδός – αυτός ο ασπάλακας κάθε δημοκρατικής κοινωνίας – ζει με τα ελαττώματά του και την πονηριά του, που είναι πρόστυχη μορφή της εξυπνάδας και ο ευτελισμός της. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ είναι πολιτικά ευπρεπής και πολιτικά υπερήφανος. Ο οπαδός ως παράσιτο προσκολλάται στα κόμματα, κάνει πολιτικό τουρισμό σε αυτά και σε αυτά επενδύει για τη ζωή όχι μόνο τη δική του, αλλά και των παιδιών του, θέλει κομματική εγγύηση και κάλυψη.

«Εγεννήθη τέκνον, κρατήσατε θέσιν»! Το τηλεγράφημα αυτό δείχνει  ανάγλυφα τον κόσμο του οπαδού, το πιστεύω του, την ιδεολογία του και τα ιδανικά του. Είναι τηλεγράφημα επαρχιώτου Μωραΐτη προς εξουσιαστή-υπουργό στην Αθήνα. Σε ψηφίζω, κάνω τη ψήφο μου αντικείμενο συναλλαγής και σου τη δίνω, όχι με αξιοκρατικό ή ιδεολογικό κριτήριο, αλλά για να  νομιμοποιήσω το αυθαίρετό μου, να πάρω το παράνομο δάνειο, την  παράνομη επιδότηση, για να παρέμβεις στην Εφορία για να πληρώσω  λιγότερους φόρους, να πάρω σύνταξη αντιστασιακού. Και ο πολιτικός, αντί να  γίνει παιδαγωγός του πολίτη σε πολιτική αρετή και εντιμότητα, γίνεται  συνεργός σε κάθε παρανομία βλαπτική του δημόσιου συμφέροντος. Αυτός διαφθείρει τον πολίτη εγκρίνοντας όλες τις παράνομες αξιώσεις του,  προκειμένου να του πάρει την ψήφο. Έτσι ο πολίτης μεταβάλλεται σε οπαδό,  υπήκοο και μαζάνθρωπο. Η ποιοτική αλλοίωση της Δημοκρατίας και ιδίως η  έκπτωση του δημόσιου ήθους, οφείλεται στους εξουσιαστές, οι οποίοι ικανοποιούν κάθε παράνομη αξίωση του πολίτη, προκειμένου να βρίσκονται  στην εξουσία και να νέμονται τα αγαθά της.

Υπάρχουν ασφαλώς και ενάρετοι και έντιμοι δημόσιοι Άνδρες. Αυτοί είναι οι λίγοι, είναι η εξαίρεση του κανόνα.  Ο οπαδός, ο υπήκοος και ο μαζάνθρωπος είναι έργο των εξουσιαστών και των  κομμάτων εξουσίας. Σε κάθε κόμμα υπάρχουν και οι πολίτες, αλλά είναι λίγοι. Η  μεγάλη πλειoψηφία είναι οι οπαδοί. ΝΑΙ Θεόδωρε, ευφυέστερε των Ελλήνων. ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ, με τους οπαδούς, όμως όχι με τους πολίτες του ΠΑΣΟΚ. Και στη Ν. Δημοκρατία ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ, με τους οπαδούς, όχι με τους  πολίτες της. ΜΑΖΙ, από κοινού δόλου κινούμενοι, ανάξιοι, επίορκοι, φαύλοι  πολιτικοί μαζί με φαύλους οπαδούς καταστρέψανε τη Χώρα. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ που υπάρχουν σε μειοψηφία σε όλα τα κόμματα είναι ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΘΩΟΙ της  καταστροφής. Η ανασυγκρότηση της χώρας δεν πρέπει να ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ οικονομική. Η χώρα πρέπει να ανασυγκροτηθεί και στην ηθική της πολιτική διάσταση, ιδίως σε αυτή. Εδώ χρόνια τώρα καταστραφήκανε πολύτιμα εθνικά κεφάλαια. Καταστρέψανε την ψυχή, καταστρέψανε το ήθος, καταστρέψανε τη συνείδηση του Έλληνα, το χαρακτήρα του.

ΠΡΕΠEΙ να φτιάξουμε ΠΟΛΙΤΕΣ έντιμους, ενάρετους και όχι οπαδούς αρπακτικά του δημόσιου πλούτου. Η ευθύνη δημιουργίας ΠΟΛΙΤΩΝ ανήκει στην πολιτική και πνευματική ηγεσία του τόπου. Η πολιτική πρέπει να γίνει καθίδρυμα πολιτικής διαπαιδαγωγήσεως και πολιτικής παιδείας του Λαού μας.  Να παράγει ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι οπαδούς. Η δημοκρατία είναι το ΑΡΙΣΤΟ των  πολιτευμάτων από όσα έχει επινοήσει και εφαρμόσει έως τώρα ο Άνθρωπος για την πολιτική του διακυβέρνηση. Με όλα τα ελαττώματά του παραμένει το καλύτερο. Θέλει όμως για να λειτουργήσει τον ΠΟΛΙΤΗ. Αυτός είναι το άρωμά  της, η κορύφωσή της. Στα χέρια του ΠΟΛΙΤΗ η Ψήφος -αυτό το φοβερό όπλο- δικαίωμα- πρέπει να γίνεται τιμημένο στεφάνι  για τον ικανό και ενάρετο  πολιτικό και δολοφονικό εγχειρίδιο -πρέπει να γίνεται- για κάθε ανάξιο και  φαύλο. Στα χέρια του οπαδού η ψήφος γίνεται αλισβερίσι και αντικείμενο φαύλης και ανέντιμης συναλλαγής με το φαύλο πολιτικό που είναι συγχρόνως διαφθορέας και εκμαυλιστής του Λαού. Όσο πληθαίνοuν ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, η  ποιοτική στάθμη της δημοκρατίας θα ανεβαίνει και η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ θα  θωρακίζει το ήθος και θα εγγυάται την ποιότητα της πολιτικής. Δίχως κοινωνία  ΠΟΛΙΤΩΝ, δίχως την ανιδιοτέλειά της, η πολιτική θα είναι καταφύγιο  απατεώνων και άνδρο ληστών. ΔΙΧΩΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ  ΒΑΡΒΑΡΟΙ και θα θάψουν τη δημοκρατία. Αποστολή επομένως της αληθινής  πολιτικής και της ορθής Παιδείας είναι να διαπλάθουν και να σμιλεύουν  ΠΟΛΙΤΕΣ ικανούς, ενάρετους για να λειτουργούν και να διακονούν την  Πολιτεία με ήθος και δικαιοσύνη. Υπηρέτες ανιδιοτελείς του δημοσίου  συμφέροντος.

Γ. Σταραντζής
Δικηγόρος


Υ.Γ. Αφιερώνεται στον φίλο Παπαγαρυφάλλου, εκλεκτό Ακαδημαϊκό Δάσκαλο και πολιτικό στοχαστή, ιεροφάντη της Κοινωνίας Πολιτών.