Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στον κυκλώνα του Ματιού.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

[υπότιτλος: «Και οι σύμβουλοι κύριε;»]

kivernitikoΧάθηκαν ζωές και το βιός αμέτρητων συμπατριωτών στο Μάτι. Δεν είναι η πρώτη φορά. Τέτοιες τραγωδίες μας έχουν συμβεί πάμπολλες φορές. Και πάντοτε ακούμε τη φράση «Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Όλοι στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης». Το ίδιο έγινε και τον Νοέμβριο του 2017 με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Στη συνέχεια κάποιος διαπίστωσε, λέει, ότι κάποιος μανδαρίνος έκανε 3 χρόνια να απαντήσει σε κάποιο έγγραφο, με αποτέλεσμα να συντελεσθεί, λέει, η εγκληματική παράλειψη και να πνιγούν άνθρωποι κι να καταστραφούν περιουσίες. Το ότι τα ρέματα είχαν μπαζωθεί αποτελεί κοινό τόπο, αλλά δεν ζητήθηκαν ευθύνες από εκείνους που τα μπάζωσαν. Πρωτίστως δε ουδείς αντιτάχθηκε στο μπάζωμα, ευθύς ως τούτο έγινε αντιληπτό. Εκτός και τέτοια πράγματα δεν γίνονται αντιληπτά, επειδή όλοι οι αρμόδιοι κάνουν τα στραβά μάτια με το αζημίωτο.

Η τραγωδία στο Μάτι αποδόθηκε στην έλλειψη συντονισμού. Ουδείς έδωσε εντολή εκκένωσης. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ο πανικός τον οδήγησε στον θάνατο. Ο Ψινάκης απεφάνθη πως όπου υπάρχει πεύκο, ο τόπος μοιραίως θα καίγεται, διότι και τα κουκουνάρια πετάγονται και μεταδίδουν τη φωτιά. Και οι σκύλοι αρπάζουν φωτιά και τρέχοντας να σωθούν δημιουργούν νέες εστίες φωτιάς.

Εκ των υστέρων όλοι γινόμαστε ειδήμονες και ξέρουμε πώς έπρεπε να αντιμετωπισθεί η πυρκαγιά. Επειδή εγώ δεν θέλω να γίνω ειδήμων, θα θέσω ένα απλό ερώτημα, μια και πιστεύω ότι δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να σβήνει πυρκαγιές και να δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Αυτό το γελοίο παραμύθι «με εντολή του πρωθυπουργού έγινε το και το» πρέπει να σταματήσει.

Το απλό ερώτημα, λοιπόν, έχει ως εξής: οι Περιφέρειες και οι Δήμοι διαθέτουν συμβούλους, περιφερειακούς και δημοτικούς. Χωρισμένους σε πωλητικές παρατάξεις και αμειβόμενους από τους δημότες. Ποιοί από τους εν λόγω συμβούλους ζήτησαν ποτέ να ελέγξουν, αν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Δήμου τους είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση κρίσεων; Προς τί τόσοι σύμβουλοι, αν την ευθύνη φέρει ο Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος μόνος;  

Παρεμπιπτόντως: προ εβδομάδος παρακολούθησα κόντρα Σκουρλέτη-Πατούλη σε κάποια Eπιτροπή της Bουλής. Για τον «Κλεισθένη». Ο Πατούλης μιλούσε για την ουσία  του νομοσχεδίου, όταν ο Σκουρλέτης του είπε: «Ξοδέψατε € 300.000 του Δήμου για προσωπική καμπάνια». Και ο Πατούλης απάντησε:  «Είσθε λαϊκιστής». Δεν του είπε «είσαι ψεύτης». Αυτό είναι το επίπεδο της πωλητικής αντιπαράθεσης.

Γι’ αυτό θα επανέλθω σε κάτι που έγραψα προ καιρού.
https://taxalia.blogspot.com/2014/03/blog-post_3942.html

Μόνον, όταν απαγορευθεί στους πωλητικούς να διαχειρίζονται  τα χρήματα των φορολογουμένων, είναι σφόδρα πιθανό  να δούμε άσπρη μέρα. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, αν αναλογισθεί κανείς ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την πρόσληψη 5.500 εποχικών στελεχών πυροπροστασίας, οι υποψήφιοι με 50% αναπηρία και άνω επριμοδοτούντο με 15 μόρια.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
2 Μαΐου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1510
4.3. Κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων (μεταξύ αυτών και τα προβλεπόμενα στην υποπαράγραφο ΙΔ1 της παραγράφου ΙΔ του άρθρου πρώτου……..
III. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια…..
 
Δηλαδή, ο υγιέστατος με 50 μόρια χάνει τη θέση από τον ανάπηρο που συγκεντρώνει 51 μόρια και είναι εξ ορισμού ανίκανος για πυροπροστασία. Έτσι εξηγείται που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι πυρόπληκτοι που έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση ή θα υποβάλουν αίτηση μέχρι τριανταΜΙΑ Σεπτεμβρίου θα τυγχάνουν απολύτου προτεραιότητος.  

Υ.Γ. 1] Θα αναφερθώ σε ένα περιστατικό του μακαρίτη εξαδέλφου Γιάννη Καλαμίτση, το σπίτι του οποίου κάηκε προχθές ολοσχερώς στη Νέα Μάκρη. ΄Ηταν, λοιπόν, Πρόεδρος του συνεταιρισμού που κατείχε τη γη στην περιοχή. Κάπου το 2004 συγκάλεσε συνέλευση των μελών-ιδιοκτητών οικοπέδων  και αποφασίσθηκε να ανατεθεί σε συνεργείο η κοπή της ξερής βλάστησης σε όλη την περιοχή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Μία κυρία τον κατεμήνυσε, διότι το συνεργείο εισήλθε αυθαιρέτως στο οικόπεδό της και το αποψίλωσε. Ασκήθηκε δίωξη και μετά από πολλές αναβολές η δίκη διεξήχθη το 2011. Διήρκεσε 5 ώρες με το εισαγγελέα να προτείνει  ενοχή, επειδή δεν είχε πεισθεί πώς ό,τι έκανε ο κατηγορούμενος το έκανε για την προστασία υπέρτερου συμφέροντος. Ευτυχώς η δικαστίνα είχε αντίθετη άποψη και τον αθώωσε.

Ταλαιπωρήθηκε, όμως, ο δυστυχής και αναλώθηκαν εκατοντάδες ανθρωποωρών [εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, μάρτυρες, δικαστές] για το καπρίτσιο ενός ζώου, του οποίου εθίγη δήθεν η ιδιοκτησία και δεν μπορούσε να διακρίνει πως ό,τι έγινε, έγινε για το κοινό καλό. Και ο Γιάννης ήταν κατά κάποιο τρόπο δημόσιο πρόσωπο. Φαντασθείτε τί μπορεί να πάθει ο ανώνυμος.  

2] Στη Μάνδρα Αττικής κάποιος πλημμυροπαθής ξαναέχτιζε τον μανδρότοιχο του σπιτιού του που είχε καταστραφεί από το νερό. Αστυνομικόν όργανον τον απείλησε με μήνυση, επειδή έχτιζε χωρίς άδεια. Δ-Ε-Ν Υ-Π-Α-Ρ-Χ-Ο-Υ-Μ-Ε  σου λέω!