Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τελικά έχει ή δεν έχει σημασία το όνομα;

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

zaefΦωτο : 24.04.2017 – διαδηλωτές μπουκάρουν στη Σκοπιανή Βουλή και ξυλοκοπούν τον μετέπειτα πρωθυπουργό.

Η σημασία ή σπουδαιότητα [όχι «σημαντικότητα που λένε οι … μορφωμένοι]  του ονόματος των Σκοπίων προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις, αλλά όχι διχασμό που λένε διάφοροι λόγιοι ή κονδυλοφόροι ή επιφυλλιδογράφοι ή εγκάθετοι ή παπαγαλάκια ή …. Αν πρόκειται περί διχασμού, δεν υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε λαός διχασμένος ανέκαθεν: βενιζελικοί-αντιβενιζελικοί, βασιλικοί-αντιβασιλικοί, δεξιοί-αριστεροί, κομμουνιστές–φασίστες, χουντικοί–αντιχουντικοί, μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί, δημόσιοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ο.κ., οπότε γιατί να μη χωριστούμε σ’ αυτούς που δεν θέλουν τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία των κρατιδίου των Σκοπίων και σ’ αυτούς που θεωρούν το ζήτημα του ονόματος αδιάφορο ή αναγνωρίζουν το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να ονομάζονται, όπως θέλουν;

Ενόψει του συλλαλητηρίου της Αθήνας για το εν λόγω θέμα ακούγονται φωνές που διακηρύσσουν ότι τα συλλαλητήρια δεν προσφέρουν τίποτε, διότι ο λαός συμπεριφέρεται με συναίσθημα και όχι με ρεαλισμό. Μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ανέκαθεν ότι αποτελεί δικαίωμα των Σκοπιανών να αποκαλούνται όπως θέλουν. Η Ντόρα της ΝΔ διερωτάται με ποιο δικαίωμα θα τους αποκαλούμε εμείς «φούφουτους», ενώ όλη η οικουμένη τους αποκαλεί «Μακεδόνες». Κι’ αν όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος ή έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους, αλλ’ όχι τα δικά μας;

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/01/blog-post_530.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα  χειρισθεί το ζήτημα με πατριωτική ευθύνη. Σκιάχτηκα! Ο Ποτάμης πρότεινε να ονομάζονται Μακεδόνες στα σλαβικά. Δηλαδή όλες οι χώρες θα τους αποκαλούν Μακεντόνσκι, το οποίο δεν θα μεταφράζει στη γλώσσα της η κάθε χώρα. Και μετά κάθε χώρα θα εξηγεί τί σημαίνει «Μακεντόνσκι»: μία χώρα που βρίσκεται στη Μακεδονία.

Άλλοι, για να αποφύγουν την καυτή πατάτα θέτουν το θέμα επί άλλης βάσεως: να διαγραφούν από το Σύνταγμα των Σκοπίων οι διατάξεις που έχουν αλυτρωτικό περιεχόμενο, οπότε δεν μας ενδιαφέρει,  όπως και αν ονομάζονται. Έλα, όμως, που είναι δύσκολο να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα καθότι ο νυν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν διαθέτει την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Άρα, ξέρουν ότι αλλαγή Συντάγματος δεν παίζει και το παίζουν εκ του ασφαλούς.

Αν, όμως, καταστεί δυνατή η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν έχουν οι γείτονες παρά να διαγράψουν από το Σύνταγμά τους τις λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και, κατ’ επέκταση, οποιαδήποτε αναφορά στα παράγωγα του όρου «Μακεδονία» και το θέμα λύθηκε. Ας διατηρήσουν όσες αλυτρωτικές διατάξεις και διαθέσεις θέλουν! Για να τις υλοποιήσουν απαιτείται πόλεμος. Και τότε τα λέμε!

Παρεμπιπτόντως, επειδή ο λαός, λέει, θα συγκεντρωθεί την 04.02.2018 εκ λόγων συναισθηματικών, προτείνω στους ρεαλιστές να διαβάσουν αντί  πολλών άλλων:

Οι Βαρδαρίτες δεν είναι Μακεδόνες, του Δόγα Ι. Μηνά.
Συμβολαί εις την διγλωσσίαν των Μακεδόνων, του Κ. Τσιούλκα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος του Ελληνισμού, του Δ. Κουγιουμτζόγλου.
Περί της εποικίσεως σλαυικών τινών φύλων εις την Πελοπόννησον, του Κ. Παπαρρηγόπουλου.
Aλυτρωτιμός και πολιτική, Επίσημα κρατικά ντοκουμέντα της  ΠΓΔΜ, 1944-2006, του Ιάκ. Μιχαηλίδη.  
Παύλος Μελάς και Μακεδονικός Αγώνας, της Ελίνας Μαστέλλου-Γιαννάκενα, 2016

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός μας είναι μαέστρος στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων «με ένα άρθρο και ένα νόμο» δεν έχει παρά να συστήσει στον κ. Ζάεφ απλώς να διαγράψει τη λέξη «Μακεδονία» και κάθε παράγωγό της από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Εμείς τη δουλειά μας: όλοι την 04.02.2018 στο Σύνταγμα. Με συναίσθημα και παλμό! Με ορμή και οργή για το πωλητικό μας σύστημα!

Υ.Γ. Αφού η στρατιωτική βάση που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ υπάρχει στα σύνορα των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο, γιατί πιέζουν εμάς και όχι τα Σκόπια να αλλάξουν στάση; Φοβούνται, μήπως και την ξηλώσει ο Ζάεφ; Όπως τη Σούδα ας πούμε;   

http://mignatiou.com/2016/09/i-mistiria-amerikaniki-mega-vasi-ke-i-mini-giafkes-ton-tzichantiston-tou-isis-sto-kosovo/