Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το «σύστημα» και η μεγάλη χάρη της Αγίας Ζώνης ΙΙ της μολυντουργής.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

fek.idikou.symvoulouΣύστημα είναι σύνολο οντοτήτων ή αντικειμένων, τα οποία  αλληλεπιδρούν ή συσχετίζονται με τουλάχιστον ένα ακόμη στοιχείο του συνόλου. Υποσύστημα είναι ένα σύνολο στοιχείων, το οποίο αποτελεί σύστημα από μόνο του, αλλά και μέρος του όλου συστήματος. Ένα σύστημα δεν είναι απαραίτητο να είναι λειτουργικό ή εξυπηρετικό, αρκεί ότι υπάρχει.

Την 07.09.2017 πολίτης τις μεταβαίνει στο ΚΕΠ που λειτουργεί ακριβώς μπροστά από το ΥπΕθΑ. Τον υποδέχεται ένα σημείωμα δακτυλογραφημένο έχον ούτω: «ΤΟ ΚΕΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ 04.09-15.09.2017 ΛΟΓΩ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ». Προφανώς δεν υπήρχε τρόπος αντικατάστασης της αδειούχου υπαλλήλου. Ούτε είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Γιατί να προβλεφθεί; Επειδή 1 ή 21 ή 50 ή 100 πολίτες θα προσέφευγαν στις υπηρεσίες του εν λόγω ΚΕΠ χάνοντας τον χρόνο τους; Ποίος ο λόγος να σκεφθεί κανείς  κάτι τέτοιο;  Άλλωστε, και τα ΚΕΠ εν τέλει υπάρχουν για την εξυπηρέτηση όχι του πολίτη, αλλά του υπαλλήλου που εξυπηρετείται εκεί.

Ο αυτός πολίτης παρακολούθησε το βράδυ της ίδιας ημέρας το Pnika show με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος. Την μεθεπομένη άκουσε τον λόγο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και εντυπωσιάστηκε από το νέο αφήγημα «Greekinvest». Την επομένη πληροφορήθηκε ότι η Eldorado φεύγει, στη συνέχεια ότι οι άδειες που ζητούσε δόθηκαν, ώστε να μη φύγει, οπότε ο πολίτης κατάλαβε ότι ο πρωθυπουργός είχεν ενημερωθεί εγκαίρως για τις προθέσεις της εταιρείας, εξ ου και αντικατέστησε το «n» με το «k» και του βγήκε «Greekinvest».

Στη ΔΕΘ θαύμασε ο αυτός πολίτης τηλεοπτικώς τα περίπτερα της Πυροσβεστικής, του ΥπΕθΑ, των ΕΛΤΑ, πολλών άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών και ελάχιστων εμπορικών επιχειρήσεων. Εμένα, όταν ήμουν μικρός, μου είχαν πει ότι η ΔΕΘ ιδρύθηκε για την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ κρατών, εξ ου και «διεθνής», κυρίως δε για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων [άρθρο 1 ν.δ. 2407/1953: «1. Το  ..  (Δ.Σ) του δια την οργάνωσιν και Διοίκησιν της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσ/νίκης επί σκοπώ προαγωγής της Ελληνικής εν γένει παραγωγής συσταθέντος νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου υπό τηνεπωνυμίαν "Διεθνής Εκθεσις Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ) (Foire Internatiοnale de Thessaloniki) (F.I.T.) αποτελούσιν..»].

Δεν μπορούσε να φαντασθεί ο πολίτης ότι τα ΕΛΤΑ, η Πυροσβεστική, οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις κ.λπ. πουλάνε τεχνογνωσία [αντιγράφω από τη βικιπαίδεια:

«Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967 μάλιστα οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου»]. Αλλά αντελήφθη τελικώς ότι και η ΔΕΘ είναι ένα στοιχείο του συστήματος. Αυτό που ενδιαφέρει στη ΔΕΘ είναι οι λόγοι που εκφωνούν κωμματικοί αρχηγοί και οι απαντήσεις που δίνουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Και μάλιστα σε συνεντεύξεις στημένες εν πολλοίς. Κι’ αν κάποια ερώτηση ξεφύγει από τα καθιερωμένα, ήτοι τετριμμένα, δεν δίνεται απάντηση, αλλά μία μπουρδολογία άσχετη με την ερώτηση. Πάντως, πρέπει να ομολογήσω ότι ο Αλέξης έδωσε μία εξαιρετική απάντηση, όταν ρωτήθηκε [γιατί άραγε;] πώς βλέπει τη διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού της Δημοκρατικής ΣυμπαΤΑραξης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί  θέλουν να γίνουν αρχηγοί, όταν δεν γνωρίζουν ακόμη τί είναι αυτό, του οποίου θα ηγούνται». Σωστός. Αυτό και μόνον δείχνει τον παραλογισμό που διέπει τη δημόσια ζωή, ιδία δε την πωλητική.

Έχουμε και σύστημα Υγείας που δίνει στον καρκινοπαθή ραντεβού για χημειοθεραπεία σε τρεις μήνες. Που διαθέτει ολοκαίνουργα και πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού ή για άλλες αδιευκρίνιστες, αλλά και ανομολόγητες, αιτίες. Όπως και πριν από τα Μνημόνια. Και με ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες που, όταν βλέπουν τα σκούρα, στέλνουν το περιστατικό στο δημόσιο νοσοκομείο.

Και σύστημα Παιδείας έχουμε που αδυνατεί να προετοιμάσει τους μαθητές για τον διαγωνισμό εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξ ου και έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, να γεμίσει το κενό με φροντιστήρια. Τα οποία φροντιστήρια διαμαρτυρήθηκαν, όταν ο υπουργός τού εν λόγω συστήματος διεκήρυξε την κατάργηση των εισαγωγικών στα ΑΕΙ εξετάσεων, εξ ου και ο υπουργός διόρθωσε τη διακήρυξη ανακοινώνοντας ότι θα υπάρχουν 2 εξετάσεις και στη συνέχεια ότι μία εκ των εξετάσεων θα είναι προαιρετική. Είναι ο ίδιος που μόλις πληροφορήθηκε ότι επενέβη ο εισαγγελέας για διασπάθιση των κονδυλίων για έρευνα σε κάποιο ΑΕΙ, δήλωσε ότι θα μεριμνήσει, ώστε να εξουδετερωθεί η εισαγγελική παρέμβαση.  

Και σύστημα ασφάλειας του πολίτη έχουμε, αρκεί αυτός να μην είναι κάτοικος Εξαρχείων ή Μενιδίου ή Ζεφυρίου κ.λπ.

Γενικώς το σύστημα λειτουργεί, όπως είναι στημένο για να λειτουργεί.  Κάτι σαν σύστημα-κάταγμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μόλυνση του Σαρωνικού από το πετρελαιοφόρο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ. Θρησκευόμενος, προφανώς, ο πλοιοκτήτης του που του έδωσε τέτοιο όνομα. Σαπιοκάραβο που πήρε, λέει, παράταση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας επί 2μηνο, επειδή έτσι, λέει, ορίζει ο νόμος. Άνευ άλλου τινός; Άνευ επιθεωρήσεως; Το υπάρχον σύστημα εξηγεί αφ’ εαυτού γιατί υπάρχει αυτός ο νόμος. Η βύθιση ώρα 04:30 της 10.09.2017. Ο πρωθυπουργός επελήφθη του θέματος την 14.09.2017 και διέταξε ΕΔΕ. Και τούτο, διότι ουδείς αρμόδιος υπήρχε την 05:00 της 10.09.2017 να πάρει στα χέρια του τον φάκελο του πλοίου, να καλέσει αμέσως αυτόν που υπέγραφε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, να μάθει πώς και γιατί εκδίδονταν τα πιστοποιητικά και την 07:00 να πετάξει στη σέντρα τους υπογραφείς. Ούτε υπήρχε την 05:00 αρμόδιος να διατάξει τα δέοντα, ώστε να περιορισθεί η μόλυνση, όπως ορίζει ο νόμος και ο οργανισμός τού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ρε αδερφέ.

Σε δύο μήνες θα εκδοθεί το πόρισμα της ΕΔΕ, ακολούθως θα επιληφθεί το πειθαρχικό συμβούλιο για όσους κριθεί, αν κριθεί, ότι φέρουν ευθύνη, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό θα συνεδριάσει και θα επιβάλει κυρώσεις, στη συνέχεια θα επιληφθεί το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, ακολούθως οι υπεύθυνοι θα προσφύγουν στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο και εν ανάγκη στο δευτεροβάθμιο μέχρι το ΣτΕ. Σε 10 χρόνια θα έχουν εντοπισθεί οι υπεύθυνοι αμετακλήτως. Αν έχει κινηθεί εναντίον τους και ποινική διαδικασία, δεν θα έχουν τεθεί σε αργία στο μεταξύ, διότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητος, όπως έχει νομοθετήσει ο κ. Κατρούγκαλος. Πάντως, ο υπουργός Κουρουμπλής συντόνιζε το έργο απορρύπανσης από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν για κάποια ναυτιλιακή έκθεση.

Αντιρατσιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και αυτή την εβδομάδα. Πολλά. Και μεγάλη πορεία-διαδήλωση στη μνήμη του δολοφονημένου Π. Φύσσα και κατά του φασισμού. Ούτε μία πορεία για την καταστροφή στο Σαρωνικό. Ούτε από τους οικωλόγους. Αυτή η καταστροφή είναι δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή και κεντροαριστερή μαζί.   

Και σύστημα απονομής Δικαιοσύνης έχουμε, οι κεφαλές της οποίας ορίζονται [με νόμο του ΓΑΠ του 2010] μετά γνώμη και της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ήτοι του διακομματικού  συλλογικού οργάνου «που συστάθηκε με τον Κανονισμό της Βουλής του 1987 και αναγνωρίσθηκε συνταγματικά με την αναθεώρηση του 2001. Αποστολή του είναι η καλύτερη οργάνωση των εργασιών τής Βουλής μέσα από τη συνεργασία του Προεδρείου και όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε)» και το οποίο «...με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της……. εκφράζει γνώμη, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.»

Ιδού ποιοί συγκροτούν σήμερα την εν λόγω διάσκεψη: Βούτσης, Χριστοδουλοπούλου, Ν. Κακλαμάνης, Κουράκης, Βαρεμένος, Δ. Καμμένος, Μ. Γεωργιάδης, Λυκούδης, Κρεμαστινός, Λαμπρούδης, Σεβαστάκης, Δουζίνας, Μπαλαούρας, Μανιός, Συρίγος, Φωτίου. Ενώπιον αυτών προσήλθαν την τελευταία εβδομάδα υποψήφιοι για την Προεδρία και αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου, αλλά και την αντιπροεδρία του ΣτΕ. Πολύ θα ήθελα να μάθω τί ερωτήθηκαν οι υποψήφιοι, από ποιόν και τί απάντησαν. Αλλά και πώς ένοιωσαν οι υποψήφιοι. Πώς αντιμετώπισαν τους ερωτώντες. Με αμηχανία, με ντροπή; Μπα!! Το σύστημα δεν ανέχεται ντροπές!

Στο ίδιο σύστημα έχουμε την απ’ ευθείας ανάθεση έργων και προμηθειών, στην οποία καταφεύγουν οι αρμόδιοι, όταν ολιγωρούν και φθάνει ο κόμπος στο χτένι, οπότε πρέπει να γίνει το έργο ή η προμήθεια επειγόντως. Στο αυτό σύστημα έχουμε και τον προληπτικό έλεγχο των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά με νόμο βάζουμε plafond, ώστε  πολλές εκ των συμβάσεων να μην ελέγχονται από το ΕΣ. Όπως με νόμο νομιμοποιούμε παράνομες δαπάνες ή με διάταγμα δίνουμε χάρη σε κατάδικους, για να μπορούν να αναλαμβάνουν έργα ή προμήθειες του Δημοσίου. Όπως έχουμε και Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιβάλλει κυρώσεις κατά των αθεμίτως ενεργούντων δέκα χρόνια μετά την παράβαση φροντίζοντας [;] ενίοτε να πάσχουν μικροακυρότητες οι αποφάσεις της, ώστε να ακυρωθούν μετά βεβαιότητος από το ΣτΕ, η ηγεσία του οποίου ορίζεται με τον προαναφερθέντα τρόπο. Εκτός και οι εργολάβοι που έχουν συμπήξει καρτέλ συμπηγνύουν και καρτέλ συγγνώμης, ώστε να πέσουν στα μαλακά [απόφαση της ΕΑ 642/2017 J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. - ΕΤΕΘ Α.Ε. - ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ, ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - AKΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., INTRACOM HOLDINGS - INTRAKAT ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ, SIEMENS AG - SIEMENS Α.Ε., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ- ΤΕΡΝΑ ΑΕ - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε., ΕΚΤΕΡ Α.Ε., ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε., Χ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε., VINCI CONCESSIONS S.A., ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.].

Να σημειώσω ότι το σύστημα επιβραβεύει και άλλα προσόντα που είναι απαραίτητα, για να συμβουλεύει κάποιος τον πρωθυπουργό. Για παράδειγμα, ο στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ήταν και αντιρρησίας συνείδησης. Βάρδα μη γίνει καμμιά στραβή στα σύνορα και αναρωτηθούν οι φαντάροι της πρώτης γραμμής, γιατί αυτοί θα πρέπει να «αμυνθούν περί πάτρης», ενώ οι Καρανίκες αμύνονται περί πάρτης. Ευτυχώς που ο μεν Καρανίκας δεν ονομάζεται Στυλιανού, ενώ όσοι φυλάττουν και Καρανίκες  φέρουν πολλά ονόματα, όπως Στυλιανού, Μπικάκης, Τσιώνος, Σταυριανάκος, Σταμπουλής, Πολυκάρπου και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

http://mignatiou.com/2017/09/telestike-i-kidia-tou-iroa-tou-1974-andrea-stilianou-meta-tin-taftopiisi-ton-oston-tou/

Τέλος, διαθέτουμε και σύστημα πυρόσβεσης, αξιόμαχο και αξιέπαινο, όπου συμβαίνουν τα εξής εκπληκτικά ερήμην του ειδικού συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού:

«Αξιότιμε κ. Υπαρχηγέ, παρακαλούμε όπως ελεγχθεί από εσάς, τον Υπαρχηγό του Π.Σ., η ποινή, που επεβλήθη στον Συνάδελφο Στυλιανό Μπακούση (87081) υπηρετούντα στο ΠΚ Δερβενοχωρίων, από τον κο Διοικητή της Π.Υ. Οινοφύτων… διότι του επεβλήθη παρανόμως και άδικα, αφού στις 25-06-2016, που άρχισε η φωτιά της Στεφάνης και συνεπεία αυτής, καταστράφηκε η στολή του (παντελόνι και άρβυλα) και όπως όφειλε το ανέφερε με την ΔΥ του με αριθμό πρωτοκόλλου 1590/19-07-2016,στην ΠΥ Οινοφύτων, …και ζητούσε, να του χορηγηθούν από την υπηρεσία του άμεσα νέο παντελόνι και αρβύλα. Τελείωσε η σεζόν και δεν του χορηγήθηκε το παντελόνι και τα άρβυλα .

Με τη νέα σεζόν έκανε νέα ΔΥ ….Αντί να του χορηγηθούν η στολή (παντελόνι και άρβυλα) από την υπηρεσία του, όπως η ίδια όφειλε, του έδωσε απολογία την 07-06-2017… Χωρίς να του κοινοποιηθεί η απόφαση επί της απολογίας του, ώστε να λάβει γνώση, έβγαλαν ημερήσια διαταγή στην ΠΥ Οινοφύτων ενώ αυτός έκανε αλλού Υπηρεσία, ήτοι ΠΚ Δερβενοχωρίων…Με την πληρωμή του πρώτου μισθού για την νέα αντιπυρική περίοδο 2017 διαπιστώνει, ότι του έλλειπαν 246,90 ευρώ από το μισθό του. … ζήτησε να του εξηγηθεί δια ποίον λόγον λείπουν τα χρήματα του από την μισθοδοσία του. Τότε πλέον του κοινοποίησαν την ποινή του, ήτοι την 10-07-2017,…Όμως έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα του και σας παρακαλούμε..όπως επιληφθείτε της υποθέσεως και αποκαταστήσετε την αδικία αυτή, …Το ότι καταστράφηκε το παντελόνι και τα άρβυλα στην φωτιά της Στεφάνης σημαίνει ότι ο συνάδελφος εργάστηκε πάνω σε αυτή την φωτιά. Και το ευχαριστώ είναι να τιμωρηθεί εξαντλητικά από το Διοικητή του, που ο μισθός του Συναδέλφου δεν είναι ούτε το 1/3 του μισθού του κου Διοικητή και τέλος και αυτή την στιγμή που σας καταγγέλλουμε τα αναγραφόμενα στην παρούσα δεν έχει μεριμνήσει ο Υπηρεσία του να του χορηγήσει το αιτηθέν νέο παντελόνι και άρβυλα…

Με εκτίμηση, Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. -  Ο Πρόεδρος  Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος , Ο Γεν. Γραμματέας  -  Πέπλης Λ. Στυλιανός».

Σώτος – ουχί έκπληκτος, αλλ’ ανέκαθεν απόπληκτος.

Y.Γ.   «... Είναι σε όλους γνωστό.. ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και στη Χωροταξία. Μαθαίνω ότι η διπλωματική του εργασία είχε το πολύ σχετικό με την Πολεοδομία θέμα «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος». Ενδιαφέρον όμως έχει και η σύνθεση της επιτροπής καθηγητών, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στη Βουλή. ΄Ενα από τα μέλη της επιτροπής καθηγητών είναι ο Αρ. Μπαλτάς, δύο φορές υπουργός (Παιδείας και Πολιτισμού και συνομιλητής του Φρανσουά Ολάντ στο Gazarte). ΄Αλλο μέλος είναι η Ντίνα Βαΐου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρθρογράφος της «Αυγής». Τρίτο μέλος η Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλευτής (και αυτή) του ΣΥΡΙΖΑ και διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Τέταρτο μέλος η Σοφία Αυγερινού, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά δεν τη βλέπω ακόμη σε κάποια θέση).....» ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ