Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

«SOS τροχαία εγκλήματα».

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

sos.troxeaΕξ αφορμής της θανάτωσης δύο 19χρονων νέων στην Κρήτη προ ημερών πληροφορήθηκα την ύπαρξη της οργάνωσης με τον εν λόγω τίτλο. Το πληροφορήθηκα από το ραδιόφωνο, στο οποίο μιλούσε ο Πρόεδρός της κ. Κουκουβίδης.

Τα θανατηφόρα τροχαία αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Κατά κανόνα συνιστούν το έγκλημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, εξ ου και η επιβαλλόμενη ποινή είναι συνήθως 2-3 χρόνια φυλάκισης, η οποία δεν εκτίεται ποτέ, είτε λόγω αναστολής χάρη στο λευκό ποινικό μητρώο τού δράστη, είτε λόγω εξαγοράς δια μετατροπής της σε χρήμα [με € 10 κατά κανόνα/ημέρα Χ 2 Χ 30 Χ 36 μήνες = € 21.600]. Σκοτώνω πληρώνω.

Καθημερινά, επίσης, βλέπουμε τύπους να καβαλάνε δίκυκλο χωρίς κράνος και να μιλάνε στο κινητό. Ή άλλους τύπους και τύπισσες να οδηγούν με το κινητό κολλημένο στο αυτί.  Κι’ αν σκοτώσουν κάποιον, με μία ποινή 2-3 ετών καθαρίζουν. Και τούτο, διότι κατ’ άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα «όποιος επιφέρει από αμέλεια τον θάνατο άλλου τιμωρείται με  φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών». Ελάχιστη ποινή 3 μήνες λοιπόν και μέγιστη 5 ετών.

Από την άλλη, «Όποιος με πρόθεση σκότωσε άλλον τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη» [άρθρο 299], η δε «πρόθεση» δεν σημαίνει μόνον να θέλεις εν επιγνώσει να αφαιρέσεις τη ζωή άλλου. Αρκεί και ο ενδεχόμενος δόλος, δηλαδή να μπορείς να προβλέψεις ότι είναι πολύ πιθανό να σκοτώσεις άλλον και να αποδέχεσαι αυτό το αποτέλεσμα δια της γνωστής ρήσεως «στ’ αρχίδια μου κι’ αν σκοτώσω κάποιον».

Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί δεν κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ο οδηγός που σκότωσε τους δύο νέους στην Κρήτη οδηγώντας με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων σε περιοχή, όπου το ανώτατο όριο ταχύτητος είναι τα 40 χιλιόμετρα! Ασφαλώς και μπορούσε να προβλέψει, και προέβλεψε, το ενδεχόμενο της θανάτωσης άλλου, το οποίο και αποδέχθηκε.

Πριν ένα χρόνο και κάτι εκδόθηκε η απόφαση για τον θάνατο του μαθητή Σόλωνα Καρυδάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη λεωφόρο Κηφισιάς το 2009. Η κατηγορία ήταν ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και η ποινή βαρειά: 9ετής κάθειρξη.

Πέρυσι μάνα και παιδί έχασαν τη ζωή τους στην εθνικό οδό, όταν ένας ανεγκέφαλος νέος ξέφυγε από την πορεία του οδηγώντας με υπερβολική  ταχύτητα το ατίθασο πανάκριβο άτι του. Εκεί η τιμωρία τού δράστη ήταν ο θάνατος και του ίδιου από τη σύγκρουση.

Μήπως κάτι άλλο πρέπει να γίνει; Δεν αρκεί η απαγόρευση της οδήγησης ενόσω ομιλείς στο τηλέφωνο. Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Σκότωσες ή τραυμάτισες βαρειά άνθρωπο έχοντας παραβεί το όριο ταχύτητος ή τελών εν μέθη κ.λπ.; Κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά και αηδίες. Κι΄ όταν θα ψηφίζονται νόμοι για την αποσυμφόρηση δήθεν των φυλακών κ.λπ., εσύ μέσα. Μήπως και διορθωθεί κάπως η κατάσταση.

Βέβαια, αν ερωτηθεί επί του προκειμένου ο κ. Ζουράρις, θα πει ότι το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητός του, καθότι εκείνος, ως υφυπουργός Παιδείας, είναι αρμόδιος για την ελληνική εκπαίδευση εις την αλλοδαπήν. Φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ βαρετό το υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί ως εκ της ιδιότητός του, όταν αυτό ασχολείται με πλείστα όσα νομοσχέδια άσχετα με την αρμοδιότητά του.   
http://makpress.blogspot.gr/2017/08/video_28.html

Αντί άλλου σχολίου από τον εκδότη του "Rib and Sea".

http://www.ribandsea.com/articles/898-2013-01-30-13-34-30