Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εγώ και ο υπουργός.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

gavroglouΔίπλα στις διάσημες εκφράσεις/παπάρες που θα έχουν σημαδέψει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ [«η αριστεία είναι ρετσινιά», «13η σύνταξη», «δολοφονία χαρακτήρων», «η καριέρα είναι χολέρα», «δεν μπορείς να φράξεις με πασσάλους τα θαλάσσια σύνορα», «οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι φοροφυγάδες», «ο Έλληνας βολεύεται και με γεμιστά», «γύρω μου μόνον χαμογελαστά πρόσωπα βλέπω»,  «οι μετανάστες λιάζονται στις πλατείες και μετά εξαφανίζονται»] θα φιγουράρει και η Γαβρόγλειος ρήση «ήταν προσωπική μου απόφαση να εξαγοράσω τη στρατιωτική θητεία μου».

Δηλαδή; Τον κατηγόρησε κανείς ότι εξαγόρασε τη θητεία του καθ’ υπόδειξη άλλου και όχι εξ ιδίας και απολύτως ελευθέρας προαιρέσεως;

Ως ομογενής εκ Κωνσταντινουπόλεως έλαβε ο κ. υπουργός την ελληνική ιθαγένεια επί χούντας. Ουδέν πρόβλημα. Εδώ μοιράζουμε την ιθαγένεια αδιακρίτως και δημοκρατικώς στους αλλογενείς που έχουν πλημμυρίσει τη χώρα και δεν θα τη δίναμε στους Κωνσταντινουπολίτες αδελφούς επί χούντας; Μέχρι και σε καταδικασθέντα αλλοδαπό δώσαμε χάρη δια του δημοκράτη κ. Χάρη, προκειμένου να μπορέσει ο αλλοδαπός να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια  και, έτσι, να έχει τη δυνατότητα να μετέχει σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, και δεν θα δίναμε σε σένα γιαβρούμ;

Εν συνεχεία, λέει, φοιτών εις πανεπιστημιακάς σχολάς του  εξωτερικού έλαβε ο κ. υπουργός αναβολή στράτευσης και τελικώς εξαγόρασε την 8 μόλις μηνών θητεία του.

Τί μου θύμισε τώρα!  Εν έτει 1969 φοιτούσα στο 3ο έτος της Νομικής Σχολής Αθηνών με αναβολή στράτευσης. Έπρεπε να συνοδεύσω τον πατέρα μου στην Αυστρία, προκειμένου να επισκεφθεί ειδικό ορθοπεδικό για το γόνατό του που είχε υποστεί κάταγμα και του είχε αφήσει εμφανή χωλότητα. Αποδεδειγμένως, με ιατρικά πιστοποιητικά κ.λπ. Ο στρατός δεν μου επέτρεψε να εξέλθω των συνόρων για τον σκοπό αυτό, μήπως και  την κοπανήσω και δεν υπηρετήσω τη θητεία μου.

Αφού πήρα το πτυχίο μου το 1971, ζήτησα περαιτέρω αναβολή για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Ο στρατός έκρινε ότι το μεταπτυχιακό που θα έπαιρνα ήταν ισότιμο του πτυχίου της Νομικής που ήδη κατείχα. Έτσι, παρέμεινα στην Ελλάδα και αφού υπηρέτησα επί 24 συναπτούς μήνες πλέον μίας εβδομάδος λόγω του «δημοψηφίσματος του 1973», πήγα στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακά. Προφανώς δεν ήταν δική μου η απόφαση να υπηρετήσω πρώτα, και μάλιστα επί 24μηνον χωρίς δυνατότητα εξαγοράς και αηδίες, ύστερα δε να εκδράμω εις Εσπερίαν. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι όταν κατετάγην ως νεοσύλλεκτος, στη σειρά μου είχα και έναν γιατρό με διδακτορικό ηλικίας 31 ετών, ο οποίος θα υπηρετούσε πλήρη θητεία μαζί με εκατοντάδες 19ρηδων. Τυχερός ο κ. Γαβρόγλου που βρέθηκε προ του διλήμματος: να εξαγοράσει τη θητεία του ή να καταταγεί; Έκτοτε, φαίνεται, έχει εκτιμήσει την τύχη ως αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης διλημμάτων.    

Όπου «εγώ» στον τίτλο, μπορούμε, να βάλουμε τα ονόματα εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών που δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν την προσωπική απόφαση να εξαγοράσουν τη στρατιωτική θητεία τους.  Όπου «υπουργός» μπορούμε να βάλουμε τα ονόματα εκατοντάδων υπουργών, βουλευτών, πολιτικών εν γένει, αλλά και απλών πολιτών που χάρη στο αθάνατο πελατειακό σύστημα παρουσιάσθηκαν π.χ. στο Επιτελείο για κατάταξη, απεχώρησαν αυθημερόν και μετά από  ένα χρόνο ξαναπαρουσιάσθηκαν, για να παραλάβουν το απολυτήριο.

Σώτος –δολοφόνος  παλιοχαρακτήρων.

Υ.Γ. 1] Έσπασα πλάκα, πάντως, με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ επί του διατάγματος για την σημαιοφορία δια κληρώσεως. Επεσήμανε το ΣτΕ ότι ο υπουργός δεν προέβλεψε τί θα συμβεί, σε περίπτωση που ο τυχερός σημαιοφόρος κωλύεται να παρελάσει [ασθένεια κ.λπ.].  Προφανώς με το σημερινό σύστημα σε μία τέτοια περίπτωση τη σημαία φέρει ο δεύτερος καλλίτερος μαθητής. Με την κλήρωση όμως; Ποιός θα αντικαταστήσει τον ασθενούντα τυχερό; Ένα θέμα …  τεράστιας σημασίας που …. υπερβαίνει τα σύνορα αυτού του τόπου. Ούτε αυτό δεν πέρασε από το μυαλό των άχρηστων παρατρεχάμενων του κ. υπουργού που συνέταξαν το διάταγμα.  

2] Κι’ ένα ωραίο άρθρο για τη στοιχειώδη παιδεία, της οποίας προΐσταται ο κ. υπουργός, ο οποίος με «προσωπική του απόφαση» αποδέχθηκε τον υπό του πρωθυπουργού διορισμό του.
        
Ευθύμης Δημόπουλος: Η σχολική επίδοση και ο κ. Γαβρόγλου : http://mhmadas.blogspot.gr/2017/08/blog-post_8.html