Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ουδέν καλόν αμιγές κακού.

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

diafthoraΕίχα διαβάσει στο νέο Μνημόνιο, μπαρδόν «συμφωνία» ήθελα να πω ή «εξιτήριο από την κρίση», ότι πρέπει η χώρα μας να θεσπίσει μέτρα που δεν θα επιτρέπουν στους φορείς υγείας να διενεργούν διαγωνισμούς προμηθειών κατά βούληση και κατά μόνας, καθώς και ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται στις εν λόγω προμήθειες το bench marking, ήτοι η συγκριτική αναγωγή, ήγουν:  όταν ο προμηθευτής πουλάει το ίδιο προϊόν φθηνότερα σε άλλη χώρα,  να υποχρεώνεται να το πουλήσει στην ίδια χαμηλότερη τιμή και σε μας και όχι στη συμφωνημένη, κατόπιν διαγωνισμού, τιμή.

Άρχισα να διαβάζω χθες το κατατεθέν επί τέλους νομοσχέδιο για την εφαρμογή του εξιτήριου και έψαχνα να βρω τα μέτρα υλοποίησης της ανειλημμένης υποχρέωσης προαπαιτούμενου για τις προμήθειες του τομέα της υγείας. Δέκα σελίδες οι ρυθμίσεις με την ίδρυση άλλου ενός φορέα και δώδεκα σελίδες οι εξαντλητικές ρυθμίσεις για τον νέο  φορέα [ΕΚΑΠΥ]. Τόσα τα μέλη του ΔΣ, αυτές οι αρμοδιότητες του ΔΣ, τόσες θέσεις για την τάδε Διεύθυνση, τόσες θέσεις για τη δείνα Διεύθυνση, τόσοι πανεπιστημιακοί, τόσοι δικηγόροι κ.λπ. Η χαρά του ψηφοθήρα πωλητικού. Γιατί, άραγε, έπρεπε να ιδρυθεί ειδικός φορέας για την κεντρική προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων, αναλωσίμων κ.λπ.; Δεν μπορεί το κράτος να αναθέσει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες σε μία Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας; Μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση Προμηθειών στο εν λόγω υπουργείο. Ούτε να μου πείτε ότι ήθελε η κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο φορέα, για να μην  υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις οι ασχολούμενοι με τις προμήθειες.   

Πάντως, πουθενά δεν διάβασα κάτι για bench marking. Ίσως να είναι αυτονόητο. Αλλά αφού είναι αυτονόητο, γιατί δεν το γράφουμε; που έλεγε και ο Αντρέας.

Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, το επιβάλλει η τρόϊκα, μπαρδόν «οι θεσμοί» ήθελα να πω. Είδαν και απόειδαν οι θεσμοί και επέβαλαν και τούτο ως όρο για την εκταμίευση της δόσης μας.  

Θυμάμαι πολλές περιπτώσεις, όπου ο εν Ελλάδι διανομέας ιατρικών μηχανημάτων αγόραζε το μηχάνημα από τον κατασκευαστή αντί Χ μονάδων και το διέθετε στο νοσοκομείο αντί 3Χ μονάδων. Αυτά τα 2Χ εμπεριείχαν τεράστιο περιθώριο όχι μόνον κέρδους, αλλά και μίζας. Και μετά; Μετά ορισμένα μηχανήματα παρέμεναν στα υπόγεια των νοσοκομείων μέσα στις συσκευασίες τους, ώστε να διοχετεύονται οι ασθενείς σε ιδιωτικά εργαστήρια επί τω αναλόγω τιμήματι. Ή ετίθετο ολοκαίνουργο μηχάνημα εκτός λειτουργίας, όλως τυχαίως και ελλείψει ανταλλακτικών, τα οποία καθυστερούν να έλθουν εξ Εσπερίας, διοχετεύονταν και πάλι οι ασθενείς στα ιδιωτικά εργαστήρια. Miza in a miza.

Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα παταχθεί η σπατάλη στην Υγεία. Θέλετε και απόδειξη;  Ο Πολάκης μας έχει ζαλίσει τόσον καιρό με τη διαφθορά κ.λπ. Γιατί δεν δίνει μια συνέντευξη Τύπου να κατονομάσει όλα τα λαμόγια; Τί  φοβάται; Τις μηνύσεις; Μα αφού έχει στοιχεία αδιάσειστα, ποιός θα τολμήσει να του κάνει μήνυση; Κι’ αν του κάνει κάποιος μήνυση, δεν μπορεί να τον χώσει τρία μέτρα κάτω από τη γη; Να μην τα περιμένουμε όλα από τους αμερικανούς κ. Πολάκη μου, όπως στη Siemens και στη Novartis. Ας κάνουμε και λίγη πρωτογενή εργασία.

Μήπως ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί, για να δικαιωθούν οι

Βαρουφάκης: «Συμφωνώ με το 70% του Μνημονίου». [ …. αλλά ασ’ το γι’ αργότερα]  

Bungalows:  «Το Μνημόνιο είναι ευτυχία». [ … για ποιόν;]

Ντέπιουτης: «Ευτυχώς που είμαστε υπό έλεγχο» [….διότι εμείς οι πωλητικοί  δεν θέλουμε καμμία μεταρρύθμιση];  
   
Υ.Γ. Κάποιος Χατζηγάκης είχε δημοσιοποιήσει τη ρεμούλα στην Υγεία πριν από μία δεκαετία
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=232409
αλλά πού να ξέρει αυτός! Εμείς οι πολίτες, όμως, την ξέρουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά «πού να τρέχω τώρα», «ωχ αδερφέ», «πού να μπλέξω τώρα», «εγώ θα φτιάξω τον κόσμο;» κ.λπ.

Σχόλιο Ιωσήφ Παπαδόπουλου.

Δεν έχω καμμία εμμονή με τον νυν Υφυπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, Σωτήρη μου. Όμως, δεν μπορώ παρά να σου υπενθυμίσω (αν δεν το γνωρίζεις) ότι ο Παύλος (πρώην φίλος και συνταξιδευτής μου) είχε καταγγείλει τα "πιράνχας" που τρώνε τις σάρκες του δημοσίου συστήματος υγείας πολύ πριν από τον Χατζηγάκη (τον Απρίλιο του 2005). Για του λόγου το αληθές, ρίξε μια ματιά εδώ : http://www.ribandsea.com/waves/526-qq-v15-526

Βεβαίως, αρκούσε η υπόσχεση μιας υπουργικής καρέκλας για να ξεχάσει τα "πιράνχας" του Ε.Σ.Υ (ου μην και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος http://www.ribandsea.com/waves/2033-ellines-vo-y-leftes-kolotoympas-to-anagnosma) ο Παύλος Πολάκης, όπως απεδείχθη. Έμειναν μόνο τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι άσφαιρες απειλές του, για να μένει στην επικαιρότητα, μέσω των βοθροκάναλων (τα οποία συνεχώς κατηγορεί) και να συντηρεί τους ψηφοφόρους του. Βλέπεις, εκτός των βολευτών, πάσχει και ο λαός από ανίατη αμνησία...