Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

Γράφει ο Μανώλης Α. Χριστουλάκης.

Ο Μάριος, ο μαθητής της Β΄ Λυκείου και εγγονός ενός φίλου και συμμαθητή μου στο Γυμνάσιο, με επισκεύτηκε για να μου ευχηθεί για τις επικείμενες γιορτές και βρήκε την ευκαιρία να μου παραπονεθεί λέγοντάς μου "θείε, είμαι πικραμένος γιατί δεν βρέθηκε κανένας να δώσει απαντήσεις στις απορίες μου, που είχα διατυπώσει στην προηγούμενη συνάντησή μας. Είναι τόσο ασήμαντα τα ερωτήματα ενός μαθητή, που δεν αξίζουν μιας απάντησης; Εγώ, θείε, θα συνεχίσω να διατυπώνω τις απορίες μου με την ελπίδα ότι κάποτε, κάποιος θα ενδιαφερθεί να δώσει απαντήσεις".

Με αυτό το σκεπτικό ο Μάριος άρχισε τις βασανιστικές, για μένα, απορίες του. «Θείε, διαβάζω, επ' ευκαιρία των μεγαλοβδομαδιάτικων εορτών, τις περικοπές των Ευαγγελίων σχετικά με τη συμπεριφορά του απόστολου Πέτρου. Γιατί άραγε αυτός ο σκληροτράχηλος παλιός ψαράς φοβήθηκε τόσο πολύ και αρνήθηκε τον Δάσκαλό του και μάλιστα ακριβώς τότε που εκείνος βρισκότανε στον προθάλαμο του σταυρικού του θανάτου. Λέει το Ευαγγέλιο ότι κάποτε ο Χριστός τον αποκάλεσε «ολιγόπιστο» (Ματθ. Ιδ΄31) ενώ αργότερα τον ονόμασε Κεφά (πέτρα), και ότι πάνω σ΄αυτή θα οικοδομήσει την εκκλησία του (Ματθ.ιστ΄18). Και όταν ο Πέτρος είπε ότι και στον θάνατο θα τον ακολουθήσει, Εκείνος του απάντησε, θέτοντας πάλι σε αμφιβολία την τήρηση της υπόσχεσης του Πέτρου, με το γνωστό "πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με¨.

Διαβάζοντας τις αντίστοιχες περικοπές για το περιστατικό αυτό, μου δημιουργήθηκαν διάφορες απορίες.

Ο μεν Ματθαίος αναφέρει ότι καταρόμενος αρνήθηκε τρεις φορές ότι γνωρίζει τον Χριστό και τότε «ευθέως αλέκτωρ εφώνησε» και «εξελθών έκλαυσε πικρώς» (Ματθ. Κστ΄75).

Ο Μάρκος αναφέρει ότι ο Πέτρος αρνήθηκε ότι γνωρίζει τον Χριστό και «αλέκτωρ εφώνησε». Δεύτερη και τρίτη φορά αρνείται και πάλι, ενώ ξανακούγεται «αλέκτωρ φωνήσαι» και θυμήθηκε τον Ιησού, που του είπε «πριν αλέκτορα  φωνήσαι δις, απαρνήση με τρις» και «επιβαλών έκλαυσε» (Μαρκ. Ιδ΄72).

Ο Λουκάς περιγράφει το περιστατικό ως εξής : «... ο δε (Πέτρος) έτι λαλούντος αυτού, εφώνησεν αλέκτωρ και στραφείς ο Κύριος ενέβλεψε τω Πέτρω και υπεμνήσθη Πέτρος... ως είπεν αυτώ, ότι πριν αλέκτορα φωνήσαι απαρνήση με τρις... και εξελθών έκλαυσε πικρώς (Λουκ.κβ΄56-61).

Ο Ιωάννης στο κεφ. ιη.25-27, γράφει: «... και πάλι ηρνήσατο ο Πέτρος και ευθέως αλέκτωρ εφώνησε».  

Οι τέσσερεις Ευαγγελιστές περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο το περιστατικό. Ποιο είναι το αληθινό και πως εξηγούνται οι διαφορές;

Και τελειώνοντας ο Μάριος διατυπώνει μια ακόμη απορία του λέγοντάς μου. «Σεβαστέ μου θείε, ποιος, αν ήτανε παρών, μετέφερε και σε ποιόν τις πληροφορίες για το περιστατικό με τον Πέτρο, εκτός από τον ίδιο;».

Ποιος θα λάβει τον κόπο να απαντήσει στον ανήσυχο Μάριο;