Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παρόν και ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινωνίας.

Βραβεύσεις Πλοιάρχων, μεταξύ αυτών και ο Ναξιώτης Πλοίαρχος του "Άρτεμις" Στέλιος Περιστεράκης.

pepen7Στην τεράστια σημασία της Εμπορικής Ναυτιλίας και το έργο των ανθρώπων που την εκπροσωπούν με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν, Εμμανουήλ Τσικαλάκης στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όπου παρευρέθηκε μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, βραβεύτηκαν συνολικά 12 πλοίαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο Ναξιώτης πλοίαρχος του «Άρτεμις» (HELLENIC SEAWAYS) Στέλιος Περιστεράκης, για διασώσεις που πραγματοποίησαν εν πλω το 2016.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος έθεσε τις θέσεις και τους στόχους της Ένωσης, που λειτουργεί και δρα αδιαλείπτως εδώ και 100 χρόνια.

Όπως τόνισε «Η Ελληνική Ναυτιλία δεν είναι μόνο τα σιδερένια σκαριά των πλοίων και οι ρομαντικές ιστορίες που συνοδεύουν πολλούς ναυτικούς μύθους, αλλά είναι κυρίως οι ατσάλινες ψυχές και οι αγωνίες των ανθρώπων που τα στελεχώνουν και αποτελούν την κινητήριο δύναμή της. Είναι η μεταφορά όπου γης της ελληνικής αξιοσύνης και κουλτούρας. Είναι η Γαλανόλευκη Σημαία της Πατρίδας μας που κυματίζει περήφανα στα πολυπληθή λιμάνια του πλανήτη μας. Και ακόμη, είναι η μεγάλη σημασία και συμβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας στο χώρο της ελληνικής οικονομίας, των θαλάσσιων συγκοινωνιών στη χώρα μας, των θαλάσσιων μεταφορών σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσικαλάκης σημείωσε ότι η κοπή της φετινής πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης και οι βραβεύσεις των Πλοιάρχων γίνονται και φέτος κάτω από δύσκολες για την πατρίδα μας οικονομικές συνθήκες, ενώ η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια, μαζί με την αγωνία ολόκληρης της ανθρωπότητας για ειρήνης, ρίχνουν έντονα τη σκιά τους και στις πέντε ηπείρους. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως,  οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Πλοίαρχοι, ενώνουν τις φωνές τους μαζί με τους σώφρονες ανθρώπους της γης, ώστε να επικρατήσει το πανανθρώπινο μήνυμα των ημερών “ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ” και να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και ευημερία.

"Κινητήριος δύναμη για να βγει η χώρα από το τέλμα".

Πρόσθεσε επίσης πως οι Έλληνες Ναυτικοί με τις εμπειρίες και τη γνώση όχι μόνο του χρόνου που πέρασε, αλλά και της διαδρομής ολόκληρων αιώνων, αποτελούν και πρέπει να αποτελούν την κινητήρια δύναμη, που θα βγάλει την κοινωνία και την χώρα μας και πάλι έξω από το τέλμα της, και θα τη φέρει φερέγγυα και αξιόπιστη μπροστά στις προκλήσεις της εποχής.

Εξήγησε δε πως η Ένωση Πλοιάρχων, αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα, κοινωνικό φορέα, ικανό για τις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις, με τις οποίες θα συμμετάσχει και θα συμβάλλει καθοριστικά, στις προκλήσεις της νέας χρονιάς, αλλά και των επόμενων χρόνων.

«Αποτελούμε συνεχές παρόν και ενεργό μέρος, της Ελληνικής κοινωνίας, κύριο παράγοντα και βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Ναυτιλίας στο σύνολό της» τόνισε ο κ. Τσικαλάκης.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «η τεράστια δυνατότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μόνο εάν αναγνωρισθεί και αναβαθμισθεί στο πραγματικό της μέγεθος η καθοριστική της σημασία στην πρόοδο της χώρας». Για το λόγο αυτό έκρινε απαραίτητο τον περιορισμένο της επί παντός και περί πάντων παρέμβασης της Κρατικής Εξουσίας.

Αναφερόμενους στους μελλοντικούς Πλοιάρχους, σπουδαστές των ΑΕΝ, που με υπερηφάνεια και αυταπάρνηση θα μεταφέρουν μελλοντικά τα ιδεώδη της Πατρίδας μας στα πέρατα του κόσμου, τόνισε ότι το επάγγελμα του Ναυτικού παρά τις δυσκολίες, τις υψηλές απαιτήσεις και τις αντιξοότητες θα τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.  

Καταλήγοντας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Π.Ε.Ν , ο πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη για τη συμμετοχή τους, χάρη στην οποία η Ένωση παραμένει ακόμη δυνατή και με καθοριστικό έργο και λόγο.

«Αποδεικνύουμε ότι όλοι εμείς, είμαστε κρίκοι μίας δυνατής αλυσίδας που αν δεν θέλουμε αυτή να σπάσει, θα πρέπει να γίνουμε μέρος της, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας. Μας εμπιστεύεστε και θέλουμε να σας δικαιώνουμε, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μπορούμε και να διεκδικούμε, αλλά και να προσφέρουμε. Η ιστορία έχει δείξει ότι, μόνο η αλληλεγγύη και η ειλικρινής συνεργασία μπορούν να εξασφαλίσουν ευημερία και ανάπτυξη. Σας θέλουμε δίπλα μας», τόνισε.

Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι βραβεύσεις των πλοιάρχων για τις διασώσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη χρονιά.

1.ΠΛΟΙΟ Μ/Τ AEGEAN NOBILITY

ETAΙΡΕΙΑ ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO.LTD.

Για την περισυλλογή και διάσωση συνολικά εκατόν δεκαεπτά (117) προσφύγων που επέβαιναν σε πλαστική λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή Λιβύης, στις 12 Ιανουαρίου.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Γεώργιος Συρανίδης

2.ΠΛΟΙΟ FIOR DI LEVANTΕ

ΕΤΑΡΕΙΑ LEVANTE FERRIES

Για την ασφαλή μεταφορά ενός μικρού παιδιού, παρά το απαγορευτικό που ήταν σε ισχύ, το οποίο έχριζε άμεσης ιατρικής βοήθειας, υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στις 20 Ιανουάριου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Κυριάκος Μουζάκης

3.ΠΛΟΙΟ ΑΤHENIAN GLORY

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ATHENIAN SEA CARRIERS LTD.

Για την περισυλλογή και διάσωση ενός (1) ναυαγού στην θαλάσσια περιοχή Κίνας, στις 12 Φεβρουαρίου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Ιωάννης Νικολάου.

4.ΕΤΑΙΡΕΙΑ COSTAMARE SHIPPING CO

ΠΛΟΙΟ MSC AZOV

Για την αποτελεσματική παροχή βοηθείας στο Ιστιοφόρο CIELO το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω σπασμένων ιστίων και έλλειψης καυσίμων, στην θαλάσσια περιοχή Κέιπ Τάουν, στις 2 Μαϊου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Δημήτριος Τσίπουρας

5.ΠΛΟΙΟ FLYING CAT 6

ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC SEAWAYS MARITIME S.A.

1.Για την συμμετοχή σε έρευνα και διάσωση κινδυνεύοντος σκάφους, στην θαλάσσια περιοχή Τσελεβίνια Ύδρας, στις 3 Μαϊου 2016.

2.Για την συμμετοχή σε έρευνα και διάσωση αγνοούμενου στην θαλάσσια περιοχή Ύδρας, στις 23 Δεκεμβρίου 2016

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Ευστράτιος Πετρίδης

6.ΠΛΟΙΟ LNG MARAN GAS POSIDONIA

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜARAN GAS MARITIME

Για την διάσωση και περισυλλογή πέντε (5) ατόμων που επέβαιναν σε σκάφος αναψυχής που βούλιαξε, στην θαλάσσια περιοχή Αγ.Μαυρικίου, στις 11 Μαϊου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Νικόλαος Στραγαλάς.

7.ETΑΙΡΕΙΑ ΜΙΝERVA MARINE INC

ΠΛΟΙΟ Δ/Ξ MINERVA ZEN

Για την περισυλλογή και διάσωση εκατόν είκοσι πέντε (125) μεταναστών, που επέβαιναν σε λέμβο, καθώς και δεύτερη διάσωση την ίδια μέρα κατόπιν εντολής του MRCC ROMA εκατόν δεκαέξι (116) μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή Μάλτας, στις 26 Μαϊου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Βασίλειος Ταλαβέρος.

8.ETAΙΡΕΙΑ ΜΙΝOAN LINES

ΠΛΟΙΟ ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ

Για την διακοπή του δρομολογίου του και επιστροφή στο λιμάνι του Πειραιά για να σωθεί ένα βρέφος 6 μηνών που παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω ασθενείας, στις 29 Μαϊου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Νικόλαος Λιοδάκης

9.ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΙΝΟΑΝ LINES

ΠΛΟΙΟ ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ

Για τον εντοπισμό μικρού σκάφους με 114 πρόσφυγες και αποτελεσματική συμβολή στην διάσωσή τους, στην θαλάσσια περιοχή της Μήλου, στις 9 Οκτωβρίου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Αλέκος Σταματάκης

10.ETAΙΡΕΙΑ ΜΙΝΟΑΝ LINES

ΠΛΟΙΟ ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΑΣ

Για την ασφαλή μεταφορά γυναίκας που έχρηζε ιατρικής βοήθειας στο λιμάνι της Μήλου, στις 21 Ιουνίου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Ευάγγελος Ρούκας

11.ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕLIN SHIPPING CO.

ΠΛΟΙΟ Δ/Ξ – Ο/Γ ΖΕΦΥΡΟΣ

Για την παροχή βοήθειας στο σκάφος «QRU1», το οποίο ήταν ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και έντονης εισροής υδάτων και την περισυλλογή των επτά επιβαινόντων του στην θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Μυκόνου και ασφαλή μεταφορά στους στο λιμάνι της Μυκόνου, στις 19 Αυγούστου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Λεονάρδος Παλαιολόγος

12.ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC SEAWAYS

ΠΛΟΙΟ E/Γ- Ο/Γ ΑΡΤΕΜΙΣ

Για την παροχή βοήθειας στο ιστιοφόρο σκάφος «TRAGANTA” με τρείς επιβαίνοντες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στην θαλάσσια περιοχή Δρυονήσι Πάρου, στις 2 Σεπτεμβρίου 2016.

Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Στυλιανός Περιστεράκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν επίσης υποτροφίες για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών, τιμητικές διακρίσεις, ενώ επίτιμος πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν ανακηρύχθηκε ο Γεώργιος Βλάχος.

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/news/oikonomia/epiheirimatikotita/2017/01/14/paron-kai-energo-melos-tis-ellinikis-koinonias.html