Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

“Ποδαρικό” στα λιμάνια των Δυτικών Κυκλάδων έκανε το Ε/Γ – Ο/Γ “ΑΡΤΕΜΙΣ”, με Πλοίαρχο και νησιώτες να ανταλλάσσουν ευχές και τιμές, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σχέση τους.

Της Ευαγγελίας Κορωναίου.

Όχι στο περιθώριο η ελληνική ναυτοσύνη".

kentrikiΓια ακόμη μία χρονιά, το πλοίο, που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μπουνάτσα και φουρτούνα, ενώνει τις Δυτικές Κυκλάδες, το Ε/Γ – Ο/Γ “ΑΡΤΕΜΙΣ”, έκανε “ποδαρικό” σε πολλά λιμάνια, ανοίγοντας, με τον καλύτερο τρόπο, το νέο έτος, για τους ναυτικούς του πλοίου, αλλά και για τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι τίμησαν, με τη σειρά τους, τούς “ήρωες” της νησιωτικής καθημερινότητας.

Σε μία περιοχή της χώρας, η οποία αν και χωρίζεται από την ανήσυχη θάλασσα, παραμένει ενωμένη, χάρη σε αφοσιωμένους εργαζομένους, που υπηρετούν το επίπονο – πολλές φορές – επάγγελμα του ναυτικού, οι νησιώτες και το πλήρωμα του “ΑΡΤΕΜΙΣ”, τίμησαν αλλήλους, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση τους, την πρώτη ημέρα του χρόνου, που το μικρό πλοίο της Hellenic Seaways, υποσχέθηκε καλοτυχία και καλές θάλασσες, πραγματοποιώντας την πρώτη προσέγγιση του 2017, σε αρκετά λιμάνια.

Προκειμένου, εκ μέρους του πλοίου, να ευχαριστήσει τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής, οι οποίοι στηρίζουν τις μετακινήσεις τους από και προς τα υπόλοιπα νησιά και την πρωτεύουσα του νομού, σε αυτό το καράβι, ο πλοίαρχος του “ΑΡΤΕΜΙΣ”, Cpt Στυλιανός Περιστεράκης, δώρισε καλάθια με δώρα, στους εκπροσώπους, τουριστικούς πράκτορες, εκπροσώπους τοπικών συλλόγων, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ή των Αρχών, του κάθε νησιού, στο οποίο το πλοίο έκανε “ποδαρικό”.

Παραδοσιακά κάλαντα στην Σίφνο, κοπή της πίτας στη Σύρο.

stelios 006Της θερμότερης “υποδοχής”, στην πρώτη του προσέγγιση, την πρώτη ημέρα του νέου έτους, έτυχε το πλήρωμα του “ΑΡΤΕΜΙΣ”, στο λιμάνι των Καμαρών της Σίφνου, όπου, κατόπιν της ανταλλαγής ευχών, μέλη του Συλλόγου Καμαρών, τραγούδησαν στον πλοίαρχο τα κάλαντα, που είχαν συνθέσει ειδικά για την περίσταση.

Χαρακτηριστικά, ο Σύλλογος στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντά του γιόρτασε, που “Πάσχα, Χριστούγεννα, Γιορτές / Με εκδηλώσεις και χαρές / Όλα τά’χει το λιμάνι / Και χαρούμενους μας κάνει”, ενώ ευχήθηκε μελωδικά, “Να είμαστε όλοι καλά / Έργα να κάνουμε πολλά / Το λιμάνι να ομορφύνει / Πρότυπο χωριό να γίνει”.

Φυσικά, οι “ευχές” του Συλλόγου δεν ειπώθηκαν εις μάτην, αφού παρών στην τίμηση του πληρώματος του “ΑΡΤΕΜΙΣ” ήταν και ο Έπαρχος της Π.Ε. Μήλου, κ. Νικόλαος Βενάκης.

Από την πλευρά του, ο πλοίαρχος, κ. Περιστεράκης, στον χαιρετισμό του προς τους εκπροσώπους της Σίφνου, σημείωσε, ότι “τις γιορτινές αυτές ημέρες, όπως από τη φάτνη της Βηθλεέμ, ανατέλλουν η αγάπη, η ειρήνη και η χαρά”.

Ο καπετάνιος του “ΑΡΤΕΜΙΣ” αναφέρθηκε στις δυσκολίες του επαγγέλματος, αλλά και στις επιπτώσεις, που το ναυτικό επάγγελμα δέχτηκε, από την δέσμη των νέων μνημονιακών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα ο Cpt Περιστεράκης, επεσήμανε:

Νιώθω την ανάγκη, τώρα που είμαστε όλοι μαζί, να σας εκφράσω, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τις πιο θερμές αληθινές ευχές, για εσάς και τις οικογένειές σας.

stelios 041Διαβήκαμε ακόμη μία χρονιά, με αρκετές επιπτώσεις στο επάγγελμά μας. Ας ευχηθούμε να μη συνεχιστούν. Όπως το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων, οδήγησε τους μάγους, ας μας οδηγήσει κι εμάς σε μία ζωή, με πολλή αγάπη, αλληλεγγύη, ζεστασιά, και πάνω απ’ όλα προκοπή, συνέπεια και υπευθυνότητα στη δουλειά μας, για να έχουμε προοπτική για καλύτερες ημέρες.

Ας μην επιτρέπουμε σε κανένα να αποκλείει και να βάζει στο περιθώριο την ελληνική ναυτοσύνη. Χρειαζόμαστε όλοι. Ας δώσουμε το μήνυμα με την αξιοσύνη, εμπιστοσύνη και συναδελφοσύνη.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το πλήρωμά μου, για την άψογη συνεργασία μας.

Αφού ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, ο καπετάνιος άκουσε τα κάλαντα, γιόρτασε μαζί με τους Σιφνιούς και τους ευχαρίστησε για την γιορτινή “νότα”, που προσέφεραν στο πλήρωμα.

Την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, το “ΑΡΤΕΜΙΣ” επέλεξε να την πραγματοποιήσει στο λιμάνι της Σύρου, όπου τον καπετάνιο και το πλήρωμα επισκέφτηκαν, τα μέλη των οικογενειών, αλλά και αγαπημένοι φίλοι και όλοι μαζί γιόρτασαν και επίσημα τον ερχομό του νέου έτους, ευχόμενοι καλές θάλασσες και καλύτερες συνθήκες για ακόμη καλύτερα ταξίδα.

Παρών στην “οικογενειακή” γιορτή του “ΑΡΤΕΜΙΣ” και των ανθρώπων του, ήταν και εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής της Σύρου.

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/2017/01/03/ohi-sto-perithorio-i-elliniki-naytosyni.html